Kettős rekorddöntés

Márton Zoltán | március 22.

A 2017-es szezon első 48 órás pecáját egy általunk gyakran látogatott, pontyokban gazdag helyre terveztük, a nyékládházi Koi 2-es horgásztóra.

Délelőtti megérkezésünkkor viharos erejű szél fogadott bennünket, ami a felszerelések összeszerelésének ideje alatt sem hagyott alább. A túrát eredetileg behúzósra terveztük, azonban a körülmények miatt inkább a dobálós pecát választottuk. Délután 2 órára kerültek a szerelékek a vízbe. 

Csaliként jómagam a januári workshop után, Orbán István által javasolt Hot Fish & Gammarus 12 mm-es áfonya/scopex ízesítű bojlival készültem, amit áfonyás bojli soak-kal még attraktívabbá tettem. Egy szemet használtam csak a horog mellé és 10-12 szemet pva hálóba tettem.

Az első halra nem kellett túl sokáig várni. 17 óra körül lassú, komótos kapásra lettem figyelmes. Bevágás után érezhető volt, hogy nem egy kistestű hallal van dolgom. Egy 15-20 perces fárasztást követően sikerült szákba terelnem és már ekkor láttam, hogy sikerült megdöntenem eddigi rekordomat. A hal pontos súlya 18,60 kg volt. Gyors fertőtlenítés és fényképezés után engedtük is vissza.

Sógorom, Józsi ezen felbúzdulva rögtön le is cserélte előzőleg használt csaliját és felrakta az általam felkínált módon. Neki sem kellett sokat várni, kb 15 perc múlva neki is kapása volt. Az ő halának súlya 14,20 kg-ot nyomott!

Másik horgásztársam, Sanyi azonnal átjött és ő is kért a csalimból. A siker nála sem maradt el. Kezdetben csak tokokat fogott, de miután lecserélte a csaliját, onnantól az elkövetkezendő 24 órában három pontyot is sikerült fognia, egy 9 kg-ost, egy 9,8 kg-ost és egy 11,9 kg-ost!

Sógoromnak sem lehetett oka panaszra, mivel második napunkon délelőtt neki is sikerült megdöntenie eddigi egyéni rekordját, ugyanis egy 16,80 kg-os ponty akadt a horgára, amit délután egy újabb követett 13,20 kg-mal.

Negyedik társunk, Laci utolsó nap késő délután úgy döntött, hogy estére kipróbálja ő is a csalit, mivel addig neki is csak tokot sikerült fognia és ő is inkább a pontyokért jött. Estére meg is lett az öröme egy 11,7 kg-os személyében!

Nekem még az utolsó hajnalon, 4 órakor volt egy füstölős kapásom. A hal 9,85 kg-ot nyomott.

A horgászat alatt az időjárás szélsőségessége és a kettős fronthatás ellenére 9 db pontyot tudtunk horogra csábítani, amelyeknek összsúlya kicsivel túllépte az egy mázsát! Ez idő alatt nagy megdöbbenéssel láttuk, hogy a vitt 3 kg bojliból csak 1 kg-ot használtunk el.

Nagyon köszönöm Orbán Istvánnak a workshopon elmondott, hasznos információkat és a telefonon keresztül nyújtott segítséget.

Márton Zoltán