Javuló körülmények

Csaba Ronto | július 31.| 4 perc olvasási idő

Egyesületi vizemen június vége felé már felmelegedett annyira a víz, hogy le kellett cserélnem a Hot Fish & Gammarus csalijaimat. Ezt az is mutatta, hogy egy éjszaka alatt fogtam kettő darab 13 kg körüli pontyot és egy 150 cm harcsát.

A csaliválasztásom az 50/50 Mixből készült, Spanish Red/Mulberry-re esett 20 és 24 mm-es méretben. Az etetés mennyiségén nem változtattam. Az egyik helyem szépen adta a 16 kg körüli halakat, viszont a fölé nem tudtam menni. A másik csöndben volt, hiába etettem és csak ritkán horgásztam rajta.

Így, úgy döntöttem megemelem a csali mennyiségét (ez azért volt fontos, hogy a halak ismét rátaláljanak az etetésemre, tudom, ez furcsán hangzik, de várjátok ki a végét) és már a jól bevált hosszútávú előetetést választottam.

Most az előzőekkel ellentétben, már két hét előetetés után rápróbáltam a helyre, nem is bántam meg. Az első jelentkező este 10 óra után nem sokkal jelentkezett, egy 16 kg-os ponty személyében. Normális esetben már nem szoktam visszadobni a szerelékemet egy kifogott hal után, hanem csak megetetem - ennek meg van az oka - viszont mivel ez most egy kivételes alkalom, ezért visszadobtam, de nem etettem. Hajnali háromkor ismét kapás, 16,37 kg-os ponty jelentkezett.

Alig tértem magamhoz, eddig még csak egyszer fordult velem elő, hogy több kapásom legyen egy éjszaka egy helyről. Ismét visszadobtam a szerelékemet és egy óra sem telt a következő kapásig, egy gyönyörű 17 kg-os nyurgaponty érkezett. 

Gyorsan lefényképeztem a halat, összepakoltam és indultam dolgozni.

Etetésre 20 mm-es csalit használtam a hajszálra pedig egy szem 50/50 Mixből készült Balanced Hookbaits-et tettem.

A másik helyem, ami eddig adta a halat, az teljesen leállt, így elkezdtem "pihentetni", csak etettem és nem horgásztam. Ezzel párhuzamosan a legutóbb jól működő helyemen elkezdtem nagyobb csalival etetni, ami ebben az esetben a 24 mm-est jelentett. Horogcsalit is változtattam, egy szem süllyedő 20 mm-es 50/50 Spanish Red/Mulberry alá tettem egy szem 16 mm-es faragott fehér Natur Pop Up-ot.

Következő horgászatom során, miután a szerelékek a vízbe kerültek, információgyűjtés céljából felhívtam egyik ügyfelemet, aki velem szemben horgászott a tó sekélyebb részén. Nem tudott jó hírekkel szolgálni, fogott halakat, de napról napra egyre kevesebbet, sőt a bal oldalamon lévő szomszédok halat sem fogtak 3 napja, így haza is mentek.

Én bíztam a csaliban, taktikában és magamban!

Egy nagy vihar közepette tértem nyugovóra, ami kitartott egészen hajnali 4 óráig, mikor is egy lassú komótos kapásra ébredtem. Egy rövid fárasztás után szákolhattam meg idei eddigi legnagyobb pikkelyes pontyomat.

Gyorsan összeállítottam mindent a fényképezéshez. A hal addig a vízben pihent. Mikor a matracra emeltem a tövest, már akkor éreztem, hogy jól saccoltam meg ellenfelem súlyát. A zsák visszamérése után a hal nettó súlya 21,35 kg volt. Hihetetlenül boldog voltam!

Fotózás, pakolás és egy gyors fürdés után indultam dolgozni.

 

Üdv,
Rontó Csaba