Reális célok az ismeretlenben

Péter Gábor | május 28.| 5 perc olvasási idő

Cimboráimmal egy számunkra ismeretlen, északkelet-magyarországi víztározó felé vesszük az irányt. Nincs nagy marketing, a tavalyi évben megfogott, 4-5 db húsz kilogrammot meghaladó halról száll a szó a parton.

Télen, mikor a hó helyett az a drága eső szakadt, múlt századi katonai térképeket bogarásztam, a duzzasztás előtt az utak merre kergették a patakokat.

Márciusban horgászbot nélküli kirándulás. Száz hektár feletti vízterület, vadregényes környezet, itt kicsit el lehet bújni a világ elől.

Áprilisban feeder bottal puhatolódzunk, csontival. 8-10 pici ponty mellé a tucat dévér 4 kilogrammal mérlegel.

Bizakodásra ad okot a nagy fehérhal- és kisponty-állomány, amik között a stratégiánk, a csalink, vallom, hogy előny lesz más horgászokkal szemben.

Május, első túránk. Minden víznél más magasságba tesszük a mérleg mellé azt a bizonyos lécet. Első célunk, hogy elkerüljenek az apró halak. Második, de nem utolsó sorban, egy 10 kg feletti hal megfogása. Ez már elég sportértékkel bírna itt, így elsőre. Aztán majd lépegetünk felfelé.

Szűk négy nap áll rendelkezésünkre. Nem a tenyerünk viszket, így elindulunk előző nap este. Az éjfélt is elüti az óra, mire a bóják elé egy-két marék bojli kerül. A tavaszi feederezést követően 24-es méretben, kettes keménységgel rendeltem 50/50 és Mixed Birdfood bojlit.

Ívás előtt járunk, így az 50/50 a fehérjetartalma miatt, a Birdfood pedig amolyan „legyen mihez nyúlni” opcióként.

Kialudjuk magunkat, csak délelőtt kerülnek a szerelékek a vízbe.

Szerencsére nem vagyunk egyformák, Balázs egyes keménységű 50/50-nel indít, Spanish Red/Red Bubblegum2 aromával, 20-as méretben. Keszegtől és kispontytól nem zavartatva három 10 kg feletti pontyhoz asszisztálunk neki a második estén.

Nincs „mindenáron halat akarunk fogni” érzés, de a szelektálás létráján egy-két fokkal visszalépve, Balázstól kérek bojlit. Ugyanúgy 50/50 az alapmix, csak a keménység, a méret, és az aroma más.

A reális magasságba tett képzeletbeli lécet Balázs 14,8 kg-os hala végképp leveri.

Matyi egy 10 kg-os után 15,8 kg-os szépséget terel szákba.

Én egy 10 kilogrammossal vizezem be a merítőmet. Fél nap még hátra van, de már sikeresnek könyveljük el a horgászatot. Utolsó reggel a kávémat megelőzve még egy hal beköszön.

19,40 Kg. Helyén kezelt eredmény, pont az i-re, öröm, boldogság.

A Birdfood mixre még nem volt szükség. Nem minden bójánk működött, a végére rá is jövünk miért. Legközelebb látni is kell, nem csak nézni.

Balázsnak még tartozom 4 maréknyi 50/50-nel. :)

 

Görbüljön,
Balázs - Matyi - Gabi