« vissza a blogokhoz

Egyéni rekord elsőre

írta: Florian Krüger

Nagy kiváncsisággal és némi szkepticizmussal látogattam el egy Keen Carp Workshop-ra. Persze nekem is az volt a fejemben, hogy vajon mi újat fognak tudni mondani, hisz‘ már úgyis mindent tudok. Végül aztán a Workshop-on hallottak felnyitották a szememet. Rájöttem, hogy mennyi mindent nem tudok és hogy érdemes a „kis dolgokra“ sokkal nagyobb figyelmet fordítani. Mindent egybevéve nagyon sokat tanultam taktikákról és etetési stratégiákról.

Egy ilyen pozitív élmény után már nagyon kíváncsi voltam a csalikra is, így felvettem a kapcsolatot Victor Fröschl-lel az egyik németországi Bait Service tanácsadóval, hogy megrendeljem az általam horgászott víz adottságaihoz megfelelő, személyre szabott csalikat. A bojlik már első ránézésre nagyon jó benyomást tettek rám és már alig vártam hogy végre kipróbálhassam őket.

Egyhetes horgászatom célpontjául aztán egy 40 hektáros víztározót választottam. Mivel nem voltam biztos benne, hogy a halak túl vannak már az íváson, egy sekélyebb öbölre esett a választásom.

Az ezen a vizen szerzett korábbi tapasztalataim alapján tudtam, hogy a halak ebbe az öbölbe járnak ívni és reméltem, hogy még itt fognak tartózkodni.

Két nap kapástalanság után azt a hírt kaptam, hogy más horgászok a mélyebb részekről fogják a halakat, így én is elkezdtem mélyebb részeken helyeket keresni. Viszonylag hamar rábukkantam egy keményebb, növényzettel kevésbé benőtt foltra. Ide helyeztem el az egyik botomat. A kapásra nem sokat kellett várnom.

Mikor végre sikerült megszákolnom a pontyot, nagy teher esett le a vállamról. Megtaláltam a halakat.

A másik botomat egy a tóközepén elhelyezett bója mellé tettem le. A másik helyhez képest itt az aljzat csont kemény és növényzettől teljesen mentes volt.

Az előbbi botomra egy 24 mm-es Hemp/Nutty Mixből készült bojli került egy fehér Pop Up-al kikönnyítve. A másik botra egy 24 mm-es Nutty bojlit tettem, melyet egy sárga Pop Up-al könnyítettem ki. Ezen kívül minden botnak kerestem még egy tartalék helyet .

A bója mellett elhelyezett botom hamar dolgozni kezdett. Két nap és pár hal megfogása után aztán sikerült éjszaka egy vihar után megfogni az első 20+-os pontyot.

A hal megfogása után a helyet pihentettem és áthelyeztem a botot a tartalék helyre.

A másik botom eközben mindössze két halat adott, így úgy döntöttem hogy ezt a botomat is áthelyezem a másik tartalék helyre. 

Az elsőnek áthelyezett botom szépen adta a halakat, viszont az áhított nagy hal nem jött meg.

Mivel a horgászat vége közeledett, úgy döntöttem, hogy visszahelyezem a botot a bója melletti pihentetett helyre. Ezt a döntésemet utólag nem bántam meg.

Az utolsó nap reggelén megjött a várva várt kapás és egy kemény küzdelem után egy 19 kg-os tükröst sikerült megszákolnom.

Még két kapás érkezett erre a botra, amelyeket sajnos elvesztettem.

Amikor dél tájt ismét kapásom lett, kicsit ideges voltam. Vajon ezt a halat is elvesztem? Egy kemény küzdelem után aztán sikerült megfognom az új egyéni rekordomat jelentő pontyot 23 kg-mal.

Ez tette fel aa koronát egy egyébként is nagyon sikeres egyhetes túrára. Összesen 12 halat sikerült fognom.

Ezen a pecán természetesen alkalmaztam a Workshop-on tanult etetési stratégiát. Korábban helyenként 1-2 kg bojlit etettem és ezt a mennyiséget nagy területen szórtam el. A Workshop-on azt mondták, hogy maximum 300 g-ot etessünk és azt is koncentráltan. Így is tettem és úgy gondolom, hogy a fogásaim igazolták a taktika helyességét.

Ha van megfelelő csalid azon halak részére, amelyeket meg szeretnél fogni, akkor nem kell többet etetned. Ha a halak az etetésen tartózkodnak, akkor ezt a mennyiséget még le is csökkentem 100-150 g-ra.

Engem abszolút meggyőzött a Workshop, illetve a Bait Service szolgáltatás. Mindenkinek melegen ajánlom. Itt szeretném megemlíteni a „szuper tanácsadást“.Victor  mindig készségesen áll a rendelkezésemre és segít ha akadnak kérdések a csalikat, taktikát vagy bármi egyebet illetően.

Engem meggyőzött a Keen Carp.

Florian KrügerHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!