Tavaszi tél

Hosszú Attila | május 03.

Barátommal, Szabival egy 5-6 napos pecára készültünk április közepén, a helyszín mindkettőnk szülőhelye, a Balaton déli partja volt.

A túrára két fajta bojlit készíttettünk el a Bait Service-ben Big Water Mixből Spanish Red/Black Pepper aromával 24 mm-es és 28 mm-es méretekben, valamint Hot Fish & Grammarus Mixből Fish Witch aromával 24 mm-es méretben.

A helyek keresésére túl sok időt nem fordítottunk, mivel már többször horgásztam ezen a szakaszon és a GPS készülékembe elmentett pontok mind a kettőnknek megfeleltek. Mivel barátom még nem horgászott itt, ezért ő tapogató rúddal tüzetesen átvizsgálta a kiszemelt placcokat és meggyőződött az általam elmondottakról.

3 napon keresztül, csak előetettünk, minden alkalommal körülbelül 1-1,5 kg bojli került beszórásra bójánként. Ez idő alatt nem horgásztunk. A 4. napon délután húztuk be a szerelékeket a helyükre és vártuk a halak jelentkezését. Az utolsó bot elhelyezését követően körülbelül 30 perc múlva már kapás jelentkezett a halas bojlira, amit 1-1,5 óránként újabbak követtek, a kapások egészen hajnalig kitartottak. Ezek a megfogott pontyok 7-9 kg közöttiek voltak. Majd másnap kora délután sikerült megfogni az első 10+ pontyot is, amit követett egy 12 kg-os társa.

Ezt követően eljött az, amitől minden balatoni horgász irtózik, bejött az időjósok előrejelzése és megérkezett 90-110 km/h-s széllel, hóval és erős lehűléssel a beígért hideg front, amely 3 napon keresztül stabilan kitartott. Ez idő alatt a Balaton vize 14 Celsius fokosról 7 Celsius fokosra hűlt vissza.

Péntek délutánra aztán végre levették a piros jelzést és újra kezdetét vehette a szerelékek visszahúzása, ami hasonló forgatókönyv szerint történt, annyi különbséggel, hogy a 30 perc után megfogott ponty 12 kg-os volt.

Ekkor már a Hot Fish & Grammarus Mixből készült csalikat teljesen elhagytuk, csak a Big Waterrel pecáztunk tovább, így a 6-9 kg-os pontyokat ki tudtuk szűrni. Szombaton egész nap „tükör víz” volt és ez a halak kapókedvének egyáltalán nem kedvezett, egyetlen kapásunk sem volt! A horgászatot vasárnap reggel 7 óráig a megrendezésre kerülő verseny miatt be kellett fejeznünk, de bizakodva néztünk az utolsó éjszaka elé.

Éjjel 02 óra 30 perckor egy nagyon erős húzós kapás jelentkezett, ami miatt el kellett hagynunk a hálózsákunk melegét és csónakba kellett pattannunk. Az előttünk elterülő pályán nagyon igyekeztünk a hal fölé érni, mert a meder rendkívül változatos sziklás, kagylós és akadós. A damil az ilyen jellegű kapásoknál nagyon könnyen elakadhat és a fárasztás szakadással és halvesztéssel végződhet, de ez most nem így történt, mert egy gyönyörű 16 kg-nál nehezebb tükröst tudtunk megszákolni!

Ezt a túrát ez a masszív, egészséges ponty koronázta meg!

Nagyon szépen köszönjük a kiváló csalikat a Keen Carp csapatnak! Remélhetőleg a következő beszámolóm már egy 20+ hal megfogásáról fog szólni ebből a csodálatos vízből!

Köszönjük Keen Carp és köszönjük Balaton!

 

Hosszú Attila