Pozitív kondicionálás

Tóth Péter | augusztus 18.

Előzetes tervezés után egy horgásztúrán vettem részt az ausztriai Secret Carp Lake-n Patrick és Markus kollégáim társaságában.

Orbán Pistivel történt egyeztetés után csaliként a Keen Carp Bait Service-ből rendeltem Hot Fish & Gammarus Mixből készült, Red Bubblegum aromával ízesített bojlit 15 mm-es méretben, Big Water Mixből készült, Mulberry aromával ízesített bojlit 24 mm-es méretben, illetve 50/50 Mixből készült, Spanish Red aromával ízesített bojlit, szintén 24 mm-es méretben.

Két taktikát dolgoztam ki. Egyrészt, mivel egy számomra teljesen ismeretlen vízen horgásztam, a célom az volt, hogy minél több halat fogjak, hogy ezáltal megtudjam a tóban élő halak méretét, illetve mennyiségét, másrészt célom egy 72 órás előetetés megvalósítása volt, így minden nap 1 kiló Big Water bojlit szórtam el 3 botra.

Az első 2 nap az apró, 15 mm-es Hot Fish & Gammarus Mixből készült bojlikkal etettem, illetve horgásztam, plussz az 50/50 Mixből készült bojlival a második naptól kereső horgászatot folytattam. A Big Waterrel a kifolyó melletti, illetve körülötti részt kezdtem el etetni.

A Hot Fish bojlihoz a helyválasztásom nem sikerült jól, az első nap halfogás nélkül telt. Viszont a második naptól az 50/50-es kereső botommal elkezdtem fogni a halakat.

A sikeremen felbuzdulva két társam is lecserélte a bojlijait, aminek következtében ők is elkezdték fogni a halakat és Patrick barátomnak sikerült megfognia a túra legnagyobb, 15 kilós halát.

Napról napra egyre több halat fogtunk, majd elérkezett az előetetett hely meghorgászásának ideje. Két botot helyeztem el az etetésen, egyet pedig mellette. Minden bot behúzásakor öt szem bojlit tettem az etetőhajóba a horogcsali mellé.

Egy órán belül kapásom volt két botomra is, előbb egy 9,5 kg-os, majd egy 11 kg-os pontyot terelhettem szákba és innentől kezdve nem volt megállás. Az utolsó nap már csak nekem volt kapásom. A Big Water Mixből készült bojlival sikerült még 7 darab halat fognom 13 kg-ig.

A tóban élő halak nagyon jó erőben vannak, minden egyes méterért meg kellet küzdenünk. Körülbelül 30-75 percig tartott minden hal szákba terelése.

Úgy gondolom, a pozitív kondicionálás 100%-ban működött. Összesen 39 darab halat fogtunk és ezen kívül sajnos 16 halvesztésünk volt, ami betudható annak, hogy egy-két halnak a szája nagyon rossz állapotban volt.

Bár a nagy hal sajnos most elmaradt, de a következő túrámra már tapasztaltan térek vissza!

Tóth Péter