« vissza a blogokhoz

Hidegvizi pontyok nyomában

írta: Denisz Kocsis

Idén mindenképpen egy Workshop után szerettem volna eljutni először horgászni. Február végén aztán részt vettem a győri Workshop-on, így nem volt akadálya a márciusi kezdésnek.

Az első túránkra március 7-12-ig került sor az Ausztriában található Inkognito Lake-n, ahova, mint mindig most is édesapámmal érkeztem.

Bait Service tanácsadóm, Rontó Csaba korábban már igen eredményesen horgászott itt, így bőven el tudott látni hiteles információkkal és tanácsokkal. 

A mi foglalásunk a kettes helyre szólt. Ez egy gyönyörű erdős rész, ahol lakókocsiban szállhattunk meg, a helyhez stég és saját csónak is tartozik.

Szombat reggel már kora hajnalban a vízparton voltunk, majd szemügyre vettük a helyet. Halfordulásokat lesve, szép lassan elkezdtem a helykeresést a 3 db előetetett bójám részére.

Csabival egyeztetve az alábbi csalikkal készültem a horgászatra:

  • Hot Fish & Gammarus Mixből készült,  20 mm-es
  • 50/50  Mixből készült, Spanish Red/Mulberry ízesítésű 24 mm-es
  • 50/50 Mixből készült, Spanish Red/Perfect Plum ízesítésű 18 mm-es
  •  és Big Water Plus NHDC Blueberry 15 mm-es (zacskós) bojli

A víz hőmérséklete a reggeli órákban 5,4 Celsius fok volt míg ez nappalra 7,7 Celsius fokra emelkedett.

Az első bójámat 3,2 méteren helyeztem el egy fás helyen, a partszéltől 10 méterre. Erre a bójámra 20 mm-es Hot Fish&Gammarus bojlit etettem, ez volt a bal szélső bójám.

Középső bójámat, amit a tó közepe felé, 3,5 méteres mélységbe helyeztem el, napi 300 gramm, 24 mm-es 50/50 - Spanish Red/Mulberry bojlival etettem.

Jobb szélső bójámat pedig szintén 50/50 Mixből készül, Spanish Red/ Perfect Plum ízesítésű 18 mm bojlival etettem. Ezt a bójámat egy kis öbölben helyeztem el, partszéltől nem messze.

A bóják elhelyezése után, behordtuk a szerelékeket, természetesen az előetetett helyektől kellő távolságra.  

Az első napunk kapástalanul telt, miközben a szomszédjaink nagyobb testű halakkal büszkélkedhettek. Ennek ellenére nem voltunk elkeseredve, hisz’ bíztunk a csalijainkban.

Az első hal vasárnap délután érkezett meg. Édesapám egy ejtős kapásra emelt rá, majd hosszas fárasztás után az első halat 24 kg-mal mérlegeltük, ami egy Big Water Blueberry-re + 1 szem Keen Carp sárga pop up-ra érkezett.

Nagyon elégedettek voltunk. A szerelék visszavitele után, az előetetett bójáimhoz is beszórtam a napi adagot.

Következő kapásunk nem sokra rá este 19 óra tájban érkezett, szintén a zacskós bojlira. Ezt a példányt 21 kg-mal mérlegeltük.

Alig akartuk elhinni, hogy az első két halunk 20 kg felett volt. Így hát az első napunk tökéletesen végződött.

A hajnali csendet egy újabb kapás törte meg, a tó közepén elhelyezett szerelékemre egy 14 kg-os tőponty érkezett.

A csali  a 24 mm-es 50/50 - Spanish Red/Mulberry volt. Ezt követően pár órára pihentettük ezt a helyet.

Hétfő délelőtt még egy újabb hal érkezett, amit 15 kg-mal mérlegeltünk.

Ezt követően újból megetettem az előetetett helyeimet és mivel úgy tűnt, hogy a halak aktívak, ezért még naplemente előtt elhelyeztem a végszerelékeim az előetetett helyekre!

Kedd reggel ismét korán keltünk. Nekem a kedvenc napszakom a párás, kora reggeli időszak. Forró kávézás közben szeretem nézni a természetet, figyelni a halmozgásokat.

A kávézás ezúttal nem tartott sokáig, ugyanis 6:30 kor az egyik előetetett helyemről kapásom lett.

A jobbos botomon lévő, 1 szem Keen Carp pop up-pal kikönnyített, 18 mm-es 50/50 - Spanish Red/Perfect Plum aromákkal ízesített bojlit vette fel a képen látható töves, amit 22 kg-mal mérlegeltünk.

Nagyon boldog voltam.

Egy fél nap elteltével ugyanerre a botomra egy újabb 20 kg-os ponty érkezett.

Nemsokkal ez után édesapámnál is kapás jelentkezett az 1 szem pop up-pal kikönnyített 15 mm-es Big Water Blueberry-re. Ezt a példányt hosszadalmas fárasztás után 24,20 kg-mal mérlegeltük. Bár ekkor még nem tudtuk, de ez a ponty lett a túra legnagyobb hala.

Teltek múlták az órák, utolsó előtti nap ismét a jobbos bójámról érkezett egy 10 kg körüli tükörponty.

Ekkor úgy gondoltam, hogy ideje megint pihentetni ezt a helyet. Szerda késő este vittem be ide újra a szerelékem és csak pár szem bojlit etettem rá.

Elérkezett a csütörtök reggel. Tudtuk, hogy itt a vég. Reggeli kávézás közben édesapámnak sikerült fognia egy 14 kg-os pontyot, amit a rövid fárasztás és mérlegelés végeztével azonnal vissza is engedtük, ugyanis nekem a jobbos botomon újból kapás jelentkezett.

Csónakba be, majd a gyönyörű vízfelszíni párás napfelkeltében egy 19,20 kg-os tükörponttyal fényképezkedhettem.

Ekkor még csak fèl 8at ütött az óra. Úgy gondoltam visszaviszem a szerelékemet az etetett helyre. Ismét csak pàr szem bojlit dobtam be a végszerelék mellé. Pakolászás közben egy ejtős kapásra lettem figyelmes.

A kapás újabb halat eredményezett, 17 kg-mal mérlegeltük.

Eredményes 6 napon vagyunk túl, ami alatt sikerült 5 darab 20 kg feletti pontyot is fognunk, halvesztésünk pedig egyáltalán nem volt.

Köszönöm a csalit a Keen Carp Bait Service-nek, a Workshop-ot Orbán Istvánnak és nem utolsó sorban köszönöm a sok segítséget Rontó Csabának!

 Kocsis DeniszHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!