Lőkösháza nyáron

Buzás Zsolt | július 25.

Hatvani túrám után a Lőkösházi kavicsbányatóra látogattam el a nagy halak reményében. A tavon, előzetes információink alapján, állítólag csak maggal lehet halat fogni, bojlival szinte alig. Mivel én csak bojlival horgászom úgy voltam vele, vagy behalazok a szénhidrátos bojlival, vagy pedig bebetlizek. Korábban már egy őszi és egy tavaszi horgászatom is volt itt és az utóbbin társammal behalaztunk rendesen, természetesen akkor is magok nélkül.

A tó rengeteg lehetőséget rejt, tele van kisebb-nagyobb púpokkal és törésekkel. Taktikámat ezúttal úgy választottam meg, hogy egyrészt megpróbáltam azokat a helyeket vallatni, melyek a korábbi túráimon már eredményesek voltak, másrészt próbáltam olyan helyeket is keresni, amiket szerintem nem sokan horgásznak. Bójáimat 3 és 11 méteres mélység között helyeztem el.

A túrára Nutty Mixből és Big Water Mixből készült bojlikat vittem magammal, 24 mm-es méretben.

Az egyik 3,5 méteres mélységben lévő helyen egy 3 napos előetetést alakítottam ki, a Big Water Mixből készült bojlival.

Amíg ért a 3 napos etetésem addig az egyik bottal, amin a Nutty volt, 24 óránként váltogattam a helyeket. Ahogy meg volt írva, az első hal erre a botra jött 3 méteres mélységből.

A nappali órák sajnos eredménytelenül teltek, ekkor inkább a pihenésé volt a főszerep. Csak este 9 és hajnal 4 között volt kapásom. Naponta egy-két kapást tudtam csak elkönyvelni, melyek szinte csak a Nuttyra jöttek. A halak zöme 10-12 kg közötti volt egy szebb, 15 kg feletti kivételével.

Eljött a várva várt csütörtöki nap, amikor is végre ráhúztam az előetetett helyre. Éjjel meg is érkezett az első jelentkező egy 9 kg-os ponty személyében, majd őt egy 11,50 kg-os követte.

Jó előjelnek vettem, hogy nő az egyedsúly, bíztam a 20 kg felettiben nagyon. A következő este egy gyönyörű, kerek 16,50 kg-os tövessel fényképezkedhettem ugyan erről a helyről.

A következő éjjel egy 17+-os húzta el a Big Water-t. Olyan elemi erővel küzdött, hogy kb. fél óra kellett, mire meg tudtam meríteni.

Mivel a halak életét nyomon követi a tógazda, így utólag kiderült, hogy ezt a halat 2013-ban fogták meg utoljára.

A visszaengedés után a vizet kémlelve azon gondolkoztam, hogy milyen sok idő kell egy ilyen tavat kiismerni. Az utolsó éjjel már sajnos nem tudtam kapást kicsikarni, de azért örültem, hogy meg tudtam oldani a szénhidrátos csalival, míg más csak maggal.

Sajnos 20 kg fölé nem tudtam menni, de remélem a legközelebbi túrámon nekem is megadatik. 

Ui: Köszönöm a Keen Carp-os srácoknak a jó tanácsokat, Gellén Attila tógazdának a finom halászlevet, Orbán Pistinek pedig a remek bojlikat.

Buzás Zsolt