Áprilisi hidegfrontban

Orbán József | április 18.

Március végén, a melegrekordot döntögető jó idő engem is a partra csábított. Nem akartam a zsúfolt kisebb tavakra menni, még akkor sem, ha ezek biztosabb fogással kecsegtettek. Gondolkodóba estem hova is tudnék elindulni előfoglalás hiányában. Beugrott a Palotási víztározó, hiszen oda nem kell foglalás. Ott oda ülök, ahol hely van.

Én voltam a második bojlis horgász márciusban, így válogathattam az állások közül. Elfoglalva kiválasztott helyem kezdődhetett az év első túrája. Bevallom nem számítottam nagy durranásra, de már az érzésért érdemes volt ott lenni, a 25 fokos melegben, rövidgatyában. Persze azért a pontyfogásra is fókuszáltam.

Csaliként 18 mm-es Nutty Mixből, fűszeres étvágyfokozóval készült bojlival és szintén 18 mm-es sózott Hot Fish & Gammarus Mixből készült bojlival készültem. Két bot, kétféle különböző beltartalmú csali, akkor hadd szóljon.
Másnap reggel pirkadatkor, a Hot Fish-sel fogtam egy 12 kg-os tövest. Jó kezdet, gondoltam. Sajnos azonban technikai okok miatt fényképet nem készítettem az impozáns színekben pompázó halról.

Másnapra megoldódott a technikai gond, azonban napokig nem volt mit fényképeznem. Az utolsó nap aztán sikerült egy 15 kg feletti és egy kisebb pontyot is fognom.

A kisebbik Hot Fish-re, a nagyobbik a Nutty-ra jött. Ebből nagy következtetést még nem tudtam levonni, talán csak annyit, hogy hatalmas különbség van víz és víz között. Palotáson nyáron sem cibálják százszámra a halat, pedig van benne, még ha sokan másképp is látják.

A viszonylagos eredménytelenség nem szegte kedvem. Valamivel több, mint egy hét elteltével láttam az előrejelzésekben, hogy igazi, jófajta hidegfront közelít. Tavaszi felmelegedés ide vagy oda, én ismét visszatértem Palotásra, hátha a jó öreg északi szél hoz komolyabb eredményt.

A front előtt, egy nappal már a tóparton, behúzott botokkal várakoztam. Ezúttal mindkét boton csak Nutty Mixből készült bojlival, hóemberes csalifelkínálással.

Kivételesen elég stabilan bejött az előrejelzés, de kapás nem jelentkezett, pedig már több mint 24 óra telt el. És ami rossz hír volt, hogy ekkorra már körülbelül 10 csapat is horgászott a vízen, de sehol nem mutatkozott kiemelkedő fogás.

48 óra elteltével szólalt meg a jelzőm először, majdnem délben.

Délután négyig még három kapás követte, 10 és 13,50 kg között.

Ez a kapássorozat másnap délutánig tartott. Ez idő alatt hét kapásom volt, hat halat fogtam egy nem akadt.

Ahogy tért vissza a melegedés úgy szépen elmaradtak a kapások is. Az utolsó éjszakát kapás nélkül zártam. De legalább a sátram jól kiszáradt. A melegnek is meg van az előnye. :-)  De a viccet félretéve, inkább maradt volna csurom vizes…

U.i.: Szeressétek és tiszteljétek a természetet, még akkor is, ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzeltétek.

 

Üdv, Józsi