Max

Hrankai Ferenc | október 03.

Egy szeptember közepére tervezett túra alkalmával, egy napos késéssel érkeztem a fehérvárcsurgói víztározóra, ugyanis barátaim már egy nappal korábban a tavon voltak. A megérkezés után azonnal nekiláttam a helykeresésnek, ami nem volt egyszerű, ugyanis az erős szélben csak segítséggel tudtam valamelyest egy helyben tartani a csónakot. A tározó ezen részén maximum 3,2 méteres vízmélységet találtam, egyenletes, törés mentes, 20-30 centiméteres, lágy iszapos aljzattal.

Úgy döntöttem az iszapot kezdem vizsgálni, és ha van, megpróbálok más állagú iszapot keresni. Sikerült találnom, egy terültetem a lágy iszap elnehezedett és a tapogatóval kis köveket, kagylókat véltem felfedezni benne.

A hely megjelölése után a bója előtt Nutty mixből, Pisztácia aromával ízesített bojlival alakítottam ki etetést. Egy botot erre az etetésre helyeztem el, dupla 20 mm-es Nutty/Pisztácia bojlival csalizva. Bevallom, ebben a bojliban bíztam. Másik botomat az etetés szélére szántam, és dupla 24 mm-es Big Water mixből készült bojlival csaliztam fel. Most próbáltuk ki először a Big Watert.

Ezek után kezdetét vette a várakozás, napközben Öcsém fogott egy 21 kg-os pikkelyest a Big Water mixből készült bojlival, illetve a többiek is szépen fogtak.

Az esti órákban aztán nálam is kapás jelentkezett, egy 10 kg feletti pontyot mérlegelhettem, aki szintén a Big Waterre csábult el.

Visszahúzást követően nem sokkal ismét kapásom volt, a botra ráemelve nagy súlyt éreztem. Barátommal azonnal csónakba szálltunk és elindultunk a halra. Viszonylag gyorsan utolértük, nem mutatott nagy ellenállást, ugyanakkor a csónakot két 100 kg-os férfivel elég rendesen forgatta. Egy bő 20 perces fárasztás után már a szákban is volt. Nem gondoltuk nagy halnak egészen addig, míg meg nem láttuk.

A partra érve a mérleg több mint 41 kg-ot mutatott, két kilót leszámolva belőle 39,37 kg-os volt a hal.

Gyorsan hívtuk a halőrt, én személy szerint nem ismertem fel a pontyot. A halőr megérkezése után bizonyosodott csak be, hogy a híres Max-ot fogtam ki. Leírhatatlanul boldog voltam.

Nem érzem magam még kellően „tudatos pontyhorgásznak”, így nem feltétlenül én vagyok a legjobb példa arra, hogy hogyan kell 30 kg feletti halat fogni. Ennek ellenére úgy gondolom minden tőlem telhetőt megtettem a halfogás érdekében. És az eredmény nem maradt el.

Hrankai Ferenc