Túl óvatos csaliválasztás

Konfár Krisztián | január 25.

November végére terveztem egy rövid, két napos túrát Merenyére. Szerettem volna egy nem túl mozgalmas, szelektív horgászattal zárni az idei szezont, ezért a csali választásomat is ehhez igazítottam.

Mivel a késő őszi, kora téli időszakban a nagy pontyok fehérje igénye is megváltozik, úgy gondoltam, már nem lesz szükségem szénhidrát alapú bojlira. A magasabb fehérje tartalmú, attraktívabb mixek mellett tettem le a voksomat, ezért a Bait Service-ből rendelt Hemp Mixből készült 18 mm-es és a tavaszról megmaradt 50/50 Mixből készült 20 mm-es bojlival indultam a bevetésre.

Célomat nem sikerült maradéktalanul teljesíteni, a csaliválasztásom túl óvatosnak bizonyult. A végeredmény közel húsz darab 10 kg feletti ponty volt, melyből ”csak” négy darab súlya haladta meg a 15 kg-t.

Ez a túra tökéletesen rávilágított arra, hogy egy ilyen nagy halsűrűséggel bíró vízen - ahol a táplálék-konkurencia megjelenik, azaz a korlátozott táplálékmennyiség miatt a halak között versengés alakul ki az élelemért - nem jelent kockázatot, ha a téli időszak ellenére is van nálunk szénhidrát alapú bojli, amely segítségünkre lehet, ha igazán nagy méretű pontyokat akarunk szákba terelni.

 

Konfár Krisztián