Tanulságos 72 óra Albáron

Kalmár Norbert | november 12.| 6 perc olvasási idő

Az ősz beköszöntével október végére egy évzáró túrát terveztünk társammal, Gyurkovics Dáviddal. A választásunk a Szlovákiában található Albári Tőzeges Tavakra (Dolnobarské Rybníky) esett, azon belül is a Vip tóra. A tavon a négyes állás jutott nekünk, aminek nagyon megörültünk ugyanis tudtuk, hogy ilyen körülmények között ez az egyik legjobb hely.

A túrára egyetlen célt tűztem ki magam elé méghozzá nem mást, mint az eddigi személyes rekordom megdöntését, ami 17 kilogramm volt. Legbelül azonban a 20 kilogrammos határt szerettem volna átlépni. E cél elérése érdekében 2 bojli mellett tettem le a voksomat. Az egyik a Big Water plus NHDC Blueberry Dynamite (zacskós) bojli volt, 20 mm-es méretben, a másik pedig a kedvencem, a Hotfish&Gammarus - Monster Crab, szintén zacskós kivitelben. Utóbbiból 2 mérettel készültem 20 és 24 mm.

A Big Water-t helyeztem el a sekélyebb 1,4-1,6 méter mélységű kiszemelt helyen, pusztán önmagában, egy szem fekvő felkínálási móddal. A Hot Fish-t raktam a mélyebb 2,0 – 2,2 méteres vízbe, hóember formában, Keen Carp-os sárga natúr pop up-pal kikönnyítve. A 10 fok alatti vízhőmérséklet miatt megpróbálkoztam egy finomabb kezdéssel, így először a 20 mm-es méretet választottam, 16-os pop up-pal.

Az első halat a Big Water adta, méghozzá egy 11 kilogramm feletti, igazi sodrófa testű nyurgapontyot.

Már az első nap sötétedés után megérkezett az első szebb halunk egy 15,90 kg súlyú tükörponty formájában. Ő a Hot Fish-nek nem tudott ellenállni.

Másnap érkeztek szépen a halak, de a méret valahogy megragadt 10 és 13 kiló között.

Ekkor úgy gondoltam, valamit változtatnom kell a célom elérése érdekében. Mivel a Hot Fish adta a több halat azon változtattam és a 20 mm-es bojlit 24 mm-esre cseréltem, de a pop up-ot ugyanúgy melléraktam.

Igazi áttörést ez sem hozott egészen addig, míg a harmadik napon délután fél 1 tájékán egy ejtős kapás jelentkezett a boton. Megkezdve a fárasztást úgy gondoltam, nem lesz nagy hal, de amint ezt kimondtam, egy agresszív kirohanást produkált. Több mint 20 méter zsinórt lehúzott és nem lehetett megállítani. Ekkor csónakba szálltunk és elindultunk a hal után. A vízen bő 20 perces intenzív fárasztás után adta meg magát. Szákolás után úgy gondoltuk, ez lesz az a hal, amiért jöttünk. Mérlegelés után egyszerre voltam boldog és kicsit csalódott is. A hal pontos súlya 19,70 kg volt.

Ugyanakkor nem volt okom szomorkodni, hiszen az egyéni rekordom megdőlt és egy hatalmas élménnyel gazdagodtam. Estére jelentkezett még egy kisebb testű ponty.

Az utolsó éjszaka előtt álltunk. Éjszaka nem produkáltak nagy aktivitást a halak, de a reggeli órákban mindig sikerült fogni valamit. Ezt végiggondolva megfordult a fejemben egy eléggé őrültnek tűnő ötlet. Néhány másodperc elteltével Dávid így szólt hozzám: „én a helyedben megpróbálnék egy merész húzást“. Igen, mindketten ugyanarra gondoltunk. Egy utolsó hal reményében tegyünk fel mindent egy lapra és növeljünk még a csali méretén. A Hotfish&Gammarus bojliból sikerült hozzájutnunk 28 mm-es méretűhöz.

Utolsó éjszakára ez került az etetésre, szintén hóember formában. Az éjszakát végigaludtuk, ám napkeltekor, fél 7 után a kapásjelző hangjára ébredtem. Felnéztem, megláttam, hogy a középső botom jelzője jelez, amin az előbb említett nagyméretű hóember volt. Szinte kirobbantam az ágyból és siettem a bothoz, ugyanis ismét egy ejtős kapás jelentkezett. Úgy gondoltam, kaptam egy utolsó esélyt a víztől a kitűzött cél elérésére. A hal a fárasztás során nagyon együttműködő volt, lassan de biztosan sikerült a stég elé terelni. Szákolás után nagy kő esett le a szívemről. Amikor megpillantottam a bölcsőben, akkor már sejtettem, hogy ő lesz az, akiért jöttünk.

Amikor a mérleg átlépte a 20 kilót elmondhatatlan érzés töltött el. A hal pontos súlya 22,35 kilogramm volt.

Alig hittem a szememnek, a boldogságom szinte határtalan volt.

Ez volt az első olyan túrám, ahol szinte mindent a Keen Carp termékeire tettem fel és úgy gondolom, ettől jobban nem is végződhetett volna. A túra 72 órájából az utolsó 24 óra alatt kétszer sikerült megdöntetem az egyéni rekordomat.

Összegezve nagyjából 20 darab pontyot fogtam, melyek nagy részét a Hot Fish adta, köztük a 3 legnagyobbat is. A Big Water sem hagyott cserben, bár nem adott igazán nagy testű halat, de horogra akadt vele 2 darab „ szűz” szájú 10-12 kilogramm közti ponty, amiket szintén nagyra értékeltem.

Szeretném megköszönni a segítséget Gyurkovics Dávidnak és Lőrincz Péternek, akik megismertették velem a Keen Carp termékeit és meggyőztek arról, hogy próbáljam ki, nem fogom megbánni. Nos, igen, teljes mértékben igazuk volt.

Nagyon sok élménnyel illetve tapasztalattal gazdagodtam és szerintem ez egy tökéletes alap lesz az elkövetkezendő évre.

Szeretnék köszönetet mondani a Keen Carp-nak, illetve a srácoknak a sok segítségért. Úgy gondolom, ez egy mérföldkő volt és innentől valami új veszi kezdetét, amiben a Keen Carp-é lesz a főszerep.

Üdvözlettel
Kalmár Norbert