Amikor egy gyermekkori érzés újra fellobban…

Zsoldos Roland | szeptember 21.| 7 perc olvasási idő

Mielőtt belevágnék a történetbe, pár mondat az új időszámítás (Keen Carp) előtti időkről.

Gyermekként a horgászat iránti rajongástól a kamaszkori versenyszellemig, majd a már család mellett, a dolgos munkával töltött hétköznapokból lecsípett, rövidebb-hosszabb pillanatokat kihasználva próbáltam 1-1 szép halat elcsípni. Szándékosan írtam, hogy halat és nem pontyot, mivel a hosszú évek alatt a gyermekkoromban belém égett érzés a halfogáshoz kapcsolódó sikerélmény vágya hajtott és ezt az érzést időről időre át akartam élni. Itt még nem volt szó szelektív nagyponty-horgászatról, csak a halfogás okozta mámorító sikerélményről. Szerintem sokan ismerősen felsóhajtva bólintanak és jegyzik meg magukban, hogy hát igen, ez ismerős érzés.

Ahogy teltek az évek a tömeges halfogás átcsapott egy bizonyos hal célzott horogra csalására, ezen felül is a minél nagyobb és szebb, hibátlanabb példányok matracra fektetésére. Ezzel próbáltam a gyermekkori érzést visszacsalni, ami miatt évtizedek óta horgászom. Nem, nem egy top modell üldözéséről van szó, bár a pontyok között ezeket a példányokat méltán nevezhetjük a legfelső top kategóriának. Egy-egy matuzsálemi kort megélő, robosztus fejformájú és egyedi pikkelysorral, hatalmas úszókkal megáldott példány kézben tartása maga a tökéletes pillanat, majd napokkal később borzongva visszagondolva az elejtés sokszor rögös útjára, és mosollyal az arcomon kimondom, hogy igen, ez AZ az érzés ismét amit annakidején gyermekként átéltem a horgászataim, halfogásaim során. Ez a fantasztikus érzés egyfajta "drog" amit az ember kerget folyamatosan és mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy a siker kapcsán átélhesse. Felnőttként sok-sok horgászattal eltöltött év után ezt az érzést főként a nagyobb halak kifogására koncentrálva egy-egy hatalmas pocakos pontytól reméltem. Az elmúlt években számos csaligyártó termékét kipróbáltam és azok kombinálásával is próbálkoztam, minden olyan "taktikát" amit publikus forrásokból találtam, vagy horgászataim során ellestem.

Nem mondom, hogy teljes volt a kudarc voltak sikeres fogasok, de jobbára ezek a túrák halfogásba csaptak át és kiterjedt az adott tó szinte teljes halállományára. Úgy éreztem, teljes kontroll hiányában úszom az árral és néha besikerül valami, ami időnként fellobbantotta bennem azt a bizonyos érzést, de csak pont annyira, hogy még egy esélyt adjak egy következő túrán magamnak.

Menet közben a látókörömbe került a Keen Carp, ami valami nagyon mást kínált, nem csak forradalmi csalikat, hanem hozza működő taktikát és filozófiát is, mindezt kőkemény tényekkel és tudományos kutatásokra alapozva, melyeket neves nemzetközi és hazai szaktekintélyek támasztottak alá. Mérnök lévén, a tudományos visszakövethető hiteles forrásokon alapuló és mérhető adatokkal alátámasztott tartalom azonnal megfogott és nem eresztette el az érdeklődésem. Elhatároztam, hogy ezt a terméket nem a megszokott módon (számomra szimpatikus csali kombinációk kiválasztásával) fogom tesztelni, meg akarom ismerni a mögötte rejlő filozófiát, tudományos tényeket és a hozzá javasolt taktikákat, tanácsokat.  

Első lépésként elmentem egy Workshop-ra, ahol teljesen „Keen Carp szűz"-ként ismerkedtem meg mindennel.

