A fehérjés szezon végén

Zwillinger József | június 06.

Május utolsó hétvégéje volt, apák napja, hosszú hétvége, természetesen irány a vízpart. Erős felmelegedés ígérkezett, várható volt, hogy elkezdenek ívni a halak. Ettől függetlenül tudtam, hogy a megfelelő helyen az ívás előtti és ívás utáni időszakban nem lehetetlen a halfogás. 

Korábbi horgászataim során megfigyeltem a part menti sekély vízben elhelyezkedő kis utcákat, melyek a halak útvonalai voltak. Hétközben többször is láttam aktivitást, ezért csakis ezekre a helyekre koncentráltam.

Szerda este érkeztem a partra,késő este volt mire szerelékeim a helyükre kerültek, ezúttal csakis 50/50 Mixből készült bojlival készültem.

Következő reggel már szákban tudhattam első pontyaim.

Csütörtökön egész nap változóan felhős idő volt 27°C hőmérséklettel, a halak kapókedve viszont törhetetlennek látszott, számtalan 7-12 kg közötti pontyot fogtam.

Péntektől szikrázó napsütés 30°C, a víz hőmérséklete is meghaladta a 20°C-ot, el is kezdődött az ívás, mint ahogy arra számítottam.

24 óra telt el egyetlen csippanás nélkül.

Majd szombaton reggel megtörve a csendet egy impozáns tőponty jelentkezett, melyen már meglátszottak az ívás nyomai.

Délutánra elcsendesedett a vízpart és újra sikerült pár pontyot matracra fektetni.

Vasárnap reggel sátorbontás, véget ért egy újabb hétvége, mely során bebizonyosodott, hogy lehet pontyot fogni ívásidő tájékán is.

Ilyenkor mindig a Workshopon elsajátítottak jutnak eszembe, a legalapvetőbb dolgok egyike a megfelelő csali- és helyválasztás.

Számomra itt ért véget a halliszt alapú bojlik szezonja, melyek idén körülbelül 20 darab 10 kg feletti, ezek közül 8 darab 15 kg feletti pontyhoz segítettek hozzá.

U.i.:

A következő hétvégén egy hosszú, munkával teli hét után próbáltam összeszedni gondolataim az előző hétvégéről. A rövid horgászat alatt több érdekességet is megfigyeltem.

Egyrészt a kristálytiszta vízben láttam, hogy a horogcsali kivételével az összes beetetett bojlim eltűnt, másrészt pedig tisztában voltam vele, hogy ívás után a pontyok táplálékigénye megváltozik, így egy spontán kiruccanásra már Big Water mixből készült bojlival készültem, nem eredménytelenül.

Egy szem 24 mm-es Big Water Mixből készült Balanced Hookbaits-sel sikerült horogra csalnom ezt a gyönyörű 19,42 kg-os tőpontyot, mely azon kívül, hogy eddigi legnagyobb németországi pontyom, egyben tórekord is lett egy olyan tavon, ahol a legnagyobb pontyot 17 kg-osnak saccolták. 

 

Köszönöm Keen Carp, köszönöm István!

 

Zwillinger József