Első Keen Carp-os bevetés

Leib Péter | szeptember 06.| 4 perc olvasási idő

Először is arról szeretnék néhány mondatot ejteni, miért is váltottam a jól megszokott, bevált bojligyártóról a Keen Carp-ra.

A kezdetek kezdetén én is beleestem abba a hibába, hogy vásároltam mindenféle hangzatos bojlit, illetve elkövettem azt is, hogy olcsóbb „bojlival” etettem és a minőségibbel csak csaliztam. Értem el sikereket, de ez inkább a szerencsének volt tudható be, visszatekintve ezekre az időkre… Mikor tudatosult bennem az a szemlélet, hogy inkább etessek kevesebbet, de minőségit, akkor találtam rá az eddig használt gyártóra.

Bátran állítom, hogy a magyar piacon még mindig az egyik legminőségibb termék és rengeteg sikert is értem el… DE, mindenféle méretű halat fogtam vele, nem tudtam annyira szelektálni, bármit is próbáltam. A törpék támadását pedig nem tudtam kivédeni vele sehogy, hiába szárítottam akár 5-6 hétig a golyókat. Így inkább mindig abban bíztam, hogy a kicsik között lesz majd igazán nagy is, illetve a legutóbbi pecáig nem is bosszantottak a kisebb egyedek, mert mindig sikerült megfogni egy termetesebb példányt. Mint említettem, a legutóbbi horgászatig…

Ekkor döntöttem el, hogy váltanom kell, nem hoztak már lázba az 5-8 kg-os egyedek, főleg mikor éjjel óránként ugrani kellett miattuk…

Előtte már láttam az összes Keen Carp filmet, illetve követtem a közösségi médiában is céget, de bevallom őszintén, a meggyőző írások-videók láttán volt bennem némi kétely, hogy mennyi lehet ebből a marketingfogás?!

Viszont társammal úgy döntöttünk, adunk egy esélyt, mit veszíthetünk?!

Augusztus végén egy általunk tavaly már meglátogatott tóra készültünk, ahol az előző horgászatunk során rengeteg pontyot fogtunk, de az említett már nem annyira kívánatos 5-10 kg között…

Emellett nem utolsó sorban a törpeharcsák hadát is megemlíteném, amikkel eléggé meggyűlt a bajunk. A sok halfogást én leginkább annak tudnám be, hogy azzal a csalival sikerült halat fognunk, ami a legjobban ki volt szárítva - tehát az tudta megvárni a pontyokat a törpék előtt.

A csaliválasztást nem szerettem volna szimpátia vagy hasraütésszerűen megtenni, ezért írtam a Bait Service-nek. Két napon belül csörgött is a telefon, ahol Lívia személyében egy roppant kedves és segítőkész hölgyet ismerhettem meg. Elmondta, hogy szerinte mivel kéne készülni, így bízva a tapasztalatban 3-as keménységű Nutty-t, illetve Mega Spice-ot rendeltünk.

Indulásunk előtt 3 dolgot tűztem ki, amit teljesíteni szerettem volna ezen a tavon:

  • 10 kg alatt nem fogni 
  • Törpeharcsákat kivédeni
  • 15+ kg-os halat fogni

Megérkezésünkkor azonban nem kívánt látvány fogadott minket: A vízszint az átlagos 1,5-2 m helyett nagyjából 50-80 cm között mozgott. Kissé félve, de elkezdtük feltérképezni a helyeket. Nagyjából másfél órát hajókáztunk ebben a kis vízben, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb helyeket, hogy ne csak kapást sikerüljön elérni, hanem teljesítsük is a kitűzött célokat…

Előetetésre sajnos nem volt mód, így a csalik szelektáló erejében bíztunk. Minden este 15-20 szem golyót szórtunk koncentráltan a bójákhoz, illetve a behúzásnál az etetőhajóba 5-8 szem került a hajszál mellé. 

Az első jelentkezőre nem kellett sokat várni, az első este megérkezett, azonban sajnos a merítés előtt leakadt. Nem szeretek találgatásokba bocsátkozni, de a látottak alapján, biztos vagyok benne, hogy nem 10 kg alatti példány volt, ő a Mega Spice-ra csábult el.

A következő kapásra nagyjából kereken 24-órát kellett várni, Nutty-ra érkezett és 12,50 kg-ot nyomott.

Másnap, szinte perce pontosan ismét érkezett a jelentkező, szintén Nutty-ra, 12,55 kg-os súllyal.

A következő nap nekem kapástalanul telt.

Az utolsó este aztán 2 órányi eltéréssel a korábbiakhoz képest, jött a következő kapás, ismét a Nutty-ra, 10,50 kg-mal.

Másnap reggel mentünk haza, így több halat nem sikerült fognom.

A 4 nap alatt 4 halat sikerült becsapnom, melyből 3-at sikerült is a bölcsőbe fektetnem.

Összességében 100 %-ig elégedett vagyok a túrával, hisz’ ebből a vízből, az adott körülményekhez képest úgy érzem, kihoztuk a maximumot, illetve a három kitűzött célból 2-t ki is pipálhatok, hisz’ 10 kg alatt nem fogtam halat és a törpék jelenlétéből semmit nem tapasztaltam. Volt, hogy 24 óra után is ugyanúgy nézett ki a golyó, mint mikor leengedtem a vízbe…

Így a végére annyit megjegyeznék még, hogy volt velünk egy harmadik horgásztárs is, neki szintén a társammal kerestük az ideális helyet, a szerelék, minden ugyanaz volt, kivéve a csalit. Neki sajnos nem is sikerült 10 kg fölé mennie, és a törpéket sem tudta teljes mértékben elkerülni.

Társam hasonló sikereket ért el, mint én, de ezt az Ő beszámolójában majd olvashatjátok.. :)

U.i.: Hamarosan ismét bevetés, mégpedig arra a tóra, ahol eldöntöttem, hogy a Keen Carp lesz a folytatás. A mostani siker után, nagy reményekkel és bizakodva térek vissza, kíváncsi vagyok, hogy mit sikerül elérnem most a Keen Carp csalikkal. Bízom benne hasonló sikeres sztorival jelentkezem majd. :)

Workshop-ra egyelőre nem sikerült eljutnom a pandémia nehézségei miatt, de ami késik nem múlik, úgy gondolom ez elengedhetetlen lesz a még nagyobb sikerek elérésének érdekében.

 

Üdvözlettel: 
Leib Péter