Hamarosan újra találkozunk!

Hottó Máté | szeptember 08.| 5 perc olvasási idő

Péter barátommal második alkalommal látogattunk el az Ökördi Szigetes Tóra, azon belül is az 5-ös állásra, augusztus utolsó hetében, egy 4 napos, rövid pecára. Tavaly jártunk már az 1-es álláson és nagyon megfogott minket a tó gyönyörű halállománya és a tavat körülvevő környezet szépsége, ezért mindenképp vissza szerettünk volna térni az idei évben is. 

Na de ne rohanjunk ennyire előre…

Az idei év elején az egyik jó barátunk ismertette meg velünk a Keen Carp-ot. Addig még nem is tudtuk, miről van szó és mit tudnak a csalik. Majd az ő tanácsára felvettük a kapcsolatot Istvánnal és Livivel, akik nagyon segítőkészek voltak az első csaliválasztás során. Elmondták, hogy szerintük mivel kéne készülni, így bízva a tapasztalatban 3-as keménységű Nutty-t, illetve Mega Spice-ot rendeltünk.

Horgászatunk legfontosabb célkitűzése volt a törpeharcsák elkerülése, illetve a halak szelektálása, hisz’ tudtuk, rengeteg 5-10 kg közötti ponty él a tóban. Ezekből a tavalyi túránk során rengeteget fogtunk.

Megérkezésünkkor azonban nem kívánt látvány fogadott minket: A vízszint az átlagos 2 m helyett nagyjából 60-100 cm között mozgott. Kissé félve, de nekiláttunk a helykeresésnek. Nagyjából két órát csónakáztunk  ebben a kis vízben, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb helyeket, hogy ne csak kapást sikerüljön elérnünk, hanem teljesítsük is a kitűzött célt.

Előetetésre sajnos nem volt mód, így a csalik szelektáló erejében bíztunk. Minden este 15-20 szem golyót szórtunk koncentráltan a bójákhoz, illetve a behúzásnál az etetőhajóba 8-10 szem került a hajszál mellé. 

Az első jelentkezőre Péternek nem kellett sokat várnia, az este már meg is érkezett, de sajnos a merítés előtt leakadt. Nem szeretek találgatásokba bocsátkozni, de a látottak alapján, biztos vagyok benne, hogy nem 10 kg alatti példány volt.

Nekem az első kapásomra naplementéig  kellett várnom, amikor is a balos botomon egy erős, füstölős kapás jelentkezett. 15 perc fárasztás után már a mérlegelőben is pihent egy 9,90 kg-os, hibátlan tőponty.

Péternek a következő kapásra nagyjából kereken 24-órát kellett várnia, amelyet egy hibátlan pikkelyes személyében sikerült matracra fektetni. A ponty 12,50 kg-ot nyomott.

Majd nem telt el 10 perc a visszaengedés után és az én balos botomon újra egy szép, ezúttal picivel nagyobb tükörponty jelentkezett, 10,10 kg-mal.

Ezután Péter következett, másnap szinte perce pontosan érkezett egy gyenge húzós kapás a leghátsó bójáról. A ráemelést követően éreztük, jobb hallal van dolgunk, mint tegnap majd a szákolás után majdnem ugyanakkora súllyal, 12,55 kg-mal mérlegeltünk.

A következő éjszaka és nappalunk kapástalanul telt.

Aztán újra besötétedett és bíztunk benne, hogy éjszaka sikerül egy pár szép példányt fognunk. Erre nem is kellett sokat várni, ugyanis éjfél után pár perccel a jobbos botomra érkezett kapás. Ez a szerelék ekkor már 48 órája volt bent, egy szem 24 mm-es Mega Spice golyóval csalizva. A fárasztás végén egy 10,50 kg-os, gyönyörű színekben pompázó duci tükröst meríthettünk.

Lassan-lassan elérkezett az utolsó nap, amikor is este, 5 perc eltéréssel érkezett a következő két kapás. Sötétedés után Péternek egy 10,55 kg-os, nekem pedig egy 13,50 es pontyot sikerült fogni, melyeket egymás utáni szákolással és közös fényképezéssel engedtünk vissza kíméletesen a tóba.

Másnap reggel elérkezett a pakolás, így több halat nem sikerült fognunk a 4 nap változékony időjárása alatt.

Összességében nagyon elégedettek vagyunk a túrával, hisz ebből a vízből az adott körülményekhez képest úgy érezzük, kihoztuk a maximumot, hiszen mindösszesen egyetlen, picivel 10 kg alatti pontyot fogtunk, és a törpék jelenlétéből semmit nem tapasztaltunk. Volt, hogy 24-48 óra után is ugyanúgy nézett ki a csali, mint mikor leengedtük etetőhajóval a vízbe.

A mostani siker után, nagy reményekkel és bizakodva térünk vissza októberben az 1-es állása.

Arról, hogy az a túra hogy sikerül majd, egy következő beszámolóban olvashattok.

Bízunk benne, hogy egy hasonlóan sikeres sztorival jelentkezünk majd.

Sporttársi üdvözlettel,
Hottó Máté és Leib Péter