Ez még nem az igazi

Orbán József | március 31.

Március utolsó hetét tapossuk, de az idő csak nem akar melegedni. Közel négy hónap telelés után nem vártam tovább a jó időre, téli horgászatra készültem márciusban. Úgy voltam vele, hogy ha úgy alakul, akár egy hóembert is összedobok a parton. :) A lényeg hogy már minden kiolvadt.

Csakúgy, mint tavaly, idén is Palotás lett szezonkezdő horgászatom kiválasztott célpontja. Tudom, hogy korai márciusban oda menni, de én kihívásnak tekintem a pontyfogást. Cserébe kárpótol az, hogy kevesen vannak, vagy teljesen üres a tó. Jelen esetben, két napig egyedüli bojlis horgász voltam a tavon.

 

Érkezésemkor hűvös, télies idő fogadott 5-7 fokos nappali- és négy fokos vízhőmérséklettel. Etetőhajót vittem és az öböl torkolatánál vertem tábort.

A különösen hideg idővel számolva, Hot Fish & Gammarus bojlit vittem magammal 15-20 mm-es méretben.

Szerelékeimet különböző távolságra húztam be, keresve a pontyokat. Egy óra elteltével fogtam is egy három kilós formát a 15 mm-es Gammarusszal. Ez aznap megismétlődött még kétszer, ugyanazon a boton.

A másik botomon 20 mm-es Gammarus volt, azon nem jelentkezett kapás. Másnapra ezt a botot is 15 mm-es csalira cseréltem és közelebb húztam a másik bothoz, olyannyira, hogy körülbelül 15 méter volt köztük és a parttól számított távolságuk is azonos volt. Ettől kezdve ez a bot is fogta a kisebb pontyokat. Mennyit jelent 5 milliméter, egyből lett kapás.

A kisponytok jelenléte nem volt annyira számottevő és zavaró sem. Úgy éreztem, muszáj teret engednem a kisebb példányoknak, mert jelen esetben a nagyobb pontyokat is ezzel a csalival fogom tudni horogra csalni.

Itt szeretném megjegyezni, hogy ilyenkor még nem tudunk szelektálni, pontosabban tudunk, felteszünk egy nagyobb csalit és nem lesz kapásunk.

Tavasszal szükség van az attraktívabb bojlira. Fontos, hogy jól dolgozzon, minimálisan oldódjon a csali. Persze ezt is vize válogatja. Ilyenkor eredményes lehet a dipek, paszták, pop up-ok használata is.

Tisztában vagyok vele, hogy sok vízen lehet 24 mm-es vagy akár nagyobb bojlival is halat fogni februárban és márciusban is, viszont akkor sem úgy kell horgászni, mint nyáron. Sokan itt rontják el a horgászatukat. A „nagy horog, nagy csali, nagy etetés” trió sokszor nem célravezető. Érdemes minden téren finomítani.

Én személy szerint mostani horgászatomon hatos horoggal, lágy előkével és könnyített csalival horgásztam. etetésre 15-20 szem bojlit küldtem be a hajóval úgy, hogy néhányat félbetörtem.

Minden igyekezetem ellenére az öt napos túrámon egy darab 14,60 kg-os tükröst tudtam fogni, plusz vagy tíz darab kispontyot.

Ennek ellenére mindenképpen sikeresnek ítélem meg a horgászatomat, hiszen én voltam az első, aki egy 15 kg közeli pontyot tudott fogni ott, ahol másoknak kapása se volt.

Ez a történet most nem arról szólt, hogy ekkorát meg akkorát fogtam és csak a szénhidrát működött, hanem arra próbáltam utalni, hogy ne féljünk a kisebb csaliktól és a kisebb horgoktól, ha jó az összeállítás, akár egy 6-os horog is tökéletesen tud akadni.

Higgyétek el, óriási jelentősége van ezeknek a minimális változtatásoknak. Tavasszal meg pláne.

Sikeres szezont kívánok mindenkinek!

Üdv, Józsi