Újabb sikerek a Tokaji Kovács-Tavon

Kertész Márkó | augusztus 03.| 5 perc olvasási idő

Sajnálatos módon a várva várt júniusi túrámról le kellett mondanom, mert lehetőségem adódott a külföldi munkavállalásra. Ezután már tudtam, a jövőben sajnos még az eddiginél is kevesebb időm lesz a horgászatra.

A felismerés után pár nap elteltével csörgött a telefonom. Apukám hívott, és örömmel újságolta, hogy sikerült helyet foglalnia a Tokaji Kovács-Tóra, így lehetőségünk adódott egy közös horgászatra, még mielőtt elmennék. Nagyon örültem a hírnek. 

Az indulás reggelén egy kávé mellett még utoljára átbeszéltük a terveket és hozzáláttunk a bepakolásnak. Rövid utazás után érkeztünk meg a vízpartra. Ilyenkor minden megváltozik, mintha kicserélnének bennünket.

Váltottunk pár szót a halőrökkel az elmúlt napok tapasztalatairól, azonban sajnos nem sok jót tudtak mondani. Az előttünk a helyen horgászó csapat mindössze két hallal zárta a túrát. Ez persze engem egy percig sem rémisztett meg, hiszen teljes mértékben bíztam a nálam levő csalikban. Horgászállásunk elfoglalása után gyorsan csónakba szálltunk és nekiláttunk a helykeresésnek.

Három bóját helyeztünk el, melyeken három etetést alakítottunk ki. A horgászatra 24 mm-es Hot Fish & Gammarus Mixből készült, Monster Crab aromával ízesített bojlit, 50/50 Mixből készült, Spanish Red/Mulberry aromákkal ízesített bojlit és Nutty Mixből készült, Spanish Red/Pistachio aromákkal ízesített bojlit hoztunk magunkkal.

A helykeresés és a bóják megetetése után a szerelékek is a helyükre kerültek.

Sötétedés után meg is érkezett az első kapás a Nutty-ra. Hosszú fárasztás után egy húszmínuszos tövest meríthettünk. 19,60 kg volt.

Készítettünk pár képet és engedtük is vissza.

Az este további része csendesen telt egészen hajnali 4-ig, mikor is egy csippanásra lettem figyelmes az 50/50-nel csalizott botomon. A bot mellé érve láttam, hogy a swinger szépen emelkedik, így ráemeltem és már akkor éreztem, hogy nem rossz hallal van dolgom.

Fárasztás közben a Nutty-val csalizott botom jelzője is megszólalt, így kértem apukámat, hogy segítsen be. Egész hamar szákba terelt egy 12,30 kg-os pontyot.

Én eközben még mindig fárasztottam, nem volt könnyű dolgom. Mikor végre sikerült megpillantanom a halat már szinte biztos voltam benne, hogy 20 kg feletti példány van a horog végén. Nem tévedtem, a mérlegelés során a mérleg pontosan 22,40 kg-ot mutatott.

Pár fénykép és videó készítése után engedtük is vissza.

A nappal csendesen telt, majd ahogy a nap ismét lement, egyből kapás jelentkezett. Egy elég hosszadalmas fárasztás végén egy gyönyörű, 19,30 kg-os nyurgát fektethettem matracra.  

Ezt követően, az esti órákban sorra érkeztek a kapások, egészen éjfélig.  (11,20 kg, 15,50 kg, 17,10 kg) Hajnalig egy kis csend következett, majd apukámnál kapás jelentkezett. Már amikor a szákba került a hal tudtuk, hogy egy újabb 20 kg felettivel van dolgunk. 20,20 kg-mal mérlegeltük.

A nappal ismét csendesen telt, egészen a délutáni órákig, míg egyszer csak az egyik jelzőm meg nem szólalt. A kapást egy nem mindennapi fárasztás követte. A hosszas fárasztás során éreztem, hogy nem halat húzok, inkább olyan volt, mintha elakadtam volna valamiben. Közben arra lettem figyelmes, hogy a szembe lévő sporttárs is elég hosszú ideje fáraszt, ezért megkértem apukám barátnőjét, hogy sétáljon át és kérdezze meg, ő milyen irányba horgászik. Mint kiderült, mind a ketten ugyanabba az irányba horgásztunk és ekkor már sejtettem, hogy össze lehetünk akadva. Morgolódtam magamban egy kicsit, majd kiengedtem a fékem, hogy meg tudja szákolni a halat. Mikor átmentem hozzá kibogozni a szerelékeket, egy nem mindennapi dologra lettünk figyelmesek.  

Alig hittünk a szemünknek, mert kiderült, hogy a matracon pihenő halat mindketten megfogtuk, ugyanis mind a két horog a szájában volt. Ha ez még nem lett volna elég, közben kiderült az is, hogy ők is Keen Carp-pal horgásznak, nevezetesen pont 50/50-nel. Ha ezt mástól hallottam volna, biztosan nem hiszem el. Úgy látszik ez a ponty nagyon megszerette az 50/50-et. :)

Az utolsó este sötétedés után, menetrend szerint érkeztek a kapások. Először egy 17,70 kg-os, majd egy 19,10 kg-os, végül pedig egy 19,50 kg-os pontyot fektethettem matracra.  

Sajnos másnap reggel elérkezett a nem várt pakolás. Úgy gondolom, egy nagyon jó három napot tudhatunk magunk mögött, hiszen összesen 11 db halat fogtunk, melyek közül 2 db 20 kg feletti, 4 db 19 kg feletti, 2 db 17 kg feletti, 1 db 15 kg feletti és 2 db 10 kg feletti volt. Az összfogásunk 193,9 kg, az átlagunk pedig 17,62 kg lett.

Ezúton szeretném megköszönni Orbán Pistinek és Líviának a beszélgetéseket, a sok tanácsot és persze tökéletes csalikat, hiszen mindezek nélkül nem sikerült volna elérni az utóbbi időben ezeket remek eredményeket.

Üdvözlettel, 
Kertész Márkó