Megdöbbenve és egyben izgatottan ültem és hallgattam István előadását és igyekeztem a lehető legtöbb kérdésre választ kapni. Ámultam, hogy mennyire nyíltan és tabuk nélküli, tiszta, használható válaszokat kaptam. Nem voltak ködösítések, tudományos tényekkel és megfogható logikával szembesültem.

Alig vártam, hogy mindezt kipróbálhassam a gyakorlatban is, nem a csali sikeressége érdekelt leginkább, hanem hogy képes leszek-e minden eddigi általam jónak hitt megoldást félretenni és csak István tanácsaira és a Workshop-on tanultakra alapozva sikert elérni, az áhított érzést, amit már a szelektív nagyponty horgászattól akartam megkapni.

Még a Covid tavaszi lezárásakor több túrát foglaltam az évre gondolva, ha lehet menni én ott legyek. Az előre lefoglalt több túrámból maradt egy, augusztus közepén, ami egy rendkívül felkapott nagy nyomás alatt álló Pest megyében található 21 hektáros intenzív tó volt, komoly nagyponty-állománnyal és hatalmas változatos halállománnyal. Lemondani nem akartam, de motoszkáltak a fejemben István szavai a helykeresés fontosságáról, amibe maga a tó választása és a tavon meghorgászható helyek helyes kiválasztása is beletartozik.

Döntöttem, itt fogom megpróbálni először.

Megpróbáltam reális célokat kitűzni a túrára. Kondicionálásról itt szó sem lehetett, hiszen rengeteg a horgász, komoly mennyiségű és változatos (pellet, magmix) etetésekre számíthattam a mellettem és szemben horgászóktól egyaránt és a rendelkezésemre álló idő 96 óra volt. A tavon az erre az időszakra jellemző preferált "jónak mondott" helyektől eltérően sajnos a tónak a mélyebb iszaposabb oldalán volt a foglalt helyem. Ezt is egy nehezítő körülményként könyveltem el.

De mindezen tények ellenére, rendkívül motiváltan érkeztem a partra.

A céljaim egyszerűek voltak: általam kontrollált kapásszám-csökkentés a tömeges kisebb pontyok és egyéb halfajok elkerülésével, kizárólag ponty kapások elérése, köztük pedig néhány szebb, darabosabb társuk megfogása.

Aki ismeri a tavat az tudja, hogy hemzseg benne a tok, az amur, rengeteg 8-10 kg-os ponty van és a keszeg, kárász állomány is kiemelkedő, nem beszelve a harcsa populációról, de számos 15-25 kg ponty is lakja. Én ezen utóbbi példányokat céloztam meg. Korábbi horgászataim alkalmával nem egyszer az egész repertoárt sikerült végigfognom. A nagy számok törvénye nálam is sokszor győzött és akadt egy két darabosabb, több 20+-os példány az esetenként 25-30 db ifjonc mellett, egy három napos túrán. Ezt mindenképpen szerettem volna elkerülni.

A csaliválasztásban és a taktikában István segítségét kértem, tiszta és egyértelmű válaszokat kapva a csalinál a Nutty Mixből készült Spanish Red + Pistachio 24 mm golyókra esett a választás melyeket a Bait Service-en keresztül 48 órán belül meg is kaptam, mellette 20 és 24 mm Nutty Mix Neutral Balanszírozott golyókat vittem a vastag iszaposabb részek vallatására.

A bójázást egy 2 órás tapogatórudas helykeresés előzte meg, ahol igyekeztem olyan pontokat keresni a rendkívül iszapos mederben, ahol némi természetes táplálék is fellelhető és feltehetően gyakrabban visszajárhatnak a bajszos pocakosok és a szomszédos horgászok bójaitól is a lehető legtávolabb legyenek.

Sikerült kettő ilyen pontot találni az előttem levő közel 40 x 110 méteres pályán, ezek 60 és 95 méter távolságban voltak a parttól. Minden bóját a 300 g bojlival etettem és a korlátozott időnek köszönhetően már az első nap este ráhúztam a pecákát.  

