Ismeretlen vízen

Bagi Károly | szeptember 11.

Kedves barátommal és társammal Bastiannal úgy döntöttünk, hogy megmérettetjük magunkat egy új, először megrendezésre kerülő bojlis versenyen a Somogy megyében található Bélavári Nagy Bányatavakon. Reménykedtünk benne, hogy sikerül valami elfogadható eredményt elérnünk ezen a számunkra ismeretlen vízen.

A tavon körülbelül 16 éve fejezték be a sóder kitermelését, de csak pár éve kezdtek el rajta horgászni. A Dráva jó pár éve hatalmas áradásokkal rengeteg őshonos halat hozott a tóba, melyek mostanra akár kapitális méreteket is elérhettek.

A helyhúzásnál a 12-es helyet húztam, mely egy teljesen elszigetelt része a tónak, csak csónakkal van lehetőség a beköltözésre, ami a szakadó esőben nem igazán volt egy leányálom, de mi cseppet sem bántuk.

A horgászatra Nutty Mixből készült, Red Bubblegum aromával, illetve 50/50 Mixből készült Spanish Red aromával ízesített 24 mm-es golyókkal készültünk.

A rajt után látva, hogy a többi csapat iszonyatos mennyiségű maggal kezdi szórni a tavon hosszanti irányban elterülő törést, mi Keen Carp-os mentalitással, a többiekkel ellentétben a széleken a bedőlt fák, illetve a kis sziget sarkait kezdtük csak és kizárólag bojlival etetni, majd horgászni.

A taktikánk minket igazolt, hiszen a rajt után két órával már kettő pontyot is sikerült fognom, de sajnos dekák híján nem érték el az alsó limitet.Az est leszálltával társamnak iszonyatos kapása jelentkezett, de minden igyekezetünk ellenére ez a jóval 15 kiló feletti töves megtalált egy akadót és elment.

Társam nem sokkal ezután egy hasonló méretű amurral járt így. Eközben a tavon csak néhány csapat tudott értékelhető fogást elérni, itt már tudtuk, hogy csak egy- két hal fog dönteni a dobogókról.

Az utolsó előtti napon sikerült fognom egy 6,5 kilós gyönyörű, drávai nyurgát, mely nagyon sok munka eredményeként érkezett.

Összegezve az versenyt, mi pár dekagramm híján az ötödik helyen végeztünk és körülbelül 1 kg-mal maradtunk le a harmadik helyről. Mindezek és a két vesztett halunk ellenére nagyon sikeresnek könyveltük el a versenyünket. Valószínűleg azzal a két hallal az abszolút első helyet és a legnagyobb hal címét is megszereztük volna.

Vannak azonban ilyen tanulságos horgászatok is, amikor nem a 20 kg-os halak számítanak egy ismeretlen vadvízen. Úgy gondolom ez tipikusan egy olyan helyzet, amikor minden becserkészett halnak örülni kell.

Köszönet a verseny szervezőjének Bán Zsoltnak a szíves vendéglátásért, illetve Orbán Istvánnak a szuper golyókért!

Továbbra is csak a KEEN CARP bojlikat fogjuk használni!

Bagi Károly
B&K Carp Team