Szeptemberi fonyódi túra

Stangliczky Ottó | október 06.| 4 perc olvasási idő

Szeptember 17-től 25-ig a fonyódi kikötő melletti részen horgásztam helyi barátaimmal egy hetet.

Az előttünk elterülő aljzat extrém módon kavicsos és kagylós volt, ezért a túra előtt már többet egyeztettem a helyiekkel végszerelék, előtét zsinór, felkínálás kapcsán.

0,60-as előtétzsinór és elhagyós klipsz mellett döntöttem, majd később a szokásos fix, utána pedig kapás után csúszó kapocsra váltottam.

Az első etetésre egy szombati napon került sor, de a pecák csupán hétfőtől kerültek behúzásra. Első bójámat a köves, törmelékes aljzat határára, a másikat az általam preferált iszaposabb részre helyeztem el.

A túra közepétől kezdve csak az iszapos részeket horgásztam, csalinak pedig 24 mm-es, 3-as keménységű Big Water-rel készültem.

A túra első pár napjában erős északi szél volt, ami jellemzően mindig meghozza a halat ezen a részen. Most is így lett, az első éjszakától kezdve folyamatosan egymást érték a kapások, az átlagsúly viszont elmaradt a várttól (8 - 14 kg).

Az egyik éjszakán 16 db halat sikerült fognak, de közülük is a bandanagy egy 15+os ponty volt. Ez után növeltem a horogcsali méretét és az etetett mennyiségből is visszavettem.

Ez a váltás meghozta a várt kapás szám csökkenést és az egyed súly növekedését. Bár továbbra is jelentkezett egy-két 12-14 kg közötti hal, de sikerült most már 16+os, 17+os pontyokat is fogni.

Aztán az egyik botom újrahúzását követően nagyjából negyed órával, egy intenzív, folyamatos, húzós kapást követően pattantunk csónakba.

Ez a bójám kb. 300 méterre volt a parttól, mire utolértük a halat, már kb. 450-500 méterre lehettünk a parttól.

A fárasztást követően a mérlegelés után nagy volt az öröm, mivel a hal pontos súlya nettó 21,68 kg volt.

Újabb 20+os ponty a Balatonból, Big Water csalival.

Túrám összegzéseképpen elmondhatom, hogy pozitívnak értékelem a horgászatot. 20+os pontyot fogni bármely vízből nagy öröm, pláne a Balatonból.

Köszönöm a Keen Carp csapatának a remek csalit és a hozzávaló taktikát.

 

Üdvözlettel,
Stangliczky Ottó