„Jó’ van az úgy!”

Tóth Krisztián | szeptember 02.

2013-ban találkoztam először Orbán Pistivel, azóta érzem magamat Keen Carp-osnak. Az eltelt 4 év elég volt ahhoz, hogy elhiggyem, hogy én mindenhol tudok pontyot fogni. Elég volt ahhoz, hogy elfelejtsem az alapokat és könnyen rámondjam a dolgokra, „Jó’ van az úgy!”.

Több, mint huszonöt éve horgászom a Tisza-tavon. Bojlival nagyjából 6 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni. Abban az időben én voltam a meg nem értett horgász. Hisz’ köztudott volt, hogy bojlival a Tisza-tóban nem lehet pontyot fogni. Miután Pistivel találkoztam, rosszabbodott a helyzetem!
A helyiek nem tudták megérteni, hogy miért sétálok órákat a vízben, miért veszek mintát az iszapból, mit keresek éjjelente hihetetlen helyeken. Ők nem tudták, hogy ezt alapozásnak nevezzük. Abban az időszakban a baráti köröm se tudta ezt elfogadni, megérteni.
Természetesen idővel jöttek az eredmények és jöttek az elismerések, megértések. Megértették, hogy mit jelent KeenCarp-osnak lenni.

Ilyen halak után, talán kicsit elhamarkodottan hittem azt, hogy "nekem már mindig megy".

Hétvégi horgászatunkat kevés előkészület mellett terveztük. Nagyjából ismertük a helyet, ismertük a körülményeket, mi baj lehet? Az addig bevált 4 napos előetetés helyett időhiány miatt most csak 2 napot etettünk. A placcokat is lényegesen hanyagabbul választottuk ki.
A törpeharcsától és fehérhalaktól hemzsegő vizekre kifejlesztett Keen Carp Bait Service-ben készíttetett bojlimból nem volt elegendő mennyiségem már, ezért rendeltem a webáruházból sózott bojlikat. Pistától kaptam egy intést, hogy nem biztos, hogy ez így jó lesz. De megnyugtattam, „jó’ van az úgy!”.

Megérkezés után 1 órával döbbentem rá, hogy a gondatlanul összeállított „kártyavár” összedőlt és nincs semmi se jól. Rádöbbentem, hogy ezt „elszúrtuk, nem kicsit!”.

A nem kifejezetten erre a vízre készíttetett bojlit a keszeg+törpe+kis ponty trió 30 perc alatt rágta le a horogról. Mint a sáskák, felettek mindent.

Álltam és fogtam a fejemet. Rádöbbentem, hogy a gondos előkészületeket nem lehet félvállról venni.
Nem lehet a munkát kikerülni, nem lehet motiválatlanul célt elérni. Úgy gondolom, hogy ebből az esetből is Keen Carp-osan kell tanulni.

Azóta természetesen készül a megfelelő bojli, keressük az új helyeket, tervezzük az új horgászatot.

Hanyagságomnak ez az eredménye. 

Nem hiába találó név ez a Pisti által alapított Architected Carp Fishing, hiszen minden horgászatot fel kell építeni.

Remélem mindenki elgondolkodik a leírtakon és nem szalad bele ugyanebbe a hibába. 

 

Tóth Krisztián