Nesze neked kemény bojli!

 Még amikor…

Jómagam kétségek közt néztem egy vödör kemény bojlira mikor évekkel ezelőtt csapatfőnököm István, elém rakott ebből egy adagot, hogy vigyem magammal horgászni. Tudtam az alapmixek jól működnek, mivel a frissen gyártott golyókkal egymást követve fogtam a 10-15 kg közötti pontyokat, de a szárított változatot akkor még nem mertem kipróbálni. Nem láttam azt a vonzerőt és gyors működést, amit ezekhez az aktív pecához szükségesnek tartottam. Évek teltek el a számtalan kapásból álló, egész éjjel 200 méterre behúzogatós sportpecákkal.

Biztos, hogy erre van szükségem?

Úgy éreztem kiéltem magam a közepes méretű pontyok kifogását illetően így következő lépés a szelektáció volt. Ezt követően lettek a korábban megfogott pontyok nem kívánatosak, hiszen hogyan várhatnám egy nagy hal kapását, ha szerelékem nem képes azt megvárni a ”kis” pontyok aktivitása miatt.

A cudar vonzó valóság.

Ne akarj halat fogni, ha nagy halat akarsz fogni! A bel tartalom mellett a csali keménység az, ami már nagy szemponttá vált számomra. Vass Tomi, gyerekkori barátom eddig más vizeken hajózott, de Ő is megfogta már a kellő mennyiségű közepes méretű pontyot ahhoz, hogy közösen igazán szelektív taktikával vághassunk bele egy lőkösházi pecába.

Elérünk változást?

Ezt kérdezte Tomi, miután beszámolt előző évi 30 kapásos túrájáról, ahol csupán pár hallal tudtak 10 kg fölé lépni akkori horgásztársával. Ezúttal 24 és 28 mm-es szénhidrátos Big Water-t és Nutty-Hemp mixből készült kőkeményre szárított, több hónapos sózott bojlit vittünk magunkkal bőséges mennyiségben.

Kell ennél több?

Az első kapás 24 óra elteltével Tomi botjára érkezett egy gyönyörű 17,10 es tükörponty formájában, aki immár Zolika néven úszkálhat tovább. Számomra a következő 24 óra tartogatta az első és egyben utolsó kapást egy szintén 17 kilógrammos tövest.

Tomi végigvitte a hátán.

A 20 kg-os határ is áttörésre került ezzel új rekord lett bejegyezve Tomi naplójában egy gyönyörű 18 kilóssal karöltve. Pár kapás érkezett még a 4 éjszakás túránk hátralévő részében, de mindössze csak EGY halat fogtunk 10 kg alatt. Tomi végül egy mondattal foglalta össze ezen a gyönyörű tavon eltöltött túránkat: "Nekem már csak ez kell!"

 

Üdvözlettel: Murár Gábor