Mindennek megvan a maga ideje

Zwillinger József | április 12.

Jó rég volt már tavaly november. Azóta az első hosszú hétvégét vártam, mely ebben az évben itt Németországban történetesen Húsvétra esett.

Már egy hónappal a horgászat előtt készültem, folyamatosan az időjárás előrejelzést figyeltem, ami azonban nem volt túl kecsegtető. Március elején még jég borította a tó teljes felületét.

Ez sem tántorított el és jött is a várva várt felmelegedés. Március 21-én már teljesen jégmentes 5-6°C vízben kereshettem a később meghorgászandó helyeket.

Az időjárás továbbra sem a legjobbnak ígérkezett, de nem szerettem volna a hosszú hétvégét a kanapén tölteni. Csapattársaim eredményei is bizakodásra adtak okot.

Végül Nagypéntek este érkeztem a partra, gyors táborverés után végre újra kapásjelzőimre szegezhettem a tekintetem.

Mivel épphogy kilábaltunk a télből, az átlagosnál jóval finomabban, kis méretű horoggal, és kis átmérőjű 15-18mm Hot Fish & Gammarus- Blueberry/Scopex bojlikkal készültem, csalinak pedig a full áztatott horogcsalikat használtam 16 mm-es átmérőben egy Keen Carp pop up-pal kikönnyítve.
Szombat napkeltére már fáraszthattam is első idei pontyom.

Ezt követően felváltva kisebb-nagyobb pontyokat sikerült horogra csalnom egészen vasárnap hajnalig. Ekkor bízva a szelektivitásban megnöveltem a csali méretét 20 mm-re.

Közben sötét felhők gyülekeztek a fejem felett és elkezdett felerősödni a szél. Vasárnap déltől éjfélig nem tudtam csónakba szállni a 70km/h-ás szél miatt.

Mihelyst a vihar elcsendesedett visszakerültek szerelékeim a helyükre, ám ezután már az időjárás és szélirány ismételt változása kedvezőtlenné vált számomra. Nem sikerült újabb kapást kicsikarni.

Mindezeket leszámítva azt hiszem, sikeres szezonkezdet volt.

Levontam pár újabb következtetést, legfontosabb mint ahogy Orbán Józsi is írta, a szelektív pontyhorgászatnak még korántsem jött el az ideje.


Üdvözlettel:

Zwillinger József​