Miért "Keen-os" beismerni?

Kádár Gergely | április 10.

A hosszú, hideg téli hónapok és az erősödő elvonási tünetek, arra késztettek, hogy barátommal Erikkel ellátogassunk a várpalotai S2-es tavakra március 15-én nagyponythorgászni. 7-8 éve jártam utoljára a tavon és nagy örömmel töltött el, hogy jó gazdára talált a tó.

A felkészülési idő alatt rengeteg kérdés merül fel. Milyen hőmérsékletű lesz a víz? Milyen bojlit vigyek? A sekélyebb, vagy a mélyebb részeket vallassam? Mennyit etessek?

Szerencsémre már részt vettem egy workshopon, így rengeteg kérdésemre volt iránymutatásom. Amiben nem, abban Orbán Pisti mindig készségesen állt a rendelkezésemre.

Sokszor kellemetlenül éreztem magam, hogy már megint kérdezni kell és remélem nem néz hülyének, biztos zavarom stb. Közben ráébredtem, hogy neki ez a munkája! Megjegyezném egyszer sem arról beszéltünk, hogy „házikolbászos”, vagy „házipálinkás” golyót ajánl-e.

Régóta szerettem volna kipróbálni a boilie soak-ot és úgy gondoltam a 6-7C fokos víz kellő indok rá. István segítségével eldöntöttem: Nutty mixből, Banán aromával ízesített 20 mm-es, White Fish mixből, Szilva aromával ízesített 16 mm-es bojlikkal és GLM boilie soak-kal fogok dolgozni.

Mély és sekély részekre is helyeztem szereléket. Első ízben mentem horgászni, úgy, hogy ki voltak fenve a horgaim. Kíváncsian vártam az eredményt! Nagy sajnálatomra az első kapás nem akadt meg, ezt a nagy mennyiségű növényi törmelékre fogtam, mert egy nagy csomót húztam ki belőle.

A második nap áthelyeztem egy bójám, amit jól tettem. Harmadik nap ismét nekikészülődtem, de hirtelen felelevenedtek bennem a workshopon elhangzottak és azt mondtam magamnak: Azért jöttél, hogy nagy halat fogj, tehát bent van a pakliban, hogy anélkül mész haza! Nyugodj meg és dolgozz a kidolgozott taktikád szerint! Várj!

A többiek már hülyének néztek, már-már noszogattak is, hogy rakjam át a bóját, frissítsek stb.

Naplemente közben óvatos kapással és csonkítás miatt, sajnos gyenge küzdelemmel merítettem egy 16,80 kg-os gyönyörű tükröst. Ez volt a pillanat, amikor minden kételyem eloszlott és felhőtlen boldogság járt át.

Ezek után minden botra Nutty került és hasonló adottságú helyekre. Utolsó este 3 halat szákoltam, köztük egy 14,4 kg-os szépségdíjas tükröst, hatalmas ellenállással, ami nem volt csoda, hiszen átlagon felüli farokúszó mérete volt.

A két másik egy 11,70 kg-os és egy 8,50 kg-os ponty volt.

Kivétel nélkül mind úgy akadt, mint még soha, de amit legjobban kiemelnék, hogy szinte egyáltalán nem roncsolta a hal száját a horog.

Összegezve, négy nap alatt 5 kapásból 4 hal lett meg, a legnagyobb 16,8 kg, az átlagsúly 12,85 kg.

Ilyen és ehhez hasonló sikeres pecákat a worksop előtt nem sikerült összehoznom.

E gondolat kapcsán újabb kérdés merült fel bennem: Miért „Keen-os” beismerni, hogy a nagypontyhorgászatot tanulni kell?

 

Kádár Gergely