Nyílt levél Csörgő Tamáshoz

Orbán István | május 13.

Kedves Csörgő Tamás!

Mióta a Pontyvilág magazinnál válaszút elé állítottak, sokat gondolkodom, hogy mi módon kezdjek el publikálni a pontyhorgász társadalom hátteréről. Nem gondoltam volna, hogy te leszel az első, akinek levelet címzek, de az elmúlt időben tanúsított, jellemtelen viselkedésed miatt ennek a sorozatomnak elindításához megadtad a kellő lökést.


Sokszor említettem már, hogy a pontyhorgász „szakma” vezérei nincsenek kellő szakmai tudás birtokában.
Most élő tanúi lehetünk a tudatlanságodnak, mikor az irigységeddel párosul és annak, hogy ez mit hozott ki az belőled.
Ami a Szűcsi Völgy tavon történik napjainkban, minden elképzelésemet alulmúlja.


Az elmúlt két napban a következő döntéseket hoztad:

„Figyelem!
FIGYELEMMEL AZ ELMÚLT HETEKRE, SAJNOS AZT TAPASZTALTUK, HOGY MÉG MINDIG NAGYON SOK ETETŐ ANYAGGAL ÉRKEZNEK A CSAPATOK, E MIATT ETETÉSI LIMIT LÉP A TAVON A MAI NAPTÓL ÉRVÉNYBE!
Pellet és kutyatáp használata TILOS!
Valamint maximum naponta 2 kg etetőanyag (bojli és főtt magok) használata engedélyezett fejenként. Megkérünk mindenkit, hogy az etetési korlátozást szíveskedjék haladéktalanul betartani, melyet a halőreink folyamatosan ellenőrizni fognak! A horgászhelyre sem lehet bevinni 10 kg-nál több etetőanyagot!!!!Az etetési korlátozás, visszavonásig érvényes!
Sporthorgászi üdvözlettel: Csörgő Tamás Tógazda”


„Figyelem!
A tó jelenleg vizsgálat alatt van, ez idő alatt etetési limit van érvényben, továbbá minden szénhidrát jellegű bojli használata szigorúan Tilos!!! Halőreink folyamatosan ellenőriznek mindenkit, a horgászhelyekre maximum 2kg / nap / fő csali vihető be.
A korlátozás a vizsgálat végéig van érvényben.
Minden Kedves Vendégünk megértését köszönjük!
Sporttársi üdvözlettel:
Csörgő Tamás
Tógazda"

Ehhez a tó üzemeltetőjének megbízottjaként jogod van. Az, hogy a látogatók ehhez mit szólnak, megint csak rátok tartozik.

 

Már tavaly is, a szezon elejétől fogva, ügyfeleink igen jó fogási eredményeket értek el a tavatokon. Több esetben került két darab 20 feletti ponty és egyszer három darab egy túra alkalmával matracra.

Ezek után Orbán József és Okolenszki László csapattársaim részt vettek egy baráti találkozón, amit megnyertek.

Ezt az idén fokozni tudtuk, hisz’ a tórekord hal mellett ismét volt triplázás és a tóból kifogott 8 húsz feletti pontyból hetet ügyfeleim fogtak. Csak mellékesen jegyezném meg, hogy ezeket az eredményeket minden esetben 2 bottal, nem számukra lekerített, etetett helyen, 4-6 bottal horgászva érték el.

Veled ellentétben ennek számos tógazda örül és ezt pozitív elismeréssel értékeli. Nekik érdekük, hogy a tóra látogató horgászok elégedetten, nagyhalas fotókkal térjenek haza. Csak így lesz belőlük visszatérő vevő.

Ez a Szűcsi tavon nem így történik. Bár ez is lehet az üzletpolitikátok része, de nem hiszem, hogy a vállalkozást finanszírozónak ez érdeke lenne.

