Jó taktika nagy halat terem

Rontó Csaba | június 27.

A szezon első fele számomra véget is ért, ugyanis nálunk általános horgászati tilalom van májusban. Ebben a holt időpontban horgász ismerőseimmel ellátogattunk egy magántóra. A tóról annyit, hogy egy viszonylag „unalmas mederképet” mutató, iszapos víz, sok kárásszal és compóval. Pontyból kevés található a vízben, és ami van, azok többsége is 12 és 15 kg között mozog.

Két héttel az indulás előtt tanácsot kértem Orbán Istvántól és Orbán Józsitól a taktikával kapcsolatban és arra jutottam, hogy egy kapást akarok a 4 nap alatt, de az nagy hal legyen.

A helyeket a haverokkal még otthon előre kisorsoltuk, majd szerdán délben indultam el a két és fél órás útra.

Megérkezésemkor még üres volt a tó, az időt kihasználva sétálgatás közben a sás között sok kárászt véltem felfedezni. A sorsolás eredményeképpen, a tónak a közepén ültem, annak is a sekély víz felőli oldalán. Szemben velem volt egy sziget, melynek a jobb szélét horgásztam meg, ugyanis találtam ott egy jónak ígérkező helyet, betonkemény aljzattal.

Ide, egy horgot tettem a másikat pedig a mélyedés peremére az iszapba. Harmadik botomnak egy olyan helyet kerestem, amit az emberek többsége soha sem horgászna meg. Így jutottam el a parttól kb. 30 méterre található kemény talajhoz, amit 10 cm laza iszap réteg borított.

A szigetnél levő botokon 50/50 Mixből készült, Spanish Red aromával ízesített, 24 mm-es bojlival csaliztam és ezzel is etettem, felezett formában, 1 kg-ot osztottam el a két helyre. A közelebbi helyemre Hemp és Nutty Mixből készült, fahéj aromával ízesített, szintén 24-es golyóval csaliztam, és fél kiló felezett bojlival etettem.

Először csak pénteken reggel néztem meg a csalikat és nagy örömömre nem bántották a nem kívánatos halak, ezért ezen fellelkesülve, mind a három boton kisebbekre, a mixekkel megegyező, 18 mm-es Balanced horogcsalikra cseréltem őket, illetve csökkentettem az etetés mennyiségén is.

Délután 6 óra körül megjelent egy kisebb csoport ponty a közelebbi etetésemen.

Nagyon jól lehetett szemmel követni a mozgásukat (hála az iszapos talajnak). Másfél óráig „pezsgett” a helyem, aztán tovább is álltak. Miután teljesen lenyugodott a víz, egy fél kiló bojlit ismét rászórtam a helyre. Rövid időn belül megjelentek a pontyok az etetésemen, és amíg be nem sötétedett ott voltak.

Reggel kipihenve ébredtem ugyanis eseménytelenül telt el az éjszaka. Még reggeli előtt frissítettem, és örömmel tapasztaltam, hogy még mindig nem bántották a kisebb halak a csalimat. A csalik újra elhelyezése előtt még egyszer megfentem a horgaimat, hogy biztos jól akadjon a szakáll nélküli horog (szabály kötelezi a horgászokat e horog használatára). Az ismerőseim már kezdtek aggódni a kapástalanságom miatt, de megnyugtattam őket, hogy ez az én taktikám része.

Késő délután ejtős kapással érkezett meg az első halam. A küzdelem végén egy 15,40 kg pikkelyes pontyot szákolhattam meg. Nagyon boldog voltam, a hal egy szem 18 mm-es 50/50 Mixből készült Balanced bojlira csábult el.

Gyors fotózás és már mehetett is vissza.

Óramű pontossággal 6 órakor megjelentek a pontyok a közelebbi helyemen, de most egészen sötétedésig ott tartózkodtak. Majd hajnalban egy igazi nagyhalas kapásra ébredtem a közelebbi helyemről, végül pedig egy kemény küzdelem után sikerült megszákolnom egy gyönyörű Two Tone tükröst.

Majd kiugrottam a bőrömből, mert bejött a taktikám. Sikerült egy csodaszép nagy halat fognom. A súlya pedig pontosan 20,50 kg volt.

A csali egy szem Hemp/Nutty Mixből készült, 18 mm-es Balanced bojli volt.

A mérlegelés és kép készítés után őt is szabadjára engedtem.

A nap további részében már nem történt semmi. Délben összepakoltam és el is indultam haza. Úton hazafelé az elmúlt napokon gondolkoztam és arra jutottam, hogy ha egy előre kidolgozott taktikát követsz, akkor meg fog érkezni a várva várt hal. De persze nem elég csak egy jó taktika, kell a hozzá megfelelő csali is.

Köszönöm a segítséget Istvánnak, Józsinak és a Bait Servicenek.

Üdvözlettel,
Rontó Csaba