A Black Water első lépései

Czifrák Csaba | november 02.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is figyelemmel kísértem a pontyhorgászat magyarországi alakulását és sajnos nem tapasztalok pozitív változást. Teszthorgásznak öltözött "szabadúszók" "színesítik" a kínálatot.
Valószínű sosem fogom megérteni, hogy miért jó az a cégeknek, hogy a cég "arcai" nem saját termékkel horgásznak. Mostani túrám is egy ilyen tapasztalatszerzéssel indult.
 A csapatbakerülésemkor a Motivátor kérése az volt felém, hogy mindig maradjak távol az ilyenfajta gondolatoktól, mert így nem tudnak belém kötni és „Tudod, egyszer úgyis minden kiderül”.

Az évek alatt szerzett sok tapasztalat és István atyai jótanácsai rávilágítottak arra, hogy jó helyen, jó kezekben, egy olyan csapatban vagyok, ahol nincs szükség manipulálásra. A biztos szakmai háttérnek köszönhetően nincs szükségem más cégek csalijaival horgászni.

Az év végén ismét borsot akartam törni azok orra alá, akik egész évben csak kritizálni tudták a Keen Carp-nál horgászó társaimat és sokszor már oda nem illő kifejezésekkel kérdőjelezték meg felkészültségünket, hitelességünket. Tették mindezt úgy, hogy fogások sorozata igazolt mindent. Számunkra, sokakkal ellentétben  a szavahihetőség mindig is elsődleges szempont volt.

Az idei évben egy új mix, a Black Water mix jelent meg termékpalettánkon. Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy teszek egy próbát és megpróbálom meggyőzni a még kétkedőket is.

A horgászat megkezdése előtti napon kilátogattam a tóra. Eléggé csendes volt az előttem elterülő vízfelület, a víz hőfoka alig érte el a 12 fokot.

A következő nap az apai teendők elvégzése után indultam el. Tűkön ülve vártam, hogy kipróbálhassam a terméket és bizonyítani tudjam a fogósságát. Új termékről lévén szó, persze nekem is utána kellett járnom, hogy mit miért fogok csinálni. Köztudott, hogy a halak emésztése ebben az időszakban lelassul. A Black Water Mix ezt hivatott orvosolni.

Mivel ez a csali már a lehűlő vízre készült, bíztam benne, hogy a halak értékelni fogják a 24 mm-es bojlit. Az új bojli mellé Nutty bojlit is vittem magammal, melynek köztudottan nagyon magas a mogyoró tartalma. Jó választásnak tartottam egy kis karamellel megbolondítva.

Első behúzásom etetőhajóval történt, hogy még véletlenül se zavarjam a vizet feleslegesen. Az etetési mennyiséget sem vittem túlzásba.

Nem sokkal sötétedés előtt  első jelentkezőm egy tíz kilós ponty volt a mogyorós csalira.

Fárasztás közben már éreztem, hogy rengeteg akadály van a víz alatt, így a halvesztések elkerülése érdekében a csónakos horgászat mellett döntöttem. Előtte azért két nem mindennapi bóját sikerült "matracra"  fektetnem. A "kollégáknak" elismerés.

Az első szebb halam már a Black Water mixből készült bojlira jött, súlya 14,50 kg volt.

Az éjszakai hőmérséklet alig érte el a 8 fokot, ami észrevehetően jót tett a halak aktivitásának, hiszen egész éjjel folyamatosan volt kapásom. Azonban változtatnom kellett, ugyanis szerettem volna, ha a nagyobb pontyokat sikerül horogra csalnom, így a folytatásban két darab 24 mm-es bojlit fűztem fel. Ennek hatására a kapásszámok csökkeni, az egyedsúlyok pedig nőni kezdtek.

A Black Water mix első szárnypróbálgatása kezdett jól alakulni, ugyanis a következőkben két, nem mindennapi pontyot sikerült fognom, egy 21,45 kg-os tövest és egy 22,45 kg-os tükröst.

Úgy gondolom, sikerült bizonyítanom, az őszi pecákra kifejlesztett Black Water mixünk a lehülő vizben is lehetővé teszi a tudatos szelektálást. A bojlit nyugodt szívvel ajánlom minden kétkedőnek.

Jó horgászatot mindenkinek!

 

Czifrák Csaba