Trónfosztás

Zilahi Norbert | november 05.

Idei utolsó nagyobb túrámat egy általam jól ismert vízre, Merenyére szerveztem. Célom természetesen a 40 kg feletti hal megfogása volt, mivel meg szerettem volna győződni arról, hogy ez a hal tavaly áprilistól valóban képes volt ekkora súlygyarapodásra. 

Két hétre érkeztem a horgászatra, ebből egy hetet egyik barátommal, a másikat pedig egyedül töltöttem el. 

Ahogy az korábbi horgászataimon is lenni szokott most se maradhatott el az orkán erejű szél és nagy mennyiségű eső, illetve a körülöttem horgászó sporttársak ész nélküli mag- és pellet szórása sem. 

Nem is csodáltam, hogy a tóra érve azzal fogadtak minket, hogy "Most nem lesz olyan jó világ, mert 4 hete nem fog senki semmit". Persze amikor elmondtam, hogy én nem úgy horgászom, ahogy a többiek, egyből jött a válasz, hogy "nagyképű" vagyok. Holott csak arról van szó, hogy a Workshopon tanultak szerint horgászom. Ezúton üzenném a sporttársaknak, 10 fokos vízben (és amúgy sem) nem túl okos döntés a napi 10-20 kg (vagy több) pellet és aprómag etetése. 

A horgászhely elfoglalása után a tábor felállítása és a szokásos pár órás helykeresés következett. Aki ismer, tudja, hogy a lehető legalaposabban szoktam feltérképezni az előttem elterülő vízterületet, még akkor is, ha már nem először horgászom ott. Mire mindennel végeztünk, már besötétedett. 

A kezdés elég jól sikerült, ugyanis az első 24 órában egy kisebb 13 kg-os ponty után egy 26 kg-os tövest meríthettem...

...miközben Gabi barátom egy 21,10 kg-os ponttyal fényképezkedhetett. 

Már ekkor tudtuk, hogy jó horgászat elé nézünk. 

Ahogy teltek a napok, úgy jöttek a szebbnél szebb halak, majd a hét végére sikerült a számolatlan 13-19 kg közötti hal mellett 5 darab 19 kg felettit és 6 darab 20 kg felettit fognunk. 

20,20 kg

 

20,10 kg 

 

20,50 kg 

 

21 kg

 A hét végén sajnos elköszöntem Gabitól és megkezdtem a következő hetet, immár egyedül. 

Ekkorra érkezett meg a már említett viharos időjárás.

Az első három nap nagyon nehéz volt, ennek ellenére sikerült újabb halakat fognom, köztük 20 kg feletti példányokat is. 

20,10 kg

 

22,20 kg

Horgászatom utolsó éjszakáján 21 óra körül egy nem mindennapi fárasztás végén sikerült megfognom a tórekordot és nagy valószínűséggel az országos rekordot is. A pontos súlya a mérlegelést követően nettó 42,40 kg volt. 

Boldogságom leírhatatlan volt és valószínűleg még mindig nem tudtam feldolgozni ezt a hihetetlen fogást. 

A horgászat alatt megismerkedtem a szomszédomban horgászó srácokkal is, akiknek ezúton is köszönöm önzetlen segítségüket.

Végezetül annyit jegyeznék meg, hogy ebben az évben sikerült 17 darab 20 kg feletti pontyot fognom, melyek közül 1 darab volt 30 kg feletti és 1 darab 40 kg feletti. És mindezt magok és pellet nélkül, szénhidrátos bojlival. 

Akinek ez nem elég meggyőző, annak tényleg nem erre van szüksége.

 

Zilahi Norbert