Hiba, hiba hátán!

Szőke Béla | július 07.

Május utolsó hetében négy napra látogattam a Fehérvárcsurgói víztározóra. Mint az összes horgászatomra, erre is alaposan felkészültem, ugyan az időpont, az ívás és a folyton változó frontok miatt aggasztott, de pont emiatt több stratégiával készültem.

A horgászatot megelőző pár héten már nagyon meleg volt az idő, de arra a hétre nagy lehűlést, északi szelet és 20+ -os pontyot jósoltak nekem a meteorológusok. A horgászat most valahogy még sem úgy indult, mint szokott.

Nem először jártam ’Csurgón, ennek ellenére eltévedtem ’Fehérváron. A késés és a helyemen ülő napijegyes horgász, aki mire felvertük a tábort hajlandó volt odébb állni, megalapozta a kiegyensúlyozott alap kedvemet.

Se baj, nem törődve a 40 km/h-ás széllel vízre szálltunk, helyet keresni és bójázni. Már ez sem ment egyszerűen, ’Csurgó megmutatta igazi arcát. Három bóját raktam le a két bothoz, a harmadikat tartogatván az utolsó éjszakára. Zavaromban és sietségemben már el is követtem az első igazán komoly hibámat.

A bóják GPS helyét nem mentettem le a radaromba. Később ez sajnos megbosszulta magát.

Az alapkoncepció az volt ,amit előtte Istvánnal is egyeztettünk, hogy a harmadik bójára Big Water-es etetést rakok, bízván a golyóban és az időben. A másik két etetésre 50/50 Mixből és Mega Spice & Seed Mixből készült bojlik voltak tervbe véve. Ez már a megérkezésem során változott, ugyanis a Mega Spice & Seed Mixből készült bojlik elő sem kerültek a dobozból, támaszkodva arra, hogy érkezésem előtt másfél hétig 20 fok felett volt a vízhőfok, így biztos voltam benne hogy már leívtak a halak, nincs szükség attraktívabb csalira, mely a későbbiekben be is bizonyult. Behúztam tehát az 50/50 Mixből, Spanish Red aromával ízesített 24 mm-es és a Big Water Mixből, Spanish Red/Red Bubblegum aromával ízesített 24 mm-es bojlival csalizott szerelékeim. 

Nem kellett sokat várni az első kapásra, de még mielőtt folytatnám, had meséljem el a pár nappal azelőtti nagyképű kijelentésemet. Olvastam pár cikket, ahol szinte mindenki leírta, hogy 8 kapásbol 5 hal lett meg 12 kapásbol 7 és így tovább. Dávid barátommal jól le is hordtuk őket, hogy mégis milyen arányok ezek???? Nálunk 24 kapásból 24 hal! Más így örül egy 50-70%-os aránynak? Gáz!

Nos, ez a kijelentésem bizony ezen a túrán megbosszulta magát. Az első halamra rámentem és már körülbelül 10 perce fárasztottam, amikor kipattant a horog a szájából! Az első halam! El sem hittem! Még csak nem is láttam mekkora lehetett! Hibátlan megélezett horgok, ugyan olyan előke évek óta. Nem értettem, de mivel pechesen indult az egész betudtam ennek.

Újra húztam, hogy kiköszörüljem a csorbát. Nem is kellett sokat várnom a Big Water-t ismét elhúzta és már csónakban is voltam. Mire fölé értem egyszerűen csak kiemeltem a szerelékem a vízből. 2-ből 0. Nesze neked nagyképűség! Ezután nekiálltam gondolkodni min kellene változtatnom. Az ólomra gyanakodtam, de nem akartam elhinni, ezért éleztem a horgon és újrahúztam. A harmadik kapás pár órával később, lassan, komótosan jelentkezett. Tudtam, ennek a halnak meg kell lennie! Fölé mentem és éreztem jó hal lesz, de 2 percig sem kellett fárasztanom ez is elment! 3-ból 0.

A horgászatomat megelőzően, szemben az elveimmel bedőlve egy sztereotípiának a már rég megszokott 140 grammos ólmokat 170 grammos ólmokra cseréltem, mondván távolra horgászom. Magam sem értem magamat, hisz’ 350 méteren a Balatonon sem volt semmi baj a 140 grammal. Nem volt jobb ötletem, vissza a régi ólmok és bíztam benne, hogy csak ez volt a hibám.

A következő 7 kapásból 7 lett meg! El sem hittem! A kérdéseket megelőzve 270-es extra lágy pálcákkal horgászom nem ebben láttam a hiba forrását. Az első halam 16+ ami nagyon jól indult, de a második napon a peches széria folytatódott. Az egyik fárasztás folyamán a harmadik bójámat összeszedte a hal, amit már második napja etettem szorgalmasan. A hal ugyan meglett, a bójámmal együtt, de ezt ’Csurgón, viharos szélben, GPS koordináták nélkül, egy koncentrált etetésre, visszatenni pontosan már nem lehet. Lőttek a pontos pecának!

Az nap még jött egy másik 16 kg feletti. Kivétel nélkül az összes kapásom a Big Water Mixből készült, Spanish Red/Red Bubblegum bojlira jött. 

Estére elállt a szél, harmadnapra pedig már jó időt jósoltak. Az éjszaka csendben telt, reggelre az északi szélből kellemes dél-keleti szél lett, és 15 cm-t apadt a tó szintje. Emellé 17 fokról a túra végére a vízfelszín hőmérséklete 21 fokra emelkedett. Mondanom sem kell, hogy az utolsó két nap halmentesen telt.

Összességében 7 darab halat fogtunk,  12,7 kg-os átlagsúllyal, köztük két 16 kg feletti ponttyal. Csurgón ez jónak számíthat, de még sem ezzel a szájízzel tértem haza. Ezen a túrán ismét tanultam jó pár dolgot, de köztük a legfontosabb az, hogy lehetsz te akárki, foghattál már bármekkora halat is, sose nagyképűsködj ebben a sportban, mert nagyon rosszul esik, mikor vissza köszön a saját hibád!

Ebben a sok-sok tényezős sportban jó tudni, hogy egy biztos ponta mindig van és az a Keen Carp bojli, amit ezúton ismét szeretnék megköszönni a Keen Carp Csapatnak!

 

Szőke Béla