Néha fogsz, néha tanulsz

Varga Bálint | szeptember 16.| 8 perc olvasási idő

Már régóta terveztem horgászni egy külföldi vízen. Szeretem, ha újabb impulzusok érnek a horgászatban is, valamint egykor virágzó, sajnos mára elhalványuló nyelvtudásomat is fejleszthettem. A cél a legendás Bledi tó felfedezése. Információkat szerettem volna gyűjteni eme csodás, 140 hektáros vízről és az itteni horgászatról, a szabályokról. Természetesen ez esetben sem csak az internetes fórumokról, barátaimtól kapott tudnivalókra szerettem volna hagyatkozni, ezért úgy döntöttem ellátogatok Szlovéniába, méghozzá horgászbotokkal és igyekszem minél több tapasztalatot gyűjteni, bónuszként bíztam egy szép hal megfogásában is.

 

Kudarc...Vagy mégsem?

Hiába a precíznek gondolt, dobócsöves etetés, a dobós horgászat, a három napos túra alatt mindössze egy kapásig jutottam el, azonban a jól küzdő halat elvesztettem a fárasztás során. Azonnal kerestem a hibát magamban és az általam kötött szerelékben, azonban már újabb kapást nem tudtam elérni... Bosszús voltam a halvesztés miatt, kissé csalódottan, de emelt fővel távoztam, nem akartam kifogásokat keresni.

Természetesen hazaérkezésemkor megkaptam a kritikákat és egyéb megjegyzéseket... „a jó benulla?”; „mondtam, hogy ne oda ülj”; „na mivan Keen Carp?” és még sorolhatnám.

Úgy gondolom, olykor a haltalan túrákról is be kell számolni, még ha az kellemetlen is. Ezekből lehet csak igazán tanulni. Számos horgásztúra végződik kudarcként. Aki azt állítja, még nem élt át egy sikertelen horgászatot, az nem mond igazat.

De lássuk, számomra valójában kudarc volt-e ez a horgászat, vagy másképp is értékelhető?

  • Az ittlét célja az információ szerzés, a tó felfedezése volt, ami alapjaiban jól sikerült. Több szegletét is sikerült alaposan feltérképezni. Számos hosszas beszélgetés a halőrrel, az ott lévő horgászokkal, a tó körbejárása, a meder feltérképezése, valamint a horgászattal eltöltött napok során rengeteg hasznos megfigyelést, tapasztalatot jegyezhettem fel noteszembe, amit a következő itteni horgászatom során felhasználhatok. A pontos, precíz dobások fontossága is új értelmet nyert számomra...
  • A szigorú szabályok úgy fest, csupán csak afféle útmutatóként szolgálnak, mivel 10-ből 8 horgász fittyet hányva a leírtakra, kovácsol előnyt magának akár a helyfoglalásban, az etetésben, vagy magában a horgászatban. Ezzel is számolni kell sajnos, mások egyenlőbbek, mint aki betartja az előírtakat, így számos esetben hendikeppel indulnak.
  • A következő horgászatra őszi időpontot választanék, mivel az ottlétem alatt (nyári kánikulában) a halak zöme a 13-15 méteres vízoszlop felsőbb vízrétegeiben tartózkodott, viszont az általam választott részen a már lehűlő vízben vélhetően többet tartózkodnak a halak az alsóbb, melegebb vízrétegekben. Nem utolsó sorban ősszel kevesebb a fürdőző és a víziforgalom is, valamint a halak táplálék preferenciája/igénye is megváltozik.
  • A mostani horgászhelyemmel ellentétben, legközelebb a tó egy kevésbé frekventált helyén foglalnék horgászhelyet, valamint szálláshelyet is, ahol kevesebb a turista és a víziforgalom, valamint jobb eséllyel, több napon keresztül is vissza tudok ülni ugyanarra a helyre, ezáltal előetetést is tudok végezni.

A használt csalik: Hot Fish & Gammarus és Mega Spice and Seed Mix 20 mm

Kristálytiszta víz...

Összességében úgy gondolom, hogy egy rendkívül tanulságos horgászaton vagyok túl. Kezdem megérteni és értékelni, hogy mit is jelent a saját jövőmnek horgászni, és egy haltalan túrát is sikeresnek értékelni, a hibámból folyamatosan tanulni, valamint a saját „bőrömön” tapasztalni, olyan információkat szerezni, amiket nem lehet másképp. (Tudom, ez sokak számára nevetséges gondolatmenet, mert a sikert csak a kifogott halak számában mérik) Pakoláskor már a következő itteni túra járt a fejemben... Visszatérek!

