« vissza a blogokhoz

Építsd fel!

írta: Orbán József

Sok esetben, ha a bojlizásról beszélgetek horgászokkal, érzem rajtuk, hogy nincsen kiforrott csali, illetve konkrét elképzelés a horgászatukban. Csak úgy tengenek az univerzumban. Ezért próbálom arra bíztatni őket, hogy minél szervezettebben és ne mások befolyása alapján horgásszanak. Legyen tervezett átgondolt az a hét, vagy pár nap, amit a parton töltenek.

Fontos a jól átgondolt, a vízhez és a benne lévő halakhoz igazított csaliválasztás.(Méret, keménység, mix típusa) Egy komoly, nagyhalas horgászatot tudatosan fel kell építeni.

Lehetőség szerint ne tántorítson el semmi a tervünktől, még akkor sem, ha a tízedik nyolckilósat fogja a szomszéd, majd készségesen felajánlja, hogy ad a csalijából, hogy legyen nekünk is kapásunk. Végig kell csinálni a horgászatot az elképzeltek szerint, csak így tudunk reális következtetést levonni belőle. Ettől ismerünk meg jól egy vizet, illetve a csali működését, ami a későbbiekben a javunkat szolgálja majd. Viszont ha belenyúlunk a dologba, sose tudjuk meg, jól csináltuk-e.

Egy adott vizet többször kell látogatni, az esetek többségében nem fog elsőre megjönni a 25+.

Én/mi nem a szerencsében hiszünk, viszont a jó csalival, a jó helyválasztással és a megfelelő taktikával rengeteget tehetünk eredményességünk érdekében. Nagypontyot fogni nem könnyű, türelem, kitartás, fanatikus makacsság is kell hozzá, nem is kevés.

Jó gyakorlati példa erre júniusi, Palotáson eltöltött nyolc napom.

Mindig nagy ambíciókkal megyek erre a vízre, ismerve a csodálatos pontyállományát. Ezen a horgászatomon a „spicc” nevű helyet sikerült birtokba vennem. Ez egy jó kétemberes hely, amit én ez alkalommal egyedül horgászhattam. Ennek megfelelően hatalmas vízfelülettel gazdálkodhattam. Nem is történt még velem ilyen ezen a vízen.

Három bóját helyeztem el, ezeket különböző távolságok és különböző aljzatok jellemezték. A középső bójám volt az előetetett, ez tűnt a legvédettebbnek. A két szélsőre behúztam a 20 mm-es csalimat a tőlünk megszokott mennyiségű etetéssel.

Ahogy az sokszor lenni szokott, az első két napban kapásom se volt. A csalit nem cseréltem és nem is etettem ez idő alatt. Tudtam, hogy a kettes keménységű Mixed Birdfood Mixből készült bojli kitart két napot a hajszálon.

Aztán a harmadik nap reggelén egy 13 kilós töves követelte, hogy cseréljem már le a kétnapos csalimat… :)

Az idő változékonysága, a rengeteg eső nem mozgatta meg a pontyokat, ez jellemző volt az egész tóra. Bár azért fogtak pár szebb pontyot a tavon, de a horgászok számára vetítve ez nagyon kevés volt.

Ez nálam is így volt, egy-egy halat tudtam fogni a reggeli órákban és kész. De mint mindig, most is bíztam a helyeimben, a csalimban.

A bizalmam a túrám felénél egy húsz felettivel jutalmazott meg ebben az ínséges időkben.

Igazából nem is kell több, napi egy húszas azt’ jól van. :)

Viszont ezt követően a tendencia nem változott, egy-egy kapás reggelenként. Vagy egy se, mert volt olyan is.

Ötödik éjszakára léptem meg a még nem horgászott bóját. Az első kapás eredményeként egy 19,60 kg-os tövessel indított a hely.

Lassan, de biztosan alakultam.

Sajnos ezt követően minden bója elhallgatott két napra. Ezt a minimális légnyomásesésnek tudtam be. Viszont volt még két éjszakám, belefért az időhúzás.

Túrám utolsó éjjelére visszaállt a légnyomás, ami rögtön két kapást is hozott a már megszokott reggeli órákban.

A nagyobbik hal 18,30 kilót nyomott.

Összességében nem fogtam sok halat, de volt, aki még ennyit se fogott.

Rövid beszámolómnak az lenne az üzenete, hogy nehéz időkben is elcsíphető néhány nagytestű ponty, viszont ehhez az kell, hogy átvészeljük a nehéz napokat, és ne a csali, illetve a hely váltogatásában keressük a megoldást.

Én csak nagyon indokolt esetben hagyok hátra egy etetést. Nem vagyok híve a rakosgatom ide, rakosgatom oda horgászatnak. A fogás így véletlenszerű.

Ha jól összeállt a fejünkben a taktika, és adunk elég időt a helynek, a csalinak, az meghálálja magát.

Tudjátok, nem az a kérdés mit fogtál, hanem hogy mit foghattál volna…

Üdvözlettel,
Orbán JózsiHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!