A horgász szerepe

Orosz Szabolcs | november 23.| 5 perc olvasási idő

Az év második felére két horgásztúrát terveztem. Az első helyszínnek a csodaszép Bledi tavat, a második helyszínnek Merenyét választottam. Mindkét tó rendkívüli halállománnyal rendelkezik, ezért nagyon bíztam benne, hogy sikerül majd pár szép nagytestű halat bölcsőbe fektetnem.

Első helyszín: Bled

Tavaly októberi túrám után idén ismét visszatértem erre a gyönyörű vízre. A horgászatokon kívül kétszer kirándulni is voltunk a tavon, így a horgászoktól sok információt sikerült gyűjtenem.

Mostani túrám nulladik napján körbejártam a tavat, illetve az előzőleg kiszemelt állásokat és egyeztettem a horgászokkal, hogy ki meddig tervezi a pecát, mert nem szerettem volna más „helyére” leülni.

Hot Fish & Gammarus Mixből és Mega Spice & Seed Mixből készült bojlival készültem a horgászatra. Bár a tóban élő tipikus lógó hasú tükrösökért indultam el, mindig, mikor itt járok, lenyűgöz a táj.

A túrám alatt az első nap kivételével minden nap horgászok vártak rám az előző napi „helyemen”, így minden nap költöznöm kellett. Ezen kívül rengeteg szabálytalankodással találkoztam. Volt, aki kint aludt, volt, aki tiltott időben is horgászott már, így elég nehéz lett volna visszaülnöm az előző napi helyre úgy, hogy nem követek el szabálytalanságot.

Az első nap sikerült fognom egy 20 kg feletti pontyot, de ezután sajnos csak kisebb példányok jöttek, 8 – 13 kg között.

A szabálytalankodók, a folyamatos költözés és a halak étvágytalansága teljesen lehangolt.

Pozitívum, hogy a jövő októberi 1000 ha-os ausztriai természetes vízre tervezett pecámmal kapcsolatban rengeteg információt, tapasztalatot osztottak meg a tavon horgászó német sporttársak, illetve a folyamatos költözés miatt a tó különböző részeit fel tudtam térképezni egy esetleges későbbi horgászathoz.

 

Második helyszín: Merenye

Október közepén elérkezett a következő túra időpontja. A tó frekventált helye, rengeteg lehetőség és hat nap állt rendelkezésemre. Itt is nagy reményekkel érkeztem a partra. Aki ismer, tudja, hogy minden horgászatra úgy érkezek, hogy mindent, amit lehetséges hónapokkal a túra előtt megtervezek és nagy izgalommal, sokszor előző napi alvás nélkül érkezek a helyszínre. Most ezt másként éltem meg, az előző túra hatása még bennem volt.

Több előetetett helyet alakítottam ki, amit 24 mm-es Big Water bojlival szórtam meg. Az első 3 nap az állás nagy területe miatt más helyeket is volt lehetőségem horgászni Big Water és 50/50 Mixből készült bojlikkal.

Az első 3 napban is sikerült szép halakat fognom, de az előetetett helyek közül kettő is adott darabosabb halat.

Az első 3 nap halai növekvő sorrendben: 15 kg, 16,20 kg, 18 kg, és 20,20 kg.

Merenyén a 3. naptól látványosan csökkent a vízszint, ami tudomásom szerint nincs jó hatással a kapásszámra, de azért sikerült pár szebb pontyot fognom így is.

A második 3 nap halai: 13 kg, 14,80 kg, 19,60 kg és 20,40 kg.

 

Összegzés:

  • Nagy hibát követtem el azzal, hogy körülményektől függetlenül irreális célt tűztem ki magam elé a két pecával kapcsolatban, még akkor is, ha a két tó halállománya átlagon felüli.
  • Bár a Workshop-on sokszor szóba jött már a motiváció szerepe, és a horgász szerepe, nekem most nem sikerült úgy reagálnom a negatív befolyásoló tényezőkre, ahogy kellett volna.
  • Én úgy gondolom így átértékelve a dolgokat, hogy tanulságos horgászatokban volt részem ismét. Sokszor, ha a körülmények befolyásolják a kedvünket, motivációnkat, az a döntéseinkre is kihat, ami negatívan befolyásolja/befolyásolhatja a horgászat eredményességét.

Köszönet Zilahi Norbinak a rengeteg segítségért és a Keen Carp csapatának a bojlikért!

Üdvözlettel,
Orosz Szabolcs