 

Ismét Hazai pályán

Két héttel a szlovéniai horgászat után, ismét kedvenc egyesületi vizemre fókuszáltam. Előző írásomban már említettem, hogy az idei évben ennek a víznek a részletes megismerése a cél. Nem véletlen, hogy szabadidőm javarészét itt töltöm.

Egy belső, leírhatatlan érzés fogott el. Most mindenképp menni kell! Sajnos a szabadidőm csak a hét közepén egy napos előetetést engedett meg a háromból, mivel lakóhelyemtől 2 órás oda-vissza autó útra található a víz.

Etetésnek a háromnapos előetetésre szánt mennyiséget juttattam be általam már ismert két helyre, ami 3x0,5 kg-t Big Water Mixből készült 24 mm-es bojlit jelentett. A hétvége közeledtével megkezdtem a 3,5 napos horgászatomat.

A parton a szokásos egyesületi légkör fogadott: zúgó fűkaszák hadának zaja, ajtócsapkodás, hangos rádiók... Ami viszont azonnal szembetűnő volt, hogy a kisebb testű pontyok folyamatosan mutatták magukat a régióban, ezzel aktivitásukat jelezve. Az első kapás a behúzást követően 4 órával érkezett egy 10 kg-os forma hal személyében. Nem lepődtem meg, hiszen továbbra is rendkívüli halmozgás volt megfigyelhető a környéken a betörő hidegfrontnak köszönhetően.

A csalit lecseréltem egy jóval kötöttebb, hármas keménységűre.

Másnap reggel ugyanezen a boton egy erőteljes kapásra reagálva egy gyönyörű tövest meríthettem, amelynek fura pikkelyzetéről azonnal egy legendás hal jutott eszembe... Igaz Ő csak a kistestvére lehet, de így is gyönyörű példány.

20,05 kg

A következő hal ismét 10-12 kg közötti példány volt, ezért elkezdtem csökkenteni az etetett mennyiséget. A túra hátralévő részében sikerült még 4 darab mutatós példánnyal fényképezkednem, utolsó éjjel pedig egy hosszú, türelmes fárasztás után egy bivaly erős 21 kg feletti tövessel, amit a kisebb pontyok inaktivitása után, valamint a  fogytán lévő Big Water készletem miatt, a nálam lévő attraktívabb, zsírosabb magas kender és mogyoró tartalmú  Hemp/Nutty Mixből készült, 24 mm-es bojlival sikerült szákba terelnem.

15,20 kg

16,80 kg

17,95kg

21,250 kg

15,25kg

 

Konklúzió

 

A 3,5 napos horgászat alatt összesen 2 db 20 kg feletti, 4 db 15 kg feletti, és 6 db 8-14 kg közötti halat sikerült fognom, valamint két halvesztésem is volt, amit a szerelékek átvizsgálása után sajnos a széttépett szájú halaknak tudtam be. (lásd példának fentebbi kép)

Pozitív feedback a halak részéről... A csaliválasztás jónak bizonyult. Nagyon fontos a csali

emészthetősége!

 Az egy napos előetetés, a halak pozitív kondicionálása is rendkívül nagy szerepet játszott az

eredményességben.

Úgy gondolom, a szelektáció is jól működött, hiszen a kisebb pontyok végig rendkívül aktívak

voltak, igaz fogtam kisebb példányokat, de nem a 2-3 nyaras nagy számban jelenlévőekből.

A kisebb pontyok támadását sikerült ismét sikeresen távoltartani.

A két horgászat között nyilván nem vonhatok párhuzamot, de az világosan látszik, hogy egy általam sokkal jobban ismert nagy kiterjedésű vízen (ahol még 1,5 éve ugyan csak az információ gyűjtésnél jártam) igaz kezdetlegesen, de kezdenek kialakulni azok a megérzések, helyismeretek és azok a jó döntések, amiket a megfelelő időben kell meghozni az eredményesség érdekében.

A két horgászat teljesen különböző volt minden téren, mégis a „haltalan” túrából sokkal többet tanulhattam, hiszen tudom, mik azok, amiken mindenképp változtatni kell a siker érdekében. Így hát nem elpazarolt, hanem három nap tanulással eltöltött időnek könyveltem el magamban ezt a bevetést. A hazai bányatavi túrám eredményei éppen azt nyugtázták, hogy az adott időszakban helyes döntéseket hoztam, jó volt az időpont, a hely és a csaliválasztás.

Így hiába a féltucatnyi szép hal, mégis ez a horgászat számomra kevesebb tanulsággal zárult, mint a két héttel ezelőtti...

 

Sporttársi üdvözlettel,
Varga Bálint