Cserkelés csónakból, behúzással

Tolnai Gábor | március 01.

Amikor nagyon kevés idő áll rendelkezésünkre, hogy hódolhassunk kedvenc szenvedélyünknek, akkor szoktam ezt a technikát alkalmazni. A tavalyi évben többször is ehhez a módszerhez folyamodtam az elvonási tüneteim enyhítése érdekében. Egyetlen hátránya, hogy a rövid idő ellenére is elég nagy felszereléssel kell a partra érkeznünk. Ehhez csónak, csónakmotor és minimum 2 db jó akkumulátor szükségeltetik. Persze nem minden tavon van lehetőségünk ezt a technikát alkalmazni. 

Legutóbbi ilyen horgászatom alkalmával már korán hajnalban a partra érkeztem, hogy minél több időt tölthessek a halak jelenlétének kutatásával. A távoli partszéleken rendre ugráltak a halak. A hosszú, időigényes mederfeltérképezésre nem volt idő, és nem volt idő szoktató etetésre sem, hisz’ estére, vagy jó esetben másnap reggelre már hűlt helyem volt a tavon. Csak egy megoldás maradt, nekem kellett a halak közelébe mennem.

Csendesen, lassan közelítettem meg azt a helyet, ahol láttam őket, majd szerelékemet óvatosan, egy marék bojli kíséretében helyezem el.

Sokszor megesik, hogy a hátam mögött hallom a halak locsogását, ekkor már tudom, hogy közel vagyok a sikerhez. Lassan távolodom a szereléktől és mikor már elég messze járok, akkor gyorsítok a part felé, mert tudom, hogy ha minden jól megy, akkor nagyon rövid időn belül kapásra számíthatok. Rendszerint a partra érés után már nem is tudom a rod-podra helyezni a botom, mert már a kezemben elindul az orsóm fékje. Hát ennyire gyors.

Fantasztikus élmény a kristálytiszta vízben a fárasztás.

Ő már megvan, de a bandából jelen vannak még egy páran.

Ami fontos, ugyanazon helyről kettő, vagy maximum három halat sikerült gyorsan egymás után fognom, aztán a csapat nem kért többet a zaklatásból. Ilyenkor arrébb, 40-50 méterrel próbálkozom, persze az irányt mindig ők mutatják. A régi helyemet sem adom föl, ilyenkor kerül elő a második botom is. Később, még az nap, egy másik csapat is meglátogathatja a reggeli sikeres helyet, csak egy kicsit pihentetni kell.

Az, amit, és amennyit a horog mellé dobunk, az szigorúan ennyi és nem több. A két kedvenc alapmixemből, a Nutty és Birdfood Mixből készült bojli. Nem lehet vele hibázni ilyen rövid idő alatt sem.

A kora reggeli második halam.

Ő pedig egy késő délután fogott tükrös a reggel cserkelt halak pihentetett helyéről. Volt, hogy két horgásztársam is elkisért egy ilyen ponty cserkelésre és mindhármunknak jutott egy jókora partszakasz. Mondanom sem kell, hogy az első órákban minden lezajlott, ami az adrenalin szintünket az egekbe emelte.

Pisti barátom egy gyönyörű tükröse nyitotta a sort.

Aztán jó magam egy szép tövessel.

Majd Tomi, a társam egy a 20-hoz közeli halat emelt a gépem elé 19,40 kg-al.

Azt hiszem, hogy az ilyen rövid tóparti látogatás is igen eredményes lehet, ha használjuk mind azt a tudást, amit csapattársaim és mentorom István már jó pár éve próbál átadni azoknak, akik érdemesek arra. Hisz’ valljuk be, hogy a pontyhorgászat kifogott ponty nélkül, csak egy lyukas, elfecsérelt frusztráltsággal teli hétvége.

Mindenkinek kapásokban gazdag és eredményes horgászatot kívánok az elkövetkezendő időszakra és ne felejtsétek, hogy figyeljétek, keressétek az apró jeleket, amik a pontyok jelenlétére utalhatnak.

 

Tolnai Gábor