« vissza a blogokhoz

Magyar Tenger

írta: Sasvári Gábor

Októberi hosszabb horgászatomat a Balatonra terveztem és "szerencsére" sikerült kisebb megszakítással összesen tizenegy napot horgásznom a Keszthelyi-öbölben.

Azért írom, hogy szerencsére, mert bár folyton azt halljuk a különböző médiákból, hogy menjünk bojlizni a Balatonra, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy amikor elhatározod, és nekifogsz megtervezni a túrádat, rögtön szembesülsz vele, hogy nem igazán tudsz megfelelő parti helyet találni, tábort állítani, horgászni. Vagy tilos sátorozni, behúzni, vagy nincs infrastruktúra, ha pedig találsz megfelelő helyet biztos, hogy ülnek rajta. 

Szóval rengeteget van hova fejlődni, de talán majd egyszer...

Örömteli számomra, hogy ahol végül horgászni tudtam a döntéshozók előre mutató gondolkodása jóvoltából - a helyszínt egyelőre nem árulom el - luxus körülmények és minimális kellemetlenségek mellet rendkívül jól sikerült túrát zárhattam. 

De kezdem az elején.

Miután sikerült tisztázni, hogy hol alszom és honnan horgászom majd, nekiláttam a helykeresésnek. Pár méterre jobbra tőlem találtam egy a partra merőleges és hosszan húzódó árkot, amit az iszap szinte teljesen befedett, ez feltehetően iszap csapda volt régen. Az intenzív csónakos forgalom miatt nem tudtam röviden meghorgászni, ezért követve vonalát a nyílt víz felé, úgy 280 m- től felfedeztem egy 80 m széles, keresztben hosszan elnyúló, kemény, márgás meder szakaszt. Ezen a területen három etetést alakítottam ki egymástól kb. 60 m-re, mélységében is eltolva.

Bal bójámat 28 mm-es Big Water Mix- ből készült bojlival kezdtem előetetni. A középsőre azonnal horgot tettem és megszórtam Nutty Mix-ből készült, Spanish Red/Pisztácia aromájú, 24 mm-es bojlival, míg a jobb oldalon Big Water Mix –ből készült, Spanish Red/Barack 24 mm -es  méretű bojlit kínáltam fel. Kezdetben mind a három ponton 1 kg bojlit etettem, majd minden nap fél kilóval pótoltam.

A Nutty-ra azonnal reagáltak a halak, az első éjszaka három 10 kg feletti , majd kora reggel egy 15 kg-os tőpontyot fogtam. Eközben jobbról a Big Water-rel két darab pontyot szákolhattam.

Hú, micsoda kezdés - gondoltam - és vártam a következő éjszakát, mert a kapások zöme 22:00 - 07:00 között érkezett.

A következő két nap forgatókönyve ugyanígy íródott, viszont az arány megváltozott. Több kapásom lett jobbról, ezek rendre jobbra visszafele indultak el, meghúzva egy akadót. Ettől nem volt észlelhető kapás, a jelzőm süket maradt. Ezt még tetézte a szükségszerűen lehúzatott zsinór is, csupán a zsinórsüllyesztő belazulásából láttam, hogy halam van.

Szerdán jött el az idő, hogy csali kerüljön az előetetésre, de ezzel együtt dilemmába estem. Melyik helyet adjam fel, hiszen mind kettő jól adta a halat. Evidensnek tűnt, hogy a Nutty-t adom fel középről, bízva a Big Water szelektívebb hatásában, de muszáj lett volna balra orientálódnom és távolodni az akadótól. Úgy, hogy kapcsolatban maradjak az eredeti etetésemmel ez lehetetlen lett volna. Végül úgy döntöttem, hogy telefonos segítséget kérek csapatvezetőnktől, Orbán Istvántól. 

Pisti megerősített benne, hogy be kell áldoznom az egyiket helyemet pár napra, csak úgy derülhet ki, hogy mit hoz az előetetés.

Ettől kezdve így horgásztam tovább. 

Nagyon sokat  vártam az előetetéstől, bár az eredmény lesújtó volt.  KÉT NAPIG SEMMI!! 

Mi történik? A 24-es Nutty jobbról működik, a 28-as Big Water balról pedig betli?! Talán az van, hogy mindig csak jobbról úsznak be?! Dehogy!! :)

Mikor két nap után felnéztem a szereléket, láttam rajta a próbálkozás nyomát, amiből tudtam, hogy túl nagy a csali. Kisebb méretre váltottam és BUMM!! 14 kg-os igazi balatoni "puffancs" tükrös.

Ezt követően főleg ez az etetésem dominált, jóval több pontyot adott, mint a másik. Hét nap után kezdtek elmaradni a kisebb példányok és csak 13 kg feletti halak jöttek, köztük ez a 14,80 kg -os pikkelyes. 

Bár nem volt kapitális, csak 11 kg-os, azért külön öröm volt számomra, hogy megfogtam életem első " spanyol " mintás pontyát pláne vadvízből.

Utolsó nap hajnalán fogtam a túra legnagyobb halát, ezt a 17 kg -os makulátlan tőpontyot. 

Úgy gondolom, a balatoni horgászatban nem a halfogás a legnagyobb feladat, hiszen rengeteg hal van benne és az egyre kevesebb természetes táplálék miatt mind nagyon éhesek.

Inkább itt volna jó egy hónapig, mint a "Bányában"….  :) 

Sasvári GáborHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!