Lőkösháza ősszel

Buzás Zsolt | november 16.

Tavaszi sikeres túránk alkalmával rendesen belenyúltunk a halfogásba így nagyon vártam már 4 éjszakás októberi, lőkösházi túránkat. Bíztam benne, hogy a nagy halak tiszteletüket teszik majd és sikerül belőlük kifogni párat.

Munka után tudtunk csak indulni, így már a sötétben kezdtük meg a helykeresést. Három mélységet választottam, egy 13,5 méteres, egy 9,5 méteres és egy 4,5 méteres helyet. Többször tapasztaltam már, hogy nem csak a nagyon mély vizekben kell próbálkozni, hanem érdemes a sekélyebb részeket is keresni.

Túrámra 50/50 mixből valamint Nutty mixből készült bojlikat hoztam 24 mm-es méretben. Az első két napot erős szél, nagy hullámok, szemerkélő eső jellemezte. A zord időjárást sátrunk menedékében igyekeztük átvészelni. Ekkor már éreztem, hogy ez nem lesz egy halban gazdag túra.

A szerelékeket 24 óráig nem bántottam, ellenőrzéskor is csak pár szem bojlit etettem rájuk.

Az első kapásra a harmadik napig kellett várnom, amikor is elsült 4,5 méteres vízbe elhelyezett, 50/50 mixből készült bojlival csalizott botom. Egy 10,5 kg-s tövest tereltem szákba, majd hajnalban egy 7 kg-ost valamint késő este egy 8,5 kg-os tövest.

Meglepően tapasztaltam, hogy a 8 méter alatti mélység nem működik, vagy csak nem találtam meg azt a törést ahol épp a halak tartózkodnak. Nem egyszerű vízről van szó. Időközben elkezdtem etetni Nutty bojlival egy 4 méteres vizet, ahonnan tavasszal Ördög Zsolt barátom kiszedett 2 db 20 kg felettit. Már korábban megbeszéltük, hogy egy botot rá fogok szánni és megnézem, hogy vajon ősszel is működik-e.

Harmadik nap ráraktam egy botot egy szem 24 mm-es Nuttyval csalizva, de azon az éjjelen még nem volt akcióm rajta. Szomorúan tapasztaltam, hogy csak a jobbos 4,5 méteres platóm működik, de az se igazán adja a nagyhalakat.

Pangás volt a tavon, de éreztem egy hal még benne van, ha nem is 20 feletti, de bármikor beüthet. Az utolsó éjjelen hajnali 2 kor megszólalt a jelző a fülemnél, gyorsan felvettem a csizmát és már ugrottam is a csónakba. Fárasztásnál már éreztem, hogy nem 10 kg alatti lesz, de nem is az a 20 kg feletti. A fárasztás végén egy 14,90 kg-os tükörpontyot szákolhattam.

Sajnos több halat már nem sikerült fognom, de azért örültem, hogy egy-két szebb példányt sikerült szákba terelnem. Amúgy a bojlik márciusi gyúrásból származnak…

Jövő nyáron ide még visszatérek! Görbüljön mindenkinek!

 

Buzás Zsolt