5 nap Gyékényes

Csíki Dávid | október 20.| 5 perc olvasási idő

Legutóbbi gyékényesi horgászatomra egyedül érkeztem. Ez már nem az első alkalmam volt a tavon, de először érkeztem "hosszabb" időre.

Saját tapasztalatom, hogy ezek a horgászatok sikerülnek a legjobban számomra. Mindenben magamra vagyok utalva, semmilyen más befolyásoló tényező nem zavarja a horgászatomat.

Megérkezésem után azonnal vízre is szálltam helykeresés céljából. Hatalmas vízterület tárult elém, rengeteg jónak vélt hellyel, egészen 14 méteres mélységig.

Először a harmadik bójámat helyeztem el 11 méteres mélységben, amit 72 óráig csak előetettem 30 szem Bait Service-ben készíttetett 2-es keménységű 24 mm-es Big Water - Spanish Red-del.

Tőle megfelelő távolságban jobbra és balra, visszább jelöltem meg két helyet, amiket horgásztam, több-kevesebb sikerrel. A balosnál végig kitartottam, a jobboson azonban egy 48 órai felnézés alkalmával érzékeltem a büdös iszap szagot, így ebben a helyben nem bíztam tovább. Áthelyeztem a bójám, és már az éjszaka folyamán fogtam is egy 9 kg-os pontyot. Nyilván nem ő volt a célhalam, de legalább visszaigazolást kaptam arról, hogy járja a hal a helyet.

A nappalok teljes csendben teltek.

Végre letelt a 72 óra, így hát a balos botomnak is meglett a végleges megfelelő helye. Negyedszer csónakáztam az előetetésem felé, csak ezúttal már a szerelék és 15 szem Big Water társaságában.

Megfelelően megfent horog, gondosan megkötött végszerelék. Ebben a fajta szelektív pontyhorgászatban mindennek tökéletesen kell "működnie" nem engedhetek meg magamnak egy halvesztést sem.

Ezzel egy időben a Nutty-val csalizott jobbos botomra is Big Water-t fűztem.

8 órával a behúzás után, az éjszaka kellős közepén, a pihentetett helyről kapásom jelentkezett. Egy kalandos fárasztás után, tej ködben, a tó közepén egy 16 kg-os gyönyörű tükörpontyot szákolhattam.

A következő éjszaka egy igazi "nagyhalas" kapással, a jobbos botomon felkínált Big Water-re érkezett a következő jelentkező.

Hosszas csónakforgatás után a kristálytiszta vízben, fejlámpám fényében, több méteres mélységben láttam meg egy hatalmas tükörpontyot.

A sikeres merítést és a mérlegelést követően a mérleg nyelve 20,60 kg-nál állt meg.

Hatalmas öröm fogott el, már készítettem is a fotós felszerelésemet. Kíméletes visszaengedés után próbáltam magamban feldolgozni az eseményeket, mikor ismét megszólalt a jelzőm. Ezúttal a balos botomra érkezett egy gyönyörű, 16,80 kg-os töves.

Parádés utolsó éjszakám volt 2 kapással, 2 gyönyörű hallal.

Másnap aztán eljött a horgászat legrosszabb pillanata a pakolás. Ezúttal azonban annyira nem is volt rossz számomra, mert közben érkezett egy 14,80 kg-os tükrös. Róla azonban fotót már nem készítettem.

5 nap, 5 kapás, 5 hal. Elvileg „törpés víz”, azonban én nyomát sem láttam nekik szerencsére. Abszolút békén hagyták a kiváló minőségű Bait Service-s bojlimat. 

Sokadjára is bizonyított a taktika és a csali.

Köszönöm a Keen Carp csapatának, Orbán Józsinak és Oko Lacinak a pár „apró” jó tanácsot.

Csíki Dávid