Dupla 20-as a Balatonból

Lakatos László | április 20.

Évek óta horgászom a Balaton északi partjának egyik stégekkel sűrűn beépített szakaszán. A korábbi években számos 10-15 kg feletti ponttyal fényképezkedhettem már, azonban ennél nagyratörőbb álmaim voltak, a 20 kg-os határ átlépését tűztem ki magamnak célként.

A 2016-os évben újragondoltam a horgászatomat és már az év elején elkezdtem kidolgozni a terveket. Orbán Pisti segítségét kértem, aki a horgászhely előtti, mindenki által egyenletesnek gondolt mederfenék feltérképezésében is segítségemre volt és közösen választottuk ki a jónak vélt helyeket.
A feltérképezés alkalmával kiderült, hogy a Balaton medre korántsem olyan egyenletes, mint azt sokan gondolják.

Idei első horgászatomat a választott helyeken pár napos előetetés előzte meg. Bár a szomszédos stégen horgászók folyamatosan fárasztottak, én kitartottam a taktikám mellett. Nem az általuk fogott 5 kilós pontyokért jöttem.

Letelt a pár nap és április 12-én elkezdtünk horgászni. Én rögtön az első nap egy impozáns tövest merítettem, melynek súlya a mérlegelésnél a mérlegelőzsákkal együtt 22,50 kg volt.

 

A visszaengedés után hajnalban érkezett egy „kisebb” 12 kg-os ponty. A visszaengedés után nem horgásztam, csak etettem egy keveset, majd 14-én húztam vissza a botokat, ekkor már fiamnak, Petyának egy saját botot, a saját maga által összeállított szerelékkel.

15-én reggel aztán megérkezett a várt kapás, ezúttal Petya fényképezkedhetett egy impozáns tükrössel. A hal súlya a mérlegelővel 22,10 kg volt.

A mérlegelőzsák súlyának ellenőrzésekor a mérleg nyelve 2,10 kg-nál állt meg, ami azt jelenti, hogy az egyik pontyunk 20,40 kg-os, a másik kereken 20 kg-os volt.

A derekam sajnos a hal visszaengedése során megsérült, így innentől Petya egyedül horgászott. Aznap még egy 10 kg-os pontyot sikerült matracra fektetnie.

A horgászat befejezését követő napokban a szomszédos stégekről, az etetésem környékéről egy közel 20 kg-os és egy 20 kg feletti pontyot is fogtak. Úgy gondolom ebből is láthatjuk, hogy a beetetett bojlinak sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt a média évek óta sugallja.

A 4 napos túra alatt 2 bottal összesen 4 halat fogtunk, melyből 2 db volt 10 kg feletti és 2 db 20 kg feletti.
Ez idő alatt a szomszédságomban 4 bottal, más csalival, más taktikával 40 db 5-12 kg közötti pontyot fogtak. Ismerve a Balaton adottságait ez a fajta horgászat úgy vélem kevésbé nevezhető akkumulátor- és etetőanyagbarát horgászatnak.

Aki nem a naphosszat tartó 5 kilogrammos pontyok ki-behúzogatását érti pontyhorgászat alatt, annak javaslom a Keen Carp csapat által kifejezetten a Balatonra kidolgozott Big Water alapmixből Spanish Red/Black Pepper aromával ízesített bojlit.

 

Lakatos László

 

 

 

A Laciék által használt bojli elérhető a Keen Carp Bait Service-ben!