​Hatvan másodjára

Hencz Zoltán | augusztus 05.

Július végén lehetőségem nyílt egy rövid, négy napos pecára a Hatvani Beton Tavon. Az idén egyszer már jártam ott áprilisban csapattársammal Péter Gabival. Az volt az év első túrája, ami szakadó hóval, viharos széllel kezdődött. Nem is sikerült túl jól a horgászat, csak néhány kisebb pontyot tudtunk fogni. Már akkor azon agyaltam, mikor kellene újból próbát tenni. Nem titkolt vágyam volt, hogy legyen legalább egy 20 kg feletti pontyom ebből a csodálatos és néhány horgász által "könnyűnek" statuált vízből.

Csütörtök kora délután értem a tópartra és gyors kipakolás után már a helyükre is kerültek a szerelékek.

Csalinak Big Water Mixből készítetett bojlit vittem Spanish Red/Apricot Dream aromával, 24 mm-es méretben.

Éjszaka húzós kapásra ébredtem, majd’ egy bő 30 perces fárasztás végeredményeként egy 15 kg-os pikkelyest merítettem.

Reggel hét óra felé aztán újabb kapás törte meg a csendet. Ezúttal egy kisebb ponty volt a tettes.

Napközben annyiba maradtak a kapások. Volt időm megfigyelni, mekkora vörösszárnyúak élnek ebben a csodálatos vízben, még egy amur is rendszeresen járt a tőlem balra levő sás levelét tépkedni.

A második éjszaka eseménytelenül zajlott, viszont hajnalban azért felkeltem és kiültem az esetleges ponty mozgást megfigyelni.

Délben aztán igazi füstölős kapásra emeltem rá. Érezhető volt, hogy jobb halat akasztottam. A stég elé még elég szépen el is jött, na de ott aztán megmutatta, mekkora erőtartalékkal rendelkezik. Jó negyven perces fárasztásu tán tudtam csak megmeríteni. Ott már láttam, hogy ő az akiért jöttem.

A mérleg kereken 21 kg-ot mutatott. Gyors fotózás után mehetett is vissza.

Utolsó éjszaka még egy 13 kg-os tisztelt meg a jelenlétével.

A négy nap alatt összesen hat kapásom volt. Ami külön öröm számomra, hogy nem volt hal vesztésem. Ez többek között annak is köszönhető volt, hogy minden csalizásnál leellenőriztem a horgok élét és ha szükségesnek tartottam, meg is fentem őket. Aki már járt workshopon, az bizonyára hallott ennek fontosságáról Motivátorunktól, Orbán Pistitől.

Egy rövid de igazán jó pecában volt részem és bízom benne, hogy az idén még lesz lehetőségem harmadjára is próbát tenni.

 

Hencz Zoltán