« vissza a blogokhoz

Szezonzáró

írta: Michael Gstraunthaler

A 2018-as szezonom ismét hihetetlenre sikeredett! Márciusban immár második éve segíthettem Istvánnak az osztrák Workshopok-on fordítani, majd májusban elérkezett az első túra egy dél-ausztriai Pay Lake-re, ahol sikerült megfognom az első 20+-ost.

Nyáron aztán meglátogatott csapattársam Csaba, ekkor szintén sikerült egy 20+-os pontyot szákolnom. Ez nyáron nem magától értendő, ha az ember hagyományos csalikkal horgászik.

De hála a Keen Carp-nak, magas vízhőmérsékletnél is van lehetőségünk, szelektíven nagy pontyokra horgászni. (Erről bővebben a Workshop-on hallhattok.)

Ezután Október elején egy „felderítő túra“ következett Ausztria egyik legnehezebbnek tűnő vizére, ahol 2 horgásszal 3 nap alatt kb. 2kg bojlival(!!!) sikerült 3 db 25 feletti pontyot fognunk.

A családi nyaralást és az iskolakezdést követően, október utolsó két hetét használtam ki egy három napos túra előkészítésére az egyesületi vizemen. Ezen túra által szeretném bemutatni, hogy hogyan jártam el:

Három napig etettem elő naponta, botonként 300g bojlit. Mivel a vízhőmérséklet 15 fok alatt volt, az egyik helyet  24mm-es White Fish Mixből készült GLM ízesítésű bojlival etettem elő. Ezt a bojlit nagyobb attraktivitása miatt választottam.

Két másik helyet 20 mm-es, 50/50 Mixből készült Scopex ízesítésű bojlival etettem.  Ez a bojli tavaszi és őszi átmeneti időszakban rengeteg darabos halat adott már ügyfeleinknek is.

Az utolsó helyet 24 mm-es Mega Spice and Seed Mixből készült Spice Oriental ízesítésű bojlival etettem. Az ebből a mixből készült bojli pedig nagyon jó vízoldékonysággal bír.

Minden általam használt bojli kőkeményre szárított és sóval tartósított volt. A só oka a könnyebb eltarthatóság. A keménnyé szárítás pedig, a fehérhalakkal szemben jobban ellenállóvá teszi a golyókat.

A harmadik napon a White Fish és az 50/50 Mix-xel előetetett helyeket horgásztam meg. Mindhárom helyet meg tudtam vizsgálni víz alatti kamerával, és láttam, hogy minden csali elfogyott. Így nem csodálkoztam rajta, hogy az első akcióra nem kellett sokat várnom. A halas etetés adott egy tükröst. A 15 kilójával sajnos nem éppen a célhalam volt.

Szerettem volna még egyszer utoljára nagyot horgászni ebben az évszakban. Az éjszaka elvesztettem a szák előtt egy nagy tükröst az egyik 50/50-es etetésemről. Eléggé dühös voltam, de tanultam az első éjszaka eseményeiből.
 

White Fish etetésemet lecseréltem 24 mm-es, Spanish Reddel ízesített Big Waterre. A következő nap rögtön ellenőriztem is az etetést. A térdig érő vízben nem láttam egyetlen csalit sem a korábban beszórt 30 szemből. Így tovább etettem a hétvégéig anélkül, hogy horgásztam volna a helyen. Azt szerettem volna elérni, hogy az akció után újra nyugodt legyen a hely.

Pénteken elérkezett az idő. Még egyszer megnéztem a helyeket és örömmel konstatáltam, hogy ismét az összes csali eltűnt. Még kevesebbet etettem és megkezdtem a horgászatot. A taktika sikerességét hamar igazolta az első kapás, ami mindössze egy órával a szerelék bevetését követően érkezett. Sikerült megszákolnom AZT a tükröst, amelyet a hét közepén elvesztettem. Most Big Water bojlira! Hajszálpontosan 20 kg volt!

A tükröst további két 15 körüli társa követte. Egy további 18-ast pedig az 50/50 Mix-xel etetett helyek egyike adott, mellyel pazar háttérrel sikerül fényképezkednem napfelkeltekor.

Szikrázó napsütésben sikerült aztán megfognom a deli órákban túra legnagyobb halát 21,8 kg-mal, egy tükrös személyében. Megint ugyanarról a helyről!

Egy eseménydús horgászaton voltam túl. Nagyon boldog voltam, hogy taktikám jól működött, és megint minimális etetéssel maximális eredményességet tudtam elérni. A váltás a hallisztes bojlikról (igen, a Keen Carp kínálatában is találhatóak hallisztes bojlik!) a szénhidrátosra hozta meg a várt fordulatot a túra eredményességét tekintve! Megint bebizonyosodott, hogy a megfelelő csaliválasztással és a megfelelő taktikával a “szerencsét” a minimálisra lehet csökkenteni! Kezdetleges kételyeim, miszerint a siker érdekében ebben az évszakban már az attraktívabb beltartalmú csalikhoz kell majd nyúlnom, alaptalannak bizonyultak. Szelektív mixeink optimális összetételének köszönhetően, nagyon jó vízoldékonysággal rendelkeznek, ezért még lehűlő vízben is sikerrel bevethetőek. Ezáltal sikerült a csapatunknak októberben nem kevesebb mint 20(!!!) darab pontyot fognia 20 kg felett!

“Fuck the luck!”

 

Michael GstraunthalerHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!