Horgászati terhelés

Orbán József | február 22.

Ezt a megnevezést biztos vagyok benne, hogy kevesen hallották, így nem is tudják mit jelent valójában. Aki pedig hallott felőle, az sem tulajdonít sok jelentőséget neki, pedig véleményem szerint valós, létező jelenség.

A horgászok tömeges vízparti jelenlétét, zajongását, az etetőanyagok mértéktelen használatát nevezzük így. Ebből fakadóan ez a jelenség főleg a túlhorgászott vizekre jellemző. Ilyenkor az esetek többségében nem, vagy alig lehet halat fogni. Változás akkor szokott bekövetkezni, mikor kiürülnek a vízpartok. Például hétköznapokon.

Persze akadnak olyan ellenpéldák, ahol a rakéta, vagy a spomb becsapódására mennek oda a pontyok, mert tudják, hogy reggeli, vagy éppen vacsora érkezett. Ilyenkor eszement táplálkozásba kezdenek, és amíg van etetés, addig zabálnak. Ezeket a pontyok általában pár napja lettek a vízbe rakva. Előtte a halneveldékben éltek, ezért reagálnak jól a behulló táplálékra.

Én most azonban inkább azokat a vizet, vizeket ragadnám meg, ahol a halak inaktív módon reagálják le a sok horgászt. Imádom hallani, ahogy mondogatják egymásnak: „Már megint átvertek a horgászboltban”, „Nincs ebben hal”, „A bojlisok a hibásak, mert beszoktatják a pontyokat a tó közepére, ezért nem fogunk semmit”.
Egy magamfajta horgász ilyenkor azt tudja csinálni, hogy olyan csalit használ, ami napokat is kibír a hajszálon, így akár napokig nem kell bolygatni az esetést. A csalit ez alatt kellően átjárja a víz, elveszti friss hatását, emiatt a pontyok is odamerészkednek etetésünkre és a felpuhult, de masszívan egyben maradt csalinkat bátrabban veszik fel. Azzal, hogy nem zavartuk etetésünket, a félénk, óvatosabb pontyok bizalmát is elnyerhetjük.

Ezen okok miatt teszünk különbséget könnyű, és nehéz víz között. (És akkor még a természetes táplálékot meg sem említettem.) Az ezekből a vizekből kifogott példányok százszor nagyobb sikerélményt jelentenek számomra, és a hozzám hasonló gondolkodásúak számára. Itt nem kapásszámban mérjük a siker kulcsát.

Egy ilyen tulajdonságokkal felruházott víztárózón horgásztam egy hetet tavaly április közepén. Ilyenkor a nagytestű pontyok is elkezdenek végre eszegetni. Nincs sok idejük, hiszen egy hónap múlva ívás és rendbe kell szedniük magukat. Ennek az időszaknak az ideális csalija az 50/50 mix. Ez mindent tartalmaz, amire ilyenkor szüksége van egy szaporodásra készülő pontypárnak.

Én is ezt a mixet választottam Mullberry aromával, 20 mm-es méretben.

Az első napok nyugodtabban teltek, de ahogy vártam, a túrám közepére felbátorodtak a pontyok. Két három halat is fogtam naponta, de a kapások szinte csak éjszaka jelentkeztek. Ideális, teljesen frontmentes tavaszi idő volt, 16-20 fok nappal, 6-8 fok éjszaka. Ezt a folyamatosságot három napig tudta produkálni az időjárás.

Sajnos a hét utolsó napjaiban éjszakára nulla fok alá csökkent a hőmérséklet, aminek az lett a következménye, hogy elmaradtak az éjszakai kapások. Több, mint két napig nem volt kapásom, mikor az időjárás rátett még egy lapáttal. Hétvégére tíz fokot esett a nappali hőmérséklet és egész nap esett az eső. A barométer 1026-ról 998-ra zuhant le.

Utolsó éjszakám reggelére kiegyenlítődött a légnyomás és rögtön két pontyot is szákolhattam, de ezek már a pakolás előtti utolsó pillanatban jöttek.

Végezetül annyit fűznék még hozzá, hogy a kifogott pontyok makkegészségesek voltak, ép szájjal és leadcore vagy fonott okozta sérülésektől mentesen. Számomra ez is azt bizonyítja, hogy szerencsére ritkán vannak parton. Ezek a pontyok megtanultak ösztönösen védekezni,és kicselezik a rutintalanabb horgászokat. Egyszerűen csak élnek, mint hal a vízben. :)

Orbán József