Első horgászatom Keen Carp bojlival, első horgászatom Fehérvárcsurgón

Pesti Gábor | november 17.| 5 perc olvasási idő

2020-as év utolsó horgászatát az október 23-i hosszú hétvégére terveztem Bajánsenyére. Mivel még nem horgásztam Keen Carp bojlival, így szeptemberben megkerestem Istvánt telefonon, majd a beszélgetés után úgy döntöttem, hogy a Big Water Mixből készült, Spanish Red/Apricot Dream aromákkal ízesített bojli mellett teszem le a voksomat. 

2020-as évben próbáltam újabb kihívásokat keresni, ezért olyan tavakra látogattam el, ahol még nem jártam és nehezebb becserkészni rajtuk a kapitális példányokat. Korábbi tervemet feladtam, mivel úgy gondoltam, hogy Bajánsenyén ezen a hosszú hétvégen rengetegen lesznek. Gyanúm később be is igazolódott. Ennek következményeképp Fehérvárcsurgón kerestem szabad állást és megörültem, hogy a mélyvíznél még volt szabad hely, ezért társammal lefoglaltuk a 6A és a 6B állást a zsiliptől jobbra. 

Előzetes információgyűjtés során kaptam olyan információt, hogy az állástól balra található egy benyúló beton móló, amely egy viszonylagos támpont lett volna.  A tóraérkezést követően szembesültünk a ténnyel, hogy a vízszint jelentősen emelkedett, így ahol eddig közlekedni lehetett az víz alatt volt, ugyanígy a móló is...

Az érkezésünk napján tükörvíz fogadott minket, így a táborállítás helyett a helykereséssel kezdtem a horgászatot. Három bóját helyeztem el különböző távolságokban, 4 m és 4,8 m közötti mélységben.  Egy botot kemény aljzatra helyeztem, 2 botot pedig váltórétegre. Mivel rövidebb horgászatra volt csak időm, ezért mind a három bóját horgásztam az elejétől fogva. Etetésem első alkalommal négy marék 20 - 24 mm-es Big Water volt. 

Az első kapásra nem kellett sokat várni. Első éjjel a 450 m-re elhelyezett dupla 24 mm-es csalira érkezett, de sajnos a merítés pillanatában leakadt egy körülbelül 14-15kg-os töves.

Majd a hajnali órákban a középső boton is kapásom lett,  de miután beért az előtétzsinórom, ez a hal is távozott. Gondolkodóba estem... 

Mivel az éjszaka folyamán hatalmas köd szállt a tóra, egyik botot sem tudtam újrahúzni GPS hiányában. Gondoltam, majd reggel 8-9 óra körül megteszem, de a horgászat második napján délelőtt 11 órakor még mindig "vajköd" volt a tavon. Nem bírtam tovább várni, ezért ebben a ködben kezdtem meg a két bot újrahúzását.

Behúzásonként 2-3 marék, tó vízben áztatott bojlit szórtam és a szerelékeket csak akkor frissítettem, ha az adott boton kapás jelentkezett. 

Ezután a nappal csendesen telt, majd a naplementében meglepetésben részesültem, hisz’ egy gyönyörű, narancsszínű 5 kg körüli Koi ponty törte meg a csendet.

Rá egyáltalán nem számítottam Fehérvárcsurgón. Ahogy a mesében lenni szokott, visszaengedésnél kívántam EGYET és rá 2 órára a kívánságom teljesült is.

A legtávolabbi bójámra elhelyezett csalimra szöszmötölős kapás jelentkezett. Csónakba pattantuk és próbáltam nagyon finoman fárasztani a jó erőben lévő halat, hiszen már volt két halvesztésem. Jó 20-25 perc alatt sikerült megszákolni a tükröst, amelyet 18-19 kg körülinek saccoltunk a csónakból, de ahogy sétáltam ki vele a vízből éreztem, hogy ez a hal súlyosabb annál.

A mérlegelés során a mutató 21,00 kg-nál állt meg.

A következő másfél napban  még két tövest fogtam, amik 13 és 14 kilogrammosok voltak. 

A két halvesztés gondolkodóba ejtett, a megfogott töveseknél láttam, hogy a szájuk nem volt egészségesnek nevezhető, valamint nagyon a szájuk szélébe akadt a horog. A tükrös kivétel volt, ugyanis neki nem látszott horogsérülés a száján. Véleményem szerint nem mostanában volt horgon.

Négy napot töltöttünk a tavon minden nap más-más időjárás volt. Napsütés, köd, szél, majd végezetül eső. 

Ezúton szeretném megköszönni a csalit és a tanácsokat!

Elégedetten távozhattam Fehérvárcsurgóról!

 

Üdvözlettel,
Pesti Gábor