Hejőkeresztúri tórekord

Zsíros Gergő | június 16.

A téli workshopon tanultakkal vágtam neki az évnek. Két célkitűzésem, vagy inkább álmom volt, szerettem volna egy 10+ koit és egy 20+ pontyot fogni a Carp&Carp horgásztavon. Első túrámat áprilisra foglaltam, előre sajnos nem tudhattam, mit tartogat az időjárás. Havas eső, eső, szél, hideg. A pontyok pedig nem voltak étvágyuknál.

Az első kapást csak a harmadik napon este sikerült kicsikarnom az 50/50 mixből készült bojlival. Egy 8 kg körüli ponty volt. Nem éppen ezért jöttem, de legalább történt valami. Másnap délután újabb kapás a partszélből. Csónakba pattantam, útközben már láttam, hogy a hal átúszott egy lebegő stéget rögzítő kötél alatt, így kiszálltam a stégre, és szerencsére sikerült visszahúznom a kötél alatt. Akkor láttam meg a gyönyörű narancssárga pontyot először. Ernő tógazda gyorsan a segítségünkre sietett, és elhozta a horgászhelyről a bölcsőt, így a stégen gyors mérlegelés és fénykép után már úszhatott is a képen látható, közel 12 kg-os koi. A nehéz kezdet ellenére ezt a túrát már sikeresnek könyveltem el.

Éjszaka újabb kapás ugyaninnen, egy meglepően gyors és egyszerű fárasztás után megszákoltam egy 13,5 kg-os szépséges koit.

A túra hátralévő részében már csak egy kisebb, 8-9 kg-os pontyot sikerült fognom, de elégedetten távoztam.

Következő túrámra június elején került sor. A megérkezés után kiválasztottam középen egy ígéretesnek tűnő helyet, amit 2 napig csak etetni terveztem 24 mm-es Barackos Big Water bojlival. Közben a partszéleket horgásztam, ahonnan már az első éjszakától sikerült kisebb, 8-12 kg-os pontyokat fognom. 2 nap etetés után a harmadik nap délelőtt kezdtem a horgászatot a benti helyen. Ezen a vízen nem jellemzőek a nappali kapások, de délben a jelzőm hangjára lettem figyelmes az előetetett helyről. Eredmény egy 16,5 kg-os gyönyörű hibátlan ponty.

3 óra múlva egy 14-es követte.

Nem rossz kezdés. Éjszaka és másnap csak kisebb pontyokat sikerült fognom, így a Barackos Big Watert és a 20-30 szemes etetést Spanish Red-es Big Water bojlira és 8-10 szemre változtattam. Délben újabb meglepetéskapás következett.

Nagyjából fél óra fárasztás után még nem láttam a halat, de úgy éreztem, lehet hogy Ő lesz az. Végül több mint egy órás fárasztás után pillantottam meg először, majd néhány perc múlva feladta a küzdelmet és sikerült megszákolnom.

Ernő segítségével megmértük a halat, 24,675 kg lett a hiteles végeredmény, és egyben az új tórekord is, bár biztos vagyok benne, hogy tartogat még meglepetéseket ez a víz.

A túra hátralévő részében már csak kisebb pontyokat, illetve néhány hívatlan vendéget sikerült fognom egy harcsa, egy domolykó és egy balin személyében. Azonban a tó legendás óriásdévér állományából egyik túrán sem fogtam egyet sem a Keen Carp bojliknak és a workshopon tanultaknak köszönhetően.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani Szabó Ernő tógazdának a mindig szuper vendéglátásért és a sok segítségért, illetve végül, de természetesen nem utolsó sorban Orbán Istvánnak a workshopért, illetve a Keen Carp csapatnak a kiváló csalikért.

Zsíros Gergő