Nagykálló újragondolva

Melkuhn Bendegúz | augusztus 27.

Júliusban, idén már második alkalommal látogathattam el, a Nagykállói horgásztóra. Ezúttal a családommal töltöttem el négy napot.

A helykeresés kevés időt vett igénybe, hiszen a tavat rendszeresen látogatjuk. Az eddigiekhez hasonlóan, a lehető legtöbb kapást szerettük volna elérni, ezért a White Fish Mixből készült bojlikat használtuk, 20 mm-es méretben.

A csalit minden esetben kikönnyítettük, a horgokat pedig mindig megfentük, és folyamatosan ellenőriztük. Az előző túrámon sok halat vesztettem, ezt most szerettem volna elkerülni.

Az első éjszaka várakozásnak megfelelően telt. Öcsém, Brúnó hajnalban kihúzta a botjait, hogy tudjon egy pár órát aludni. Így is sikerült 12 kapást elérni, amelyből 10 halat szákolhattunk 10 és 14kg között.

Nappal is sikerült pár uszonyost fogni.

Ahogy teltek az órák rendszeresen fogtuk a halakat, azonban egy bizonyos mennyiség után már nem okozott nagy örömet egy ugyanolyan súlyú ponty megfogása, valamint egy-két óra alvással nem bírtuk élvezni a horgászatot, így új célt tűztünk ki. 15 kg feletti halakat szerettünk volna fogni.

Erre a célra a Big Water Mixből készült bojlikat fűztük hajszálra, Spanish Red - Apricot Dream aromával ízesített változatban, 24 mm-es méretben.

Most már 3-4 marékkal is szórtunk a horog köré, és minden megfogott hal után minimálisan növeltük a mennyiséget.

Az első jelentkezők nagyobb pontyok voltak mindegyik helyről, azonban hosszabb távon a taktika nem vezetett eredményre, ugyanis a kapások száma, és a halak mérete is csökkenni kezdett.

24 óránk maradt hátra. Valamit változtatni kellett. Hosszas gondolkodás után Brúnó állt elő egy új ötlettel, amit azonnal alkalmaztunk.

Újrahúzást követően nem sokkal meg is lett az eredménye. Több 15 kg feletti hal között, az éjszaka folyamán Brúnónak egy 18,3kg-os koipontyot is sikerült fognia.

Hajnalban én fényképezkedhettem a túra legnagyobb halával, egy 18,7 kg-os uszonyossal.

Fontosnak tartom elmondani, hogy az utóbbi években törpeharcsák jelentek meg a tavon. Több horgász is panaszkodott rájuk, mi azonban egyetlen darabot sem fogtunk.

A tavalyi túrához hasonlóan, idén is 6 darab 15 kg feletti pontyot szákoltunk.

Jövőre az újragondolt taktikával vágunk majd neki a túrának, és szeretnénk találkozni a tó egyik nagy lakójával.

Bendi