Az első Keen Carp-os siker

Makács Adrián | szeptember 20.| 4 perc olvasási idő

A kezdetek: 

Az idei év elején elhatároztam, hogy minden eddiginél több időt és energiát fogok a nagy ponty horgászatra fordítani egy igazi vadvízen, a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon. Helykeresés, bójázás, majd elkezdődött a helyek etetése. Eleinte mindenféle gyártó mindenféle ízű, méretű, állagú csalijával etettem és csaliztam mondván, "úgyis odahúzza a halat". Miután hosszú ideig sikertelennek bizonyult ez a "taktika", letettem a voksomat egy gyártónál, két ízvilágot használva. El is kezdtek jönni az eredmények, számos halat fogtam 6 kg és 14 kg között, de az igazán nagyot nem tudtam így sem horogra csalni.

Ekkor úgy alakult, hogy helyet változtattam, máshol kezdtem próbálkozni, szintén az előbb említett eredményeket sikerült elérnem.

Egy éjszakai horgászat alkalmával meglátogatott egy sporttárs, aki már egy ideje Keen Carp golyókat használ, számos 15 és 20kg feletti fogásokkal. Mivel szerettem volna biztosra menni, rákérdeztem, hogy az ő tapasztalatai alapján melyik bojlikat ajánlaná. Így került képbe a Big Water Mix Blueberry Dynamite és az RSD-s Hot Fish bojli. Ekkor már tudtam, hogy váltanom kell. Másnap le is adtam első Keen Carp rendelésem az fentebb említett golyókból.

Elkezdtem használni a csalit, ám csak a 8-9 kg közötti példányokat sikerült megfognom.

Egészen eddig... 

Egy héttel ezelőtt, az időjárás előrejelzést gondosan követve, hidegfront betörést jósoltak. Nem is kellett több, tudtam, hogy 3 nappal a hidegfront előtt el kell kezdenem az előetetést. Ez így is történt, negyedik nap jött a horgászat.

Valahogy izgatottabban álltam neki, mint eddig. 

40 percen belül érkezett az első jelentkező, egy 6,70 kg-os ponty volt a horgomon, az RSD bojlit kívánta meg. Sebaj, beesett egy kisebb, húztuk is vissza a végszereléket, bízva abban, hogy hamarosan egy nagyobb példány látogat meg majd. Éjfél után negyed órával füstölős kapásra ébredtem a Big Water Mix Blueberry Dynamite bojlival csalizott botomra érkezett. Miután ráemeltem a botra, azonnal kérte a zsinórt és mint a gőzmozdony ment neki a szembe partnak. Azonnal tudtuk, hogy nem egy kispályás hallal van dolgunk. Csónakba szálltunk és kezdődhetett a fárasztás. Nagyjából 160-165 métert kellett megtenni mire utolértük. Mikor megláttam, fokozottan figyeltem a fékbeállításra és minden egyéb másra, mert azonnal tudatosult bennem, hogy közel van a 20 kg-hoz.

Nagyjából 15 perc fárasztás után a merítőhálóba került egy brutális tőponty. Jó ideig a szavakat sem találtam, főleg miután az első mérlegeléskor szembesültem azzal, hogy a hal súlya 22,30 kg volt. Gondosan letároltam úszó mérlegelőbe és értesítettem a halőri szolgálatot. 

Hajnalban korán keltem, hiszen vártam a halőrök érkezését, amikor ismét egy füstölős kapásra lettem figyelmes. Megemelve a botot ismét éreztem, hogy legalább 10 kg feletti halról van szó. Miután csónakkal fölé értünk beigazolódott az érzésem. Szákolás, majd irány a part. Egy 14,50 kg súlyú töves érkezett a Hot Fish & Gammarus Mix-Shellfish-RSD bojlira, mely egy gyors fotó után ment is vissza.

Majd ez után nem sokkal megérkeztek a halőrök, akik hitelesítéskor 21,90 kg-ot mértek, így ez a súly lett az első komoly halam hivatalos súlya.

Az első tudatosan felépített horgászatomon sikerült egyéni rekordot döntenem, így nem kérdés, megtaláltam azt a gyártót, akit szerettem volna. Ezek után a sikerek után izgatottan várom a következő pecát, hasonlóan jó eredményekben bizakodva.

Hamarosan egy Workshop-on veszek részt, úgy gondolom ez nélkülözhetetlen a további sikerek eléréséhez, hisz még tovább szeretném bővíteni tudásomat, és még több hasonló példányt szeretnék fogni.

 

Üdvözlettel,

Makács Adrián