Nekem a Balaton

Sasvári Gábor | október 07.

Pár nappal "a verseny" kezdete előtt gondoltam én is indulok az egyszemélyes megmérettetésemen, amolyan teszt jelleggel. 15 kg Big Water Spanish Robin Red-Barack aromával ízesízett 24 illetve 28 mm-es bojlival felvértezve céloztam meg a Balatont.

A parttól úgy 250 méterre találtam 20 cm-es iszapréteg alatt egy kemény, márgás területet. Első nap 4 kg bojlit szórtam el, viszonylag nagyobb területen. Ezt három napon keresztül minden nap megismételtem alkalmanként 2 kg bojlival, egyre koncentráltabban. Nem horgásztam, csak etettem!

Negyedik nap gondoltam nekifogok a horgászatnak, de a Balaton méteres hullámokkal hozta tudomásomra, hogy még várnom kell egy éjszakát.

Másnap reggel 9 körül végre vízre szálltam, két szereléket helyeztem el az etetett területen, egymástól durván 20 m -re. A csali egy szem 28 mm-es bojli volt, egyszerű végszereléken felkínálva.

A nappali órák csendesen teltek, aztán felgyorsultak az események. Első halam egy 12,50 kg-os töves volt, majd nem volt pihenés, őt egy 11 kg-os,  illetve egy 14,30 kg-os  követte.

Minden hal után 0,5 kg bojlit etettem, de már csak egy bottal folytattam a horgászatot. A hajnali órákban aztán kapás jelentkezett, valami őrült módon húzni kezdte a szerelékemet. Mire felvettem vele a kapcsolatot, jócskán lehúzott vagy 80 métert, nem volt komótos kapás. Fárasztás közben feltámadt a szél, ami szemből fújt, így alig értem utol csónakkal. A nagy rohanásban eléggé elfáradt a hal, így pár perc alatt sikerült szákba terelnem. Ahogy beemeltem a matracra éreztem, hogy ez valami egészen más, mint az előbbiek.

Alig vártam, hogy a parton megmérjem, illetve lefotózzam a halat. A mérlegeléskor aztán elképedve láttam, hogy a súlya 24 kg. 

Ez a gyönyörűség egyéni rekordom is a Balatonon, így nem tartott vissza a hideg víz sem egy közös fürdéstől.

A hátra lévő 24 órában több kisebb hal után végül, zárásként ezt a 16 kg -os szépséget fényképezhettem. 

Valamennyi halam horgot, horgászt sohasem látott, amilyeneket csak egy ilyen gyönyörű, vadvízen lehet fogni, ami MINDANNYIUNKÉ!

Köszönöm István a támogatást!

 

Sasvári Gábor