A méret a lényeg

Rindermojzer István | március 31.

Március az egy éjszakás horgászatok hónapja számomra, melyek helyszínéül évről évre a Lőrintei víztározó szolgál.

A tó alapos ismeretének és az időjárás alakulásának köszönhetően a keresett pontyok tartózkodási helye lassan kiszámíthatóvá vált számomra. A csaliválasztásom sokak számára furcsa lehet, már ami a bojli méretét illeti, ugyanis köztudott, hogy ebben az időszakban az óvatosan táplálkozó pontyok inkább a kisméretű csalit preferálják.

Az általam használt csali a Keen Carp Bait Service-ben készíttetett, Hot Fish & Gammarus Mixből készült, 28 mm-es bojli volt, Shellfish aromával ízesítve.

A taktikám alapján a hot spotokon 5-6 szem attraktív bojlit szoktam elhelyezni és a csali nagy méretével próbálom a kisebb példányok dolgát megnehezíteni. Tekintve, hogy a tó a lakóhelyemhez közel esik, nagy csalódás akkor sem ér, ha kapás nélkül megúszok egy éjszakát, hiszen szinte bármikor ismételhetek.

A nagyponty horgászat rettentő nagy türelmet és sok gondolkodást igényel. A Gammarus bojli kiemelkedő attraktivitását kihasználva és ezt egy minimális mennyiségű etetéssel kombinálva kimagasló eredményeket érhetünk el.

A szerelékemet én ilyenkor minden esetben kikönnyítem, hogy ezzel is segítsem az amúgy is gyenge szívóerőt.

Ennek a nem megszokottnak mondható taktikának az eredménye ez az öreg 20,50kg-os töves, melyet hét közepén sikerült horogra csalnom.

Úgy gondolom, ha valaki egy általa jól ismert vízen megfelelő helyismerettel és tapasztalattal rendelkezik, ne féljen kipróbálni a nagy csalikat akár a márciusi időszakban sem. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem minden víz egyforma, csakúgy ahogy a halak táplálkozása sem.

Rindermojzer István