Kay Synwoldt (Carp in Focus) interjúja Orbán Istvánnal

Orbán István, a Keen Carp holland csaligyártó cég vezetője, megteremtette az „Architected Carp Fishing“ fogalmat. Hogy ez mit takar, mi siklott ki a modern pontyhorgászatban és hogyan vannak félrevezetve a horgászok a „szakma” által – erről beszélgetett Orbán István a Carp in Focus magazin főszerkesztőjével, Kay Synwoldt-tal.

István, te meséltél nekem az új horgászati módszeredről. Mi lehet még manapság új a pontyhorgászatban?

A kérdés nem az, hogy mi lehet új a pontyhorgászatban, hanem az, hogy minek kell változnia.

És mi a válasz erre?

Szinte mindennek.

Egy kicsit pontosabban légy szíves.

A modern pontyhorgászat nevezett stílus teljesen kisiklott. A pontyhorgászok agya a média által teljesen ki van mosva. A cégek többsége hosszú évek óta álmokat táplál, hamis álmokat. Gyors megoldást ígérő reklámok árasztották el a piacot.

Mondj egy példát.

Például szívesen reklámozzák az Allround-Bojlikat. Egy bojli, amelyik az instant horgászathoz éppúgy alkalmas, mint hosszabb etetésekre. Egy csali, amelyik a folyón történő horgászatra ugyanúgy alkalmas, mint egy bányatavon vagy egy fizetős tavon. Ráadásul, ha hiszünk a reklámoknak, ugyanolyan fogósak ezek a csalik nyáron, mint télen.
Nem állítom azt, hogy egy bojlival nem lehet általános körülmények között halat fogni. De ha egy kicsit is elgondolkozunk ezen, hamar rájövünk, hogy ugyanaz a csali nem működhet ugyanúgy minden körülmények között. Ez butaság.

Túl keveset törődnek a horgászok a horgászatukkal? Túl keveset gondolkodnak?

A magukat modern pontyhorgásznak definiálók zöme még olyan emberrel sem találkozott, aki látott igazi pontyhorgászt. Fogalmuk sincs róla, mit is kellene, csináljanak a parton. Ezzel párhuzamosan az egójuk pedig leveri a csillagokat az égről. Egyre több olyan levelet kapok, amiben 17-22 éves horgászok ajánlják fel tapasztalatukat számunkra csali fejlesztéshez. Mit gondolnak? Honnan lenne ezeknek a fiúknak elég tapasztalatuk?
Taktikákról legjobb esetben már valamit hallottak. Helykeresés, mint taktikai elem alatt azt értik, hogy ott horgásszanak ahol te halat fogtál előző héten. Nekik elárulok egy „titkot”: A pontyok úsznak és ezért helyváltoztatásra képes élőlények.

Bocsi, de nem gondolod, hogy ez egy kicsit erős kritika?

Lehet. De így akarom és minden szavam találó.

Fel kell rázni a pontyhorgászokat a kómából?

Pontosan. És ez nem megy másképp, mint nyilvánvalóan kimondani a dolgokat. Nem azt mondom, amit hallani akarnak. Akik erre kíváncsiak, nézzék meg az internetes fórumokat.
A kritikát senki nem szereti, én sem.
Viszont a sikeres embert az különbözteti meg a sikertelentől, hogy míg a sikertelen megsértődik a kritikán, a sikeres mélyen elgondolkodik róla és tanulni próbál belőle.

Nem félsz a népszerűtlenségtől?

Nem az a célom hogy népszerű legyek. Így a válaszom a kérdésedre: nem.
Világ életemben az őszinteségben hittem. Meggyőződésem, hogy eredményt csak úgy lehet elérni, ha őszinte az ember és konfrontálódik a dolgokkal. Legalábbis ez a tartós eredményekre igaz.
Van egy magazin, ahol a Keen Carp vagy 60 cikket publikált. A magazin volt a marketingünk bázisa. Egyszer azzal szembesítettek, hogy változtatni kellene a stílusomon, mert nem mindenkinek tetszik, amit írok. Inkább „szerkesztő barát” cikkeket kellene írjak, javasolták. Tehát olyan cikketek, amelyek publikálása után a szerkesztőség nem konfrontálódik senkivel. Azóta nem dolgozunk együtt ezzel a magazinnal.

Ennyi őszinteség nem árthat meg egy olyan cégnek, mint a Keen Carp?

Mi a Keen Carpnál visszatérő ügyfeleket szeretnénk. A mai piaci helyzetben, amit túlkínálat jellemez, csak sikeres horgászok tarthatnak életben egy kizárólag csali gyártással foglalkozó céget.
Ha nem figyelmeztetem az ügyfeleket arra, hogy rosszul horgásznak - csak azért, hogy meg ne sértődjenek- nem fognak tudni több halat fogni és ezért talán nem fogják vásárolni a termékeinket.
Az őszinteség tehát kifizetődik. Az ügyfeleink 80%-a hűséges, rendszeresen fordul hozzánk csali választási tanácsért és egyénre szabott etetési stratégiák kidolgozásáért. Nem azért mert, beleszerettek a kritikáimba, hanem azért mert rendszeresen több és nagyobb pontyot fognak, mint előtte.

Hogyan ítéled meg a jelenlegi helyzetet a csaligyártó piacon?

A csali gyártók nagy része forgalom visszaesésről panaszkodik. Sokféle módon magyarázzák a helyzetet. „Gazdasági válság van”, mások azon panaszkodnak, hogy „Minden faluban nyílt egy Bait company”, illetve egyes gyártók leegyszerűsítve csak azt mondják, hogy „Nincs az embereknek ideje horgászni".
De a valódi ok teljesen más és nagyon egyszerű: A horgászok többsége sikertelen! Nem csak azért, mert az évek során egyre nehezebb lett kifogni egy pontyot. Ez nem azt jelenti, hogy nem fognak halat, de közel sem annyit, amennyit szeretnének és messze nem annyit, amennyit foghatnának. Ez bizonyára frusztráló.

Amikor a szelektív nagypontyhorgászatról beszélek mindig egy csapattag impozáns fényképe lebeg a belső szemeim előtt.

Feférhalak tömkelege a radaron: a megfelelő taktikát alkalmazva nem jelentenek problémát.

Egy több száz hektáros ritkán horgászott természetes tó mindig külön felkészülést igényel.

 

Azok, akik tigrismogyoróval szeretnének nagypontyot fogni, csak a szerencsében bízhatnak.

És ezért van, aki feladja a hobbiját?

Őszintén: Te el tudod képzelni, hogy egy olyan horgász, aki rendszeresen szép halakat fogott, azért nem megy horgászni, mert nincs ideje vagy nem telik rá? Az esetek maximum 1%-ban.
Mindketten tudjuk, hogy a fogás élménye erősebb drog, mint a heroin, nem lehet róla leállni.
Egyre több horgász azért nem akar már horgászni menni, mert nincs sikerélményük és emiatt nem élvezik a horgászatot. És aki nem megy horgászni vagy csak néha, az nem vesz csalit, vagy csak keveset.

Mindenkit meg akarsz tanítani horgászni?

Ezt nem mondtam. Jelenleg a pontyhorgászok 5%- a nyitott a változásra. Ez nem azt jelenti, hogy csak nekik való vagy csak nekik van rá szükségük. Eddig ennyien ismerték fel, hogy saját kezükbe kell venni a dolgokat, képezni kell magukat és hajlandóak is tenni a sikerért. Ez pedig több is annál, amit ki tudunk, ki akarunk szolgálni.
A modern pontyhorgászok többsége azt hiszi, hogy a nagy ponty alanyi jogon jár nekik. Csak azért, mert sok időt töltenek a parton, vagy azért mert sok bojlit etettek vagy, mert trendi a felszerelésük még nem jár nagy ponty. Ezt csupán a média elhitette velük. Ők pedig szeretnek ebben az álomvilágban élni. Tőlük erednek a mondások, mint „Nekem már az is elég, ha a természetben lehetek” vagy „Nem volt szerencsém”. Ha ezt valaki tényleg így gondolja, akkor járjon kempingbe. A természeten kívül ott van büfé, tusoló, porcelán wc és mosógép.

Beszélj a stílusodról, aminek a neve "Architected Carp Fishing"!

Egy olyan oktatási rendszert dolgoztunk ki Hub Genderssel, amely segítségével mindenki saját maga tudja felépíteni, megtervezni horgászatait. Ezért adtam a stílusnak az "Architected Carp Fishing" nevet.
Mindenki külön személyiség, különböző lehetőségekkel és igényekkel, ezért nem lehet uniformizálni. Az Architected Carp Fishing lehetőséget ad mindenkinek, hogy maga számára legmegfelelőbb taktikát építse fel. Így az adott helyzethez tudja igazítani a helyválasztást, taktikát és a csalit is.

Mondjál példákat!

Valaki a fizetős tavakat kedveli, valaki a nagy természetes tavakat. Valaki a rövid horgászatokat részesíti előnyben, valaki a hosszabb túrákra esküszik. Minden víztípuson különböző a halak táplálékigénye és teljesen másképp reagál egy ponty a fizetős tóban, mint egy hatalmas bányatóban. Minden vízre más összetételű csali kell, tehát más tápértékkel, keménységgel és különböző attraktorokkal. A halak életkori sajátosságairól nem is beszélve. Vagy az adott víztest halállománya, amitől függ, hogy kevesebbet vagy többet kell etetni, egy helyre koncentrálva vagy elosztva, illetve kisebb vagy nagyobb méretű csalival.

Nem lesz ez egy kicsit túl komplikált?

A horgászat egy komplex dolog. Több faktor is szerepet játszik. Komplex feladatot pedig csak komplex módon lehet megoldani. De vigyázat: A komplexitás nem komplikáltságot jelent.
A helyválasztásnak, a taktika kidolgozásának, a csali kiválasztásának és a végszerelékednek is tökéletesnek kell lennie, ha rendszeresen akarsz halat fogni. És nem utolsó sorban neked is felkészültnek kell lenned.
Az Architected Carp Fishing olyan, mint egy matematikai képlet:

Horgász x Hely x Taktika x Csali x Végszerelék = EREDMÉNY

Ha bármely tényezőt rosszul teljesíted az eredményed nulla lesz. Másképp kifejezve, nincs az a csali, ami egy rossz helyválasztást kompenzálni tud. És ez fordítva is igaz.

Mit kell tenni, hogy ez a képlet beváljon?

Mindennek az alapja a horgász. El kell tudnia fogadni, hogy az eredménytelenségének az oka ö maga - és hajlandónak kell lennie ahhoz, hogy változtasson a horgászatán.
Sok pontyhorgász vakon utánozza a sikeres horgászokat. Utánozza az etetési taktikát vagy „ráül” a helyre ahol mások horgásztak. Ez a legegyszerűbb megoldás, de megöli a pontyhorgászat szépségét.
Én azt mondom: Ha nem tudod értékelni, hogy a sikerhez vezető utat te magad tapostad ki, nem vagy igazi pontyhorgász és sosem leszel az. Továbbá ha utánzol, nem tudod fejleszteni a horgászatodat és nem tudsz hozzáigazodni egy új helyzetekhez. Egy biztos: Világosan kell látnod, hogy saját magad kell megdolgoznod a sikerért.

Egyetértesz, ha azt állítom, hogy sok horgász összekeveri a horgászattal töltött időt a tapasztalattal?

Tapasztalatról akkor beszélhetünk, ha helyes következtetést vonunk le a történtekből.
Ehhez kellő tudás szükséges. Különben az történik, hogy hibás következtetéseket vonunk le. Ezért is volt a lehetséges elnevezések között a "Knowledge Based Carp Fishing" is. Ugyanis mindennek a bázisa egy megalapozott tudás. Megalapozott tudás nélkül csak próbálgatás van. Ez amúgy a csali gyártásra is igaz.

Workshopokat szervezel pontyhorgászoknak. Mi a legnépszerűbb téma?

Egyértelműen a szelektív nagypontyhorgászat. Ebben verhetetlenek érzem a Keen Carp-ot.

Ambiciózusnak hangzik. De hát rengeteg szelektálási módszer létezik már.

Mindenki ugyanazokat a módszereket fújja évek óta: Ha sok a kis ponty kapásod, tegyél fel dupla 28 mm-es vagy tripla 24 mm-es bojlit és hagyd el legalább öt centire a horogtól. És persze tedd a horgodat 30 méterre az etetéstől. Vagy tigrismogyorót ajánlanak.
Ezeket a megaoldásokat én csak egyszerűen KAPÁSTALANÍTÁSNAK hívom. Ezekkel a módszerekkel a kapás csupán véletlen lehet. Mikor ezt mélyebben magyarázom a meetingeken, mindenki a fejét veri az aszatalba. Mert hirtelen valaki felnyitja a szemüket. Hirtelen megérik, hogy mennyire nem célorientáltan horgásztak eddig.

Mi fontos a nagypontyhorgászatnál?

Ezek olyan kérdések, mint például: Lehet, hogy nem is kagyló a fő tápláléka a pontynak? Miért „öngól” tigrismogyoróval horgászni? Hogyan találják meg a pontyok a csalit? Hogyan veszik fel a csalit? Hogyan kommunikálnak a pontyok egymással hogyan befolyásolják egymás közt a viselkedésüket?
Már ezek a kérdések, amiknek célzottan utána járunk, azt mutatják, hogy miért gondolkozunk mi a Keen Carptól egy kicsit másképp a pontyhorgászatról.

Hogyan fogadják az emberek ezt a nem hétköznapi hozzáállást?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az elejétől fogva, hogy beléptem a Keen Carp-ba 2011-ben, minden pillanatát élveztem. Sokszor megmosolyogtak a véleményem miatt, alig volt valaki, aki hitt nekem. De Hubbal mindketten tudtuk, mit vállaltunk és nem volt nehéz megjósolni, hogy ez mivel fog járni. Sok kritika és támadás. Azt állították, hogy fogalmunk sincs, miről beszélünk és csak fontoskodunk, valamint figyelmen kívül hagyjuk a gyakorlati tapasztalatokat és helyette nem bizonyított csali összetevők és azok hatására vonatkozó elméletekre támaszkodunk.

Gondolom, hogy ezzel tudtatok bánni.

Mára lepereg rólam minden támadás, érzem rajtuk a kritikusaink izzadság szagát. Izzadnak, miközben minket kritizálnak, mert közben tudják, hogy igazunk van. Azok a cégek, amelyek akkor elítéltek minket a miatt, mert nem a divatot követtük, ma már szép csendben próbálják lemásolni az ötleteinket.

És az ügyfelek?

Egyre több olyan ügyfelem és workshop látogatóm van, aki pár éve még megesküdött, hogy én leszek az utolsó, akitől tanácsot kér vagy csalit rendel. Mostanra megértették, hogy a kritika nem támadás, hanem segítség.
A workshopokon látni a horgászok arcán, mikor rájönnek, hogy mennyire be vannak csapva hogy milyen butaságokat csináltattak velük hosszú éveken át. Például beetették velük, hogy kagylós bojlival kell horgászniuk, mert a pontyok kagylókat esznek. Vagy van nekik EGY kedvenc bojli az ÖSSZES horgászati körülményre. Vagy eladnak nekik egzotikus ízű bojlikat mint a csokis-banános vagy Whiskeys, holott a pontyok nem igen csokiból, banánból és Whiskeyből élnek. De a lényeg az, hogy jó illatúak legyenek a bojlik. A horgásznak az a jó.
Én legalábbis megtanultam örülni mások sikerének. Sikerük egy kis szeletét magaménak tudom.

 

Korán megtanultam, hogy a sikerhez vezető út akadályoktól nem mentes.

Három darab 24 mm-es bojli a hajszálon. A szelektív nagypontyhorgászat azért nem ennyire egyszerű.

Ezt a 33,70 kg-os tőpontyot "eltűntként" tartották nyílván. Egészen addig, míg csapattársunk Tomi a megfelelő taktikát alkalmazva meg nem fogta.

Láttam a reklám videótokat. Négyszáz ponty 20 kg felett.

Igen, több mint kilencven százalékukhoz közöm van. Segítettem a horgászoknak felkészülni, csalit és taktikát választani. Ez után az eredmény után úgy gondolom, lehetek kritikus és bízom benne, hogy nem kell bizonygatnom, hogy van létjogosultsága annak, amit csinálok a horgászatban.

Jó lenne, ha a következő Carp in Focus-ban írnál az Architected Carp Fishing-ről.

Nem lesz könnyű, mert egy komplex rendszerről beszélünk. Nem lehet kiragadni belőle dolgokat, de megpróbálok majd ízelítőt adni abból, hogy mennyi hamis és téves információ kering a pontyos világban. Egy feltételem viszont van.

Mi az?

Ha nem fogod „szebbé” tenni az állításaimat.

Tudod: Ez nem lenne a mi stílusunk. A Carp in Focus-t az jellemzi, hogy vannak „huppanók”.

A workshopjaink iránt az érdeklődés töretlen. A legnagyobb rendezvényen több,mint 150-en vettek részt.

 

24,80 kg-os dunai töves, méteres iszapról fogva.

Az eredeti interjú német nyelven a Carp in Focus magazinban olvasható.

Itt meg is rendelheted: http://www.carpinfocus.de/index.php?option=com_facileforms&Itemid=44