Az első nap kapástalanul telt, az éjszaka nyugodt volt, nem aggódtam. Hosszú évek óta most először, teljes nyugalomban feküdtem a sátramban és tudtam, hogy az a csali, ami fent van remek csali, működni fog, jó helyen van a végszerelékem és nem kell ki-behúzgálnom óránként.

Másnap reggel megjött az első kapás, ekkor már 17 órája volt bent a csali. Egy 15,50 kg bajszos kopogtatott a rövid pályáról, majd egy órával később egy 15,70 kg társa szintén a rövid pályáról.

Két kapás, két 15+ hal, a tanultak alapján ezt a bóját nem vallattam tovább. A távolira koncentráltam, ahol mar 24 órája volt bent az egy szem Nutty Mix Neutral balanszírozott golyó.

Az idő egyre melegebb lett 35 fok tükör sima vízfelület, igazi nyári kánikula. Délben a legforróbb órában erős kápás jelentkezett a hosszú pályáról 18,80 kg.

Nem akartam elhinni, három kapás, három hal, mind ponty, mind a szebbik darabosabb állományból.

A csalik gyönyörűen működtek, kétség sem fért hozzá, a taktika is bevált, végre úgy ültem a parton, hogy nem azon gondolkodtam, hogy milyen márka milyen csali kombinációjával próbálkozzak. A táskámban semmi más nem volt, csak Keen Carp abból is egy fajta, ami a jelek szerint tökéletesen működött, én pedig teljes nyugalommal horgásztam, mert tudtam mi történik körülöttem. Két nap után már tudtam, hogy ez a peca kell nekem, erre vágytam és ez adja meg nekem azt a bizonyos érzést.

A következő nap egy energikusabb csapat érkezett mellém és szembe is, hatalmas mennyiségű pellet és magmix szórás indult szinte óránként, ipari mennyiségben, több tucat vízimadár úszott a csónak után, mint halászhajó után a sirályok a tengeren. Még le sem süllyedt a beszórt mag a madarak mar a jó részét összeszedték. Elkeseredtem és egyben értetlenül álltam és néztem a történteket. Nem értettem, hogy most madarat vagy halat akarnak-e fogni a sporttársak.

A több kilónyi pellet és magmix hatása az lett, hogy a tó halállományából a legtöbb fajta és legváltozatosabb súlyú halak jelentek meg, ami hatással volt mar az én bójáimra is.

Megpróbáltam előnyömre kovácsolni a helyzetet és ha már ott a sok egyedszám, próbáljuk meg belőlük az öregebb példányokat elcsábítani - gondoltam. A következő 24 órában kisebb példányok jöttek, de egyik sem volt 12 kg alatti.

A kisebb súlyúak miatt tovább csökkentettem az etetés mennyiséget, már csak 200 g-ot szórtam a bójához.

Az utolsó nap elkezdetek a nagyobb súlyú egyedek visszatérni, egy 13,50 kg-os bajszos jelentkezett, de közeledtem túrám végéhez így, ha meg egy napom lett volna biztos voltam benne, hogy a taktika továbbra is működött volna.

Összességében nagyon meg voltam elégedve a túrával, úgy érzem a "Keen Carp szüzesség" elvesztése a megtervezett módon történt, a taktika, a fantasztikusan működő csalik segítettek elérni a kitűzött célokat, fergeteges peca volt és a sok kihívást jelentő nehézségek ellenére, nem is emlékszem mikor ültem ilyen nyugodtan a parton, miközben szebbnél szebb halakat tartok a kezemben.

Az út, aminek a végen azt a bizonyos érzést megkapom, úgy érzem megtaláltam. Ezt fogom továbbra is követni, és nyitott maradni, mert az gondolom, kizárólag ez visz előre. Ne legyünk restek újra „szüzek” lenni valamiben, megéri. :) 

Végezetül hatalmas köszönet a Keen Carp-nak a tanácsokért, az okításért és a szuper csalikért!

 

Sporttársi Üdvözlettel:

Zsoldos Roland