A „Fonyódi Tükrös”

Hosszú Attila | október 17.

Előző balatoni írásom záró gondolatával kezdeném mostani beszámolómat:

„Remélhetőleg a következő beszámolóm már egy 20+ hal megfogásáról fog szólni ebből a csodálatos vízből!”

SIKERÜLT!

Október második hetében kezdtem meg a 6 napos pecámat az általam favorizált helyen, a fonyódi akadón.

Ezt a túrámat is a workshop-on tanultak szerint építettem fel, annyi különbséggel, hogy az előetetésre szánt 3 nap „csak” kettőre korlátozódott, mert a Balatonon érvényben lévő szabályzat szerint piros jelzés esetén nem lehetséges a vízen tartózkodás.

Csalinak a már többször bizonyított Big Water Spanish Red/Black Pepper aromával ízesített bojlit használtam, amelyet 28 mm-es méretben készíttettem el a Bait Service-ben.

A horgászat első két napja nyögvenyelősen indult, amelyet a rövidebb előetetésnek, illetve az erős felmelegedésnek tulajdonítottam.

Az időjárás a vén asszonyok nyarát idézte a napközbeni 20-22 Celsius fokos hőmérséklettel, amely miatt a tó vize a kezdeti 13 fokosról 16 fokosra melegedett, valamint 250-300 méterig teljesen átlátszó volt.

Egész nap gyönyörködni lehetett a törésekben, kövezésekben és kagyló padokban, mivel a szél is csak néha-néha fodrozta meg a vízfelszínt.

A kapások is csak a hajnali órákban jelentkeztek, de azok nem azok a halak voltak, amelyekért én jöttem. Aztán a 3. nap hajnalán a 9 kg-os pontyok után sikeresen megszákoltam egy 12,80 kilogrammos tőpontyot, amely bizakodásra adott okot és tovább erősített a taktikám folytatásában.

A következő napokban aztán mégsem állt be változás, a halak kapókedve továbbra sem javult, a hajnali kapások is el- elmaradtak. Nem csüggedtem, mert tudtam, hogy ez a kapástalanság még az előnyömre is válhat.

Az utolsó nap hajnala meghozta azt a halat, amely miatt megérte várnom, mivel sikeresen szákba tereltem a „Fonyódi Tükrösként” ismert pontyot, amelynek súlya mérlegelést követően 25,20 kilogramm volt és rövid találkozásunkat után tovább úszik a Balaton vízében.

Az örömöm a mai napig leírhatatlan!

Köszönöm a kitűnő csalit és taktikát Orbán Istvánnak és Keen Carp csapatnak, a támogató és bíztató szavakat a családomnak és a barátoknak!

Ezt a csodálatos pontyot pedig a világ legszebb vizének, a BALATONNAK!

 

Hosszú Attila