Törpék helyett pontyok

Orbán József | július 21.

Mindig is az a típusú horgász voltam, aki szereti a változatosságot. Szeretem magamat többféle víztípuson, különböző szituációkban kipróbálni, szeretek újabb és újabb tapasztalatokat szerezni. Hisz’ hiába a sok szép ponty, mindig tanul valamit az ember.

Én soha nem kérdezősködöm senkitől, hogy hol, merre, mivel mit fogtak, melyek a favorit helyek. Egyszerűen nem is vagyok rá kíváncsi. A saját tapasztalat a legértékesebb. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem szerzek be bizonyos információkat. Például, hogy van-e fa a tóparton, hogy tudjak hűsölni, van-e áram, wifi és világítás a horgászhelyen… :) Persze ezeket csak viccnek szántam. :)

Ami igazán érdekel az a pontyállomány mérete, a tó kora, természetessége, vadsága. A többit megoldom. Viszont, ha nincs nagyhal, akkor nincs mire begerjedni. Van néhány kivételt képező tó, de kevés.

Július közepén Háromfára látogattam el 6 napra. Itt minden vérbeli pontyvadász megtalálja az adrenalint és a nagypontyokat. Plussz tesztelheti rutinját, helyzetfelismerését, megérzéseit. Jó kis tanpálya. Jártam már millió féle víztípuson, de ennyire tökleveles horgászatom nem volt még.

Helyválasztás és táborépítés után megkezdtem első háromfai pecám. Sokat dilemmáztam a csaliválasztáson, ezen belül is a bojlik méretén. Az nem volt kérdés, hogy betonkemény Big Water-rel fogok támadni, csak azt nem tudtam, hogy a 24 mm-es bojlihoz mit szólnak a halak. Tudomásom szerint a legtöbb halat itt tigrismogyoróval fogják és ugyebár az elég messze áll 24 mm-es bojlitól méretben.

Voltam már olyan szituációban, amikor csak a kis csalival lehetett becsapni a nagyobb példányokat. Ezúttal azonban nekivágtam a 24 mm-es csalival úgy, hogy belekalkuláltam a törpeharcsák esetleges támadásait is.

Szerelékeim este 6 órára kerültek a gondosan kiválasztott helyekre. Mivel ígéretes, majdnem kemény felületeket találtam, eldöntöttem, hogy kitartok a választott helyek mellett és nem fogom rakosgatni naponta a szerelékeimet, még ha nincs kapás, akkor se.

Másnap, 14 óra elteltével "felnéztem" szerelékeimet. Kíváncsi voltam, hogy miért nem volt kapásom egész éjjel, illetve hogy a törpördögök milyen munkát végeztek. A csalikkal semmi gond nem volt, minimális törpe faragás volt rajtuk, de stabilan álltak a hajszálon.

Frissítettem a csalit, pár szem bojlit szórtam mellé és kezdetét vette az ezúttal már 24 óra. Bizony, úgy ítéltem meg a dolgot, hogy be lehet vállalni. Azért ez komoly teljesítmény törpés vízen.

Az egész napos csend után az éjszaka közepén megjött az első háromfai pontyom, egy 12 kg-os tükrös személyében.

Gyorsan visszahúztam a szereléket és aludtam reggelig. Másnap újracsaliztam a másik botot is és boldogan állapítottam meg, hogy a bojli kibírta az egy napos bentlétet.

Délután erre a botra érkezett a következő kapás, egy 15,20 kg-os töves.

Mindkét bot adott egy-egy halat, ennek roppant örültem. Már csak azért is, mert szenzációs időjárás volt a napokban. Eső, jég, viharos szél. A légnyomás is a helyén volt, 1012-1015 környékén mozgott.

A harmadik estét nagy reményekkel vártam, de az alváson kívül más nem történt. Reggel a botokat most nem bántottam.

Kora délután egy 14,70 kg-os koit meríthettem. Nagyon boldog voltam, ugyanis ekkorát még nem fogtam.

Pár óra szünet után ismét kapás, fárasztáskor pedig narancssárga színeket láttam a felszín alatt. Újabb koi.

Hihetetlen, évekig nem fogtam egyet se, most meg egymás után kettőt is sikerült. Már ezért megérte eljönni.

Újabb este közeledett, de a halak ismét hagytak pihenni, majd nappal újabb két kapásom volt. Óriási élmény a töklevelesben fárasztani a keményen védekező pontyokat.

Ami külön öröm volt számomra az az, hogy az egymástól teljesen eltérő távolságban lévő botok felváltva adták a halat. Igaz, nem volt a hal beállva az etetésre, de minden nap, a nappali órákban 2-3 kapást a produkált a hely.

A hat napos horgászatom ebben a ritmusban telt el: éjszaka alvás, nappal 2-3 kapás. Általában ez fordítva szokott lenni, de igazából örültem neki.

Jó döntés volt a 24 mm-es csali, szépen felvették a halak, hibátlan akadással. Tíz kapásból összesen nyolc halat sikerült megfognom, melyek mérete 10 és 15,20 kg között volt.

Nagyon élveztem az itteni horgászatot. Körülbelül ennyi kapással kalkuláltam a 6 napra. Biztos ,hogy visszatérek a jövőben még.

Orbán József