Ezzel szemben te, mikor meglátod a horgászokat és kiderül, hogy az ügyfeleim és hisznek az általam képviselt stílusban és az általunk javasolt csalikkal horgásznak, sportszerűnek és sporttársinak nem nevezhető stílusban kezdesz el velük kommunikálni. Az első alkalommal még nem akartam elhinni, bíztam benne, hogy valamit félreértettek a srácok. Mikor a sokadik ügyfelem számolt be hasonlóképpen viselkedésedről, mélyen elgondolkodtam.

Azt korábbi megnyilvánulásaidból felfogtam, hogy nem rajongasz értem és az általam képviselt stílusért. Természetesen ez is belefér, hisz’ ezért vagyunk különbözőek. Az általad választott stílust viszont gerinctelen, jellemtelen magatartásnak tartom.

Az, hogy a csapattagjaim által nyert baráti találkozó nyereményének átadásakor megkérted őket, hogy ha lehet, ne a szezonban használják fel az egyhetes ingyen túrát jelentő nyereményt, ami nem nevezhető korrektnek és sporttársinak sem.

Ezért Orbán Józsi és Okolenszki Laci nevében szeretném nyereményüket felajánlani egy olyan horgásznak, aki egyébként nem tudja megengedni magának, hogy egy ilyen tóra ellátogasson. Remélem, nem lesz kifogásod ellene.

Ezúton is azon ügyfeleink számára, akik a kialakult helyzet miatt nem szeretnének ellátogatni királyságodba és visszamondják foglalásukat, fel szeretném ajánlani Hatvanban lévő horgászhelyemet. Természetesen a használata díjmentes.

Egyik csapattársam segített egyik jó ismerősödnek a parton, aki a mi csalinkkal horgászott. Ismerősöd két szép, köztük egy 20+ pontyot szákolt nem sokkal ez után. Ennek tudomásul vétele sem ment könnyen számodra.

Ez a csapattársam nemrég hívott, hogy”barátodat” is döntés elé állítottad. Keen vagy Szűcsi.

Egy szlovák ügyfelem is hasonló „sportszerű” magatartásodról számolt be idén. A 3-as horgászálláson horgászott és a nádsziget környezetét tapogatta. Mivel tavaly ezen a helyen csapattársam jól fogott, ezt a helyet foglalta le hasonló időszakra.
Elmondása szerint rákiabáltál, hogy nem horgászhat oda. Utána a halőrházhoz vezetted és átrajzoltad a szektorokat és kegyesen lehetőséget adtál neki, hogy az előre lefoglalt helyen még két napot horgászhat a nádsziget mellé, mert utána VIP vendégeket vársz a számodra fenntartott helyen. Arra a helyre ahol te rendszeresen legalább négy bottal horgászol.

Ezért arra kérlek, hogy üdvözléseidben ne használd a sporttársi kifejezést.

Menjünk kicsi tovább.

Már szinte mindenki tudja, hogy a kettőnk véleménye a csalikról, etetési taktikákról nem egyezik. Erről te is, én is rengeteget publikáltunk. Ez a szabad verseny. Mivel célközönségünk nem ugyanaz, ezért én ennek csak örülök. Aki eddig nálad megtalálta a számításait, elégedett volt az általad nyújtott szolgáltatással, segítséggel úgysem lesz az én ügyfelem. Bár az Imperial Baits irányításod alatti hanyatlása engem nem erre enged következtetni.

Most elemezzük az etetési korlátozást, amivel alapjaiban egyet is tudnék érteni, hiszen előadásaimon ez az egyik központi téma.

Mikor meg mertem említeni egyik posztomban, hogy jellemtelenül viselkedsz a tóparton ügyfeleimmel, felhívtad egyik csapattársamat, és óvatosan tudtára adtad, hogy majd te… Majd küldtél neki egy sms-t, hogy legyen béke. Meg van a másolata!!

Ezek után érdekes módon belekerült az etetési tilalomba az, hogy:
„..minden szénhidrát jellegű bojli használata szigorúan Tilos. Halőreink folyamatosan ellenőriznek mindenkit..”

Ezt is olvashatjuk a szabályok között: „Valamint maximum naponta 2 kg etetőanyag (bojli és főtt magok) használata engedélyezett fejenként.”

Mivel a magok szénhidrát tartalma magasabb, mint egy bojlié, amely tojás hozzáadásával készül, ezt a döntést tudatlanságod, tájékozatlanságod, irigységed és rosszindulatod keltette életre.

Nem a mérhetetlen kukoricával és tigrismogyoróval van problémád, hanem azzal, hogy nem csak az általad favorizált halas bojlival lehet halat fogni a tavon, sőt…

Ha nem így lenne, már akkor is reagáltál volna, mikor ügyfeleim arról panaszkodtak, hogy a helyeket ahonnan addig jól fogtak, több vödör maggal szórták meg.

Továbbá kérdezném, hogy hogyan fogják a csalik beltartalmát, "szénhidrát jellegét" ellenőrizni a parton a halőrök? Azt, hogy erről te tartottál továbbképzést, az általad publikált cikkek, videók után nem tudom elképzelni.
Bár nem vagyok túl tájékozott, de nem tudok olyan parton végezhető objektív módszerről, ami ezt képes megállapítani. Szubjektív van, te.

Gondolom, a tó vizsgálatát is az az egyetem végzi, amelyik pár éve még azt sem tudta, mi a bojli törvényi besorolása. Várom a „szakmai” eredményt, ami alapján valószínű, hogy a halgazdaságokban is be fogják tiltani a kukoricával való etetést.
Vagy esetleg, aki a Balatonra több száz kiló maggal érkezett, azt most meg fogják kövezni. Itt kezd a rosszindulatú irigység felülkerekedni a józan paraszti észen és a gondolkodáson.

Nem gondolkodtál még el róla, hogy a mérhetetlen etetés elterjedésének egyik oka munkásságod lehet? A több száz kiló mag a Balatonra és társai beszámolók.
Más vizét teleszórod maggal, a kezelésed alatt állót pedig próbálod megóvni azoktól, akik úgy próbálnak horgászni, ahogy tőled látták. Gratulálok.

További kérdéseket vet fel bennem (is), amit több videóban is láttam. Sokkal több horgászbottal horgászol, mint amivel mások teszik. A törvényi háttérrel most nem untatnálak, csupán az etikaival. Négy bottal elért eredmény – például halak száma – nem összehasonlítható a két bottal horgászó horgászokéval.
Mielőtt azt a választ kapnám, hogy a videón nem látható emberek is horgásztak, felhívnám a figyelmedet arra, hogy egy prominens, általam is kedvelt, nemzetközi elismertségnek örvendő horgász arról beszél veled egy stégen horgászva, hogy milyen taktikát használt a KÖZÉPSŐ botján. Erről beszéltem már vele személyesen is. Úgy tűnik, nem volt okos dolog erről filmet publikálni.

De ez úgy tűnik, hogy neked nem okoz gondot, mert több filmen is használsz a megengedettnél több botot. Egy másik videóban is, amikor a filmen sosem látszó „valaki más” botjára volt kapás, az a „valaki” nem ért a bothoz. Neked kellett a másik állásban lévő botot felvenned és a bot tulajdonosa még a hal kivételénél sem volt ott. (Tudom kivágták a filmből)

A hitelességről

Korábbi publikációdban rengetegszer írtad, hogy bárki bármit mond, te csak hallisztes bojlival fogsz horgászni. Ezzel szemben – mikor az érdek úgy kívánt – a magok elhagyásával egy szénhidrátos bojlival horgásztál. Mellesleg most azt is betiltottad.

Érted, amivel te is horgásztál, most másoknak tilos?

 

Kérlek, hogy méltóbb, elegánsabb módon viseld, hogy vannak, akik nem értenek veled egyet! Ez a stílus a maradék hiteled elvesztéséhez fog vezetni.

 

Orbán István