Hat nap, öt hal

Péter Gábor | augusztus 02.

A Palotási víztározón került megrendezésre a II. Bojlis Baráti Horgásztalálkozó. A találkozó szervezője, Czene Szabolcs invitált horgászni másodmagával, de mint hogy szervező, így etikai okokból nem mérettük magunk össze a többi csapattal.

A találkozón csapatonként az öt kifogott hal összsúlya számított bele a végeredménybe. Ez valóban szelektív horgászatot igényel. Ezen versenykörülmények között mi is csak a nagyokat vettük célba, így a workshop-on is taglalt taktikát alkalmaztuk, nem elhagyva a legapróbb részleteket sem. Tényleg, mint egy mozaik. Ha egy darab is kimarad…

István kilátogatott a találkozó kezdésére, beszélgetni, kérdéseket tettek, tehettek fel neki a csapatok. Még átbeszéltem vele én is az egyáltalán nem titkos dolgokat, végül jó tanácsként csak annyit mondott: „Ne horgásszál.”
Tudjuk mit takart ez, meg is fogadtam. Ne horgásszál… Kapástalaníts… Mintha Csernus mentorálna.

A szokásos helykeresést, radarozást, tapogatást nem siettük el. Még soha nem horgásztam le egy hetet. A lágy tetejű iszapban 70 cm-re tudtuk letolni a tapogató korongját, mielőtt rápötyögtettem volna a két marék bojlit. Jó érteni a dolgok miértjét. Mint egy egyenlet.


Kosarazós távon eláztattuk a szerelékeket három napig, halat nem is fogva, de majd száz méterre onnan, a tudatos horgászatot három nap elteltével kezdtük meg. Megmosolyogtak többen, volt aki kinevetett. De ezt is lehet korrekten kezelni. Nem vagyunk egyformák.

 


Szép víz. Az időjárás előrejelzésben ezt a hullámot vártam…

 


A lehűlést követően elég sok pusztulófélben lévő tavi kagylót vetett partra a víz. Könnyen megszerezhető fehérjeforrás. Mi szénhidráttal kínáltuk célhalainkat. Disznóvágás estéjén jobban esik nekem is egy tábla csoki, mint egy körömpörkölt.

 


A negyedik napon egy 24,4 kg-ossal fárasztottuk ki egymást. Csali 24 mm- es Nutty Mixből, fahéj aromával készült bojli, egy pop uppal kikönnyítve.

 


Fogtunk kisebbeket, egy halunk volt 12 kg alatt.

 


Következő napon: 20,8 kg-ost merítettem, csali Nutty , fahéj aromával, egy szem pop uppal.

 

Hatodik napon hajnalban egy pittyenés, megint a Nutty. A sátorból kisietve, húsz centiről néztem a swingert egy percig. Lassan elindult egy centit, majd megállt. Le kettő centit, majd megint megállt. Fel egy centit. Ráemeltem. Álltunk, az adrenalin az egekben. Jó fél óra múltán pillantottam meg először, a hasamig érő vízben egész szépnek tűnő halat, de csak a vízből partra emelve láttam, éreztem igazán meg, hogy mit fogtam. A karomon felállt a szőr. Lezsákoltam, de reggelig már nem bírtam elaludni. Az éjszaka folyamán még a másik botomon is elcsábult egy tizen párkilós, az egy szem 24-es Big Water-re.


Fenomenális volt látni, érezni. Megtaláltalak, túljártam az eszeden, az ösztöneiden! 27,37 kg. El sem hiszem…

 


Köszi az élményt, vigyázz magadra!

 


Egyéni rekordommal ajándékozott meg a tanult egyenlet, és ez a gyönyörű víz.

 

Csapattársamat, Tolnai Gabit áthívtam a túlpartról fényképezni, illetve megkértem, hogy ő is mérje majd le. Ők is részt vettek a horgász találkozón, majdnem szemben ültek velünk.


Gabiéknak is volt pár szép fogásuk, 14,6 kg- os átlagsúllyal az élmezőnyben zárták a hetet.

 

A hatodik napon már nem bírtam a családom nélkül, nagyon hiányoztak. Kivettem a bójákat, és egy nappal hamarabb hazamentem. Kicsit szomorúan hagytam abba, de annál nagyobb örömmel értem haza.

Érdekesség, hogy bár etettem, horgásztam, fogtam Big Water-rel is, de kettő kilogaram Nutty-t vittem magammal. Mindhárom 20 pluszos hal arra jött, és cirka húsz deka maradt belőle. Nem esküszöm, elég ha tudom.

Én 5 halatt fogtam, 97,57 kg össztömeggel: 24,10 kg, 12, 30 kg, 20,80 kg 13,00 kg és 27,37 kg.
Ez 19,5 kg átlagsúlyt jelent és egy egyéni rekordot Palotáson.

Köszönöm!

Péter